Pszinapszis

Párkapcsolat, gyereknevelés, szexualitás. Csak néhány téma a Határok nélkül főcímet viselő, XV. Pszinapszis – Budapesti Pszichológiai Napok programjából.

A rendezvényen jelen lesznek a szakma nagyjai, mint például Bagdy Emőke, Bányai Éva vagy Vekerdy Tamás. A legkülönfélébb témákban adnak elő, például párkapcsolatokról, gyermeknevelésről, szexualitásról, társadalmi jelenségekről, a legfrissebb tudományos eredményekre támaszkodva, mégis közérthető hangon. Az előadások mellett változatos műhelyfoglalkozásokon, workshopokon is részt vehetnek az érdeklődök, ahol saját szemükkel, lelkükkel pillanthatnak be a „színfalak mögé”, megtapasztalhatják, hogyan működnek az egyes terápiás és önismereti módszerek.

Az esemény szervezésében 80elsősorban pszichológia szakos hallgató vesz részt, Főként az ELTE-ről, ugyanis tizenöt évvel ezelőtt innen indult a rendezvény, ám mostanra a Károli Gáspár Református Egyetem és Pázmány Péter Katolikus Egyetem pszichológia szakos hallgatói is bekapcsolódtak a szervezésbe. A hallgatók különböző stábokban (szakmai, kultúr, technika, HR, PR) dolgoznak a hatékony munkavégzés érdekében – nyilatkozta az ELTEonline-nak Makai Nóra, a Pszinapszis PR stábjának vezetője.

„A Pszinapszison, a megelőző években körülbelül két-háromezer fő fordult meg egy-egy alkalommal, és idén is hasonló látogatottságra számítunk. Mivel önkéntes szervezet vagyunk, limitáltak a lehetőségeink a reklámozásra, ebből kifolyólag főként egyetemisták és végzett pszichológusok látogatják a rendezvényt, mivel az esemény híre hozzájuk jut el a legkönnyebben.  Idén újításként pszichiátriai és IT-szekciót hoztunk létre, hogy nyissunk a határszakmák felé. Reméljük, hogy ezért nagyobb számban fognak megjelenni az orvosok és információs technológiával foglalkozó szakemberek is a rendezvényen.

Ezen kívül még egy iskolás szekciót is szervezünk, amelynek célja bemutatni, miben és hogyan tud segíteni a pszichológiai a közoktatásban, illetve az iskolások személyes problémáin. Tíz műhelyfoglalkozást hirdettünk a számukra, melyek során a tanulók megismerkedhetnek a stresszkezelés vagy a kommunikációfejlesztés egy-egy módszerével, illetve részt vehetnek különféle önismereti csoportokon.

Egyébként a fő célunk az, hogy minél szélesebb körben minél több emberhez eljusson a rendezvény, és ezáltal a pszichológia híre.A Pszinapszissal azt is el szeretnénk érni, hogy a pszichológiát, mint komoly tudományt el tudjuk fogadtatni az emberekkel, és így el tudják különíteni az ezoterikus dolgoktól, amelyek lehet, hogy nagyon sok embert vonzanak, azonban mi azt képviseljük, hogy a pszichológia megállja a helyét a „klasszikus” tudományok között, mint a matematika vagy a biológia.

Továbbá az idei év az önkéntesség éve. Szeretnénk felhívni a figyelmet az önkéntes munka előnyeire, hiszen amellett, hogy az ember rengeteget tesz a társadalom érdekőben, egy csomó tapasztalatot és kapcsolatot is szerezhet ennek révén.”

A tudományos programok mellet kulturális programokl is várják a látogatókat: napközben kiállítások, performanszok, színházi előadások este pedig koncertek és stand-up comedy szórakoztatja a vendégeket.

 

Fendrik Bertalan

ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]