(Faj)súlyos business az idei Kutatók Éjszakáján

Napjaink felsőoktatásának legkomolyabb kihívása, hogy piacképes tudást és produktumot hozzon létre. Vajon hogy áll ezzel egyetemünk Természettudományi Kara?

A Kutatók Éjszakájának egyik legérdekesebb programja a testösszetétel tanácsadás. Miért erre esett a szervezők választása?

A téma mindannyiunkat közvetlenül érint. Az emberek szeretnének többet megtudni magukról, szeretnének olyan konkrét, mérhető adatokat kapni testükről, melyek segítségével ellenőrizhetik fogyókúrájuk hatékonyságát, étrendjük minőségét, vagy azt, hogy megfelelő eredményt hoz-e a rendszeres testmozgás. Az antropometria segít feltárni az emberi test mérhető dimenzióit. Az adatok alapján pontosabb képet kaphatnak egészségi állapotukról, saját testükről

Tapasztalatai szerint mekkora problémát jelent a nem megfelelő testösszetétel napjaink társadalmában?

Sajnos manapság már nem lepődünk meg azon, ha azt halljuk, hogy a gyorséttermekben elfogyasztott „gyors” ételek, a szénhidrátban gazadag táplálkozás és a mozgás hiánya népbetegséggé tette az elhízást. Nem tartjuk be a napi ötszöri étkezést, nem vesszük figyelembe az ételek kalóriatartalmát és így tovább… A társadalom egészségi állapota napról napra romlik, ami meglehetősen nagy problémát jelent!

Hogyan zajlik egy szaktanácsadás?

Az érdeklődők mérőműszert vásárolhatnak a patikában, iskolában és más kijelölt helyeken. A mérőműszerhez kapott leírás betartásával mért adatokat feltölthetők egy weboldalra, ahol kiértékelésre kerülnek. A rendszer kombinálható online edzésprogrammal és egyéb hasznos funkciókkal is. A szaktanácsadásban résztvevők háromdimenziós testmodelljükön követhetik testük változásait, vagy modellezhetik magukat pár kilóval többel, vagy kevesebbel is.

Mennyiben üzlet, mennyiben tudomány és mennyiben misszió a testösszetétel szaktanácsadás?

Természetesen a módszer jól hasznosítható, így üzleti lehetőséget is rejt magában. Ugyanakkor szakmailag is komoly előrelépést képvisel. Megfelelő működés mellett pedig alkalmas további szakmai és egészségpolitikai kutatások támogatására is, hiszen soha nem látott méretű anonim adatmennyiségen keresztül kontrollálható a társadalom egészségi állapota. Persze minden kutatónak van egyfajta személyes „missziója” is, mely kutatásait ihleti és motiválja. Utóbbiak megfelelő ötvözése lehet talán a siker kulcsa. Reméljük, a jövőben ez beigazolódni látszik majd, hisz az eddigi megjelenéseink alakalmával is fokozott érdeklődés fogadta a testösszetétel tanácsadást.

Csutár Andrea
ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]