Ha nincs egyensúlyban az életed: balance tréning a BEAC-ban!

Élménybeszámoló a BEAC Sport7 keretein belül szervezett balance tréningről.

A balance tréning önmagában is megállja a helyét mint edzésforma, azonban számos egyéb sportágon belül hasznára válhat a sportolóknak, ha kiegészítő edzés gyanánt rendszeresen Bosu labdára lépnek. Kiválóan fejleszti a mélyizmokat, az ízületeket (úgy mint térdet, bokát) körülvevő izmokat, valamint a talpizmokat is. Ezek erősítése fontos lépés lehet, hiszen többek között megelőzheti a sérüléseket és a ficamokat is. Ez a fajta edzésforma különösen hasznos lehet a terepfutók, illetve a labdajátékokat végzők számára, nem véletlen, hogy a próbaedzésen nem is egy versenysportoló akadt.

Az edzésnek a Bogdánfy úti sportlétesítmény tükrös terme adott otthont, ahova belépve minden sportolni vágyó egy hatalmas, lelkesítő mosolyt kapott a délután házigazdájától, Bözsitől. A tervem, miszerint tudósítóként, azaz passzív résztvevőként csendben meghúzom magam a sarokban, jegyzetelve, elég gyorsan felülíródott. A kedves invitálás után nem kérettem magam sokáig, máris matracot és egy színes Bosu labdát ragadtam az utcai ruhámban, hogy passzívból aktív szereplője legyek az edzésnek.

Az óra bemelegítéssel és légzőgyakorlatokkal vette kezdetét, még a stabil talajon. A légzőgyakorlatoknak az átszellemülés tekintetében is érezhető jelentősége volt, a még nagyobb hatás érdekében pedig még zenei aláfestést is kaptunk. Ezután elkezdtük az ismerkedést edzésünk legfontosabb elemével, a Bosu labdával. Eleinte óvatos duhajként csupán fél lábbal léptünk fel a sportszerre, majd amint mindenki kellően kitapasztalta a működését, mindkettővel. A fokozatosságnak nagy szerepe van ebben a mozgásformában, aminek köszönhetően lépésről lépésre egyre magabiztosabbá váltunk, egyre jobban tudtuk koordinálni a testünket. Utóbbi nem is olyan egyszerű feladat, mint amilyennek tűnhet, egyes gyakorlatoknál olyan izmaink is sajogtak, amelyek meglétéről sem tudtunk addig.

Bözsi egyébként három éve oktat balance tréninget, azon belül is két fajta edzéstípust, melyekből egyaránt kaptunk egy-egy szeletet az edzés során. A balance flow, illetve a balance strong típusú gyakorlatok nevükön kívül az izom-igénybevétel mértékében is különböznek, így a strong típus nem kifejezetten a belépő szint. Azonban vállalkozó szellemünknek hála kipróbálhattunk pár egészen extrémnek tűnő feladatot, például egyes jógapózokat is a Bosu labdán, valamint a mérlegállást is. Itt szeretném megemlíteni, hogy a lelkesedésen kívül nem árt, ha kényelmes ruhában érkeztek az edzésre, bár a saját példámból és fel nem készültségemből kiindulva farmerben is megoldhatóak a gyakorlatok, de ez inkább maradjon egy elrettentő példa mindannyiótoknak.

A feladatok sora pedig nem ért véget a talajra való visszatéréssel, ezután kezdődtek a mindannyiunk számára ismert erősítő feladatok, egy új kontextusban. A Bosu labda bizonyította sokoldalúságát, hiszen nem csak egyensúlyozni lehet rajta, hanem segítségül hívhatjuk a plank, a fekvőtámasz, illetve a négyütemű fekvőtámasz során is. Öröm lehet ez a konditermek szerelmeseinek, hiszen még ott sem kell lemondani a labdahasználatról.

Az óra befejezéseként ismét légzőgyakorlatokat végeztünk, ezúttal a már sokat emlegetett Bosu segítségével: belégzésre hátradőltünk rá, kilégzéskor pedig ülő helyzetbe érkeztünk. Ezek után nyújtás következett, ami ennél az edzéstípusnál (is!) elengedhetetlen, ez pedig a balance tréning záróakkordja is volt egyben.

Rendkívüli élmény volt részt venni az órán, megszámlálhatatlan gyakorlatot próbálhattunk ki, ezzel is fejlesztvén a testünket, haza pedig az élményeken kívül egy kis izomlázat is vittünk. Bözsi pozitív személyisége pedig még szebbé tette az itt eltöltött közel másfél órát, pedig nem kis feladata volt – a rengeteg gyakorlat végrehajtásán kívül két nyelven adta nekünk az utasításokat, tekintettel egy külföldi hallgatóra is.

Minden érdeklődőnek szívből ajánlom a tréninget, legyen szó amatőr vagy versenysportolóról, vagy aki csak egy kis egyensúlyt szeretne az életébe vinni, ha egy barátságos légkörben fejlesztenétek a stabilitásotokat, válasszátok a BEAC balance óráit!

A szerdai óra csapata

Fotók: Bosu Hungary Kft hivatalos oldala, BEAC Facebook-oldala

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]