PSG–City, Real–Chelsea a BL elődöntőjében – Kik jutnak be a döntőbe?

Egészen izgalmas napokon van túl a futballvilág. Amilyen gyorsan megszületett a Szuperliga, olyan gyorsan, hamvában el is halt. Kérdéses, hogy a 12 szakadár csapatot milyen szankciók fogják érni. De addig is: a Bajnokok Ligája megy tovább, és már a döntőbe jutás a tét. Vajon ki vívja egymással Isztambulban a döntőt?

Nehéz megjósolni, hogy a Szuperliga körüli botrányok hogyan érinthették a játékosokat, edzőket, és hogy lesz-e bármilyen hatása a keddi, illetve a szerdai meccsekre. A PSG az egész buliból kimaradt, így ők tudtak talán a legjobban rákészülni az elődöntőre.

Kedden a Real Madrid és a Chelsea csap össze egymással. A Real Madrid érdekes heteken van túl. Sikerült legyőzni a Barcát egy kiváló meccsen 2-1-re, majd továbbjutottak a Liverpool ellen egy 0-0-ás döntetlennel, aztán játszottak még két gól nélküli meccset, illetve nyertek 3-0-ra a Cadiz ellen. A Betis és a Getafe elleni botlás sokba kerülhet még a bajnoki cím szempontjából. Először nézzük, miképp jutott tovább a királyi gárda a Liverpool ellen!

A Real Madrid okosan, taktikusan játszott végig a visszavágón. Bár a Liverpool mindent megpróbált, keményen nyomott, sokszor került helyzetbe, gólt mégsem sikerült rúgnia az angol csapatnak. A Real tökéletesen lassította a játékot, nem állt bele a rohanásba. Több olyan időszaka is volt a meccsnek, amikor a Real középpályásai remekül dugták el a labdát, és percekig nem tudta a Pool megszerezni azt. A védekezése szintén remekül működött a Madridnak, a 60. perctől komoly lehetősége sem volt az angol együttesnek. Zidane pedig újabb egyeneses kiesés párharcot nyert meg. Mióta a Real edzője, egyedül a Manchester City ellen nem jutott tovább a csapatával. Örömteli lehet a madridi szurkolóknak, hogy Carvajal már kezdett a Betis ellen, és Hazard csereként pályára lépett.

Hazard volt csapata ellen bizonyíthat

A Chelsea minimális erőbefektetéssel jutott tovább a Porto ellen. A visszavágó első félidejében például nem volt kaput talált lövés egyik együttes részéről sem. A Chelsea a második féldiőben is csak egyszer találta el a kaput, a Porto is csak kétszer. Igaz, Taremi csodás gólt szerzett, de sokra már nem ment vele a portugál együttes. Thomas Tuchel egy másik elődöntőt már megnyert, a Manchester Cityt győzte le csapatával, és jutott be az FA-kupa döntőjébe. A múlt hétfői Brighton elleni találkozó nem sikerült jól, a játékosokat zavarhatta a tüntetés a Szuperliga körüli események körül. A hétvégén ugyanakkor sikerült nyerni a West ham ellen, így a kalapácsosok előtt három pont az előny, míg a kétszer is botló Liverpool előtt már négy pont. A jövő évi BL-indulás jó eséllyel garantált, Tuchel pedig két kupadöntőbe is beviheti a Chelsea-t.

Mit lehet várni az összecsapástól? Nem egy jó meccset! Feljebb már említésre került, hogy a Real mennyi gólnélküli döntetlen játszott a legutóbbi meccsein, de a Chelsea sem a gólgazdag találkozóiról híres. Kevés gól, kevés helyzet, de egy feszült, izgalmas párharcra van kilátás. Tuchel zsinórban másodjára juthat BL-döntőbe, két különböző csapattal, Zidane pedig a negyedik BL-döntőjébe vezetheti együttesét.

Szerdán jön a PSG–Manchester City! A PSG-nek sikerült átlépnie saját árnyékát. Ami évekig nem jött össze, az most egymás utáni két évben is, vagyis a BL-elődöntő. A PSG a visszavágón a Bayern ellen már kevesebb helyzetet engedett a bajoroknak, jóval szervezettebb volt az együttes, viszont a helyzeteket most nem sikerült értékesítenie. Neymar parádésan játszott, egymaga eldönthette volna a párharcot. Neymar és Mpabbe 2,1-es xG-t hozott össze, de gólt nem sikerült szerezniük. A brazil mindenképpen vezére volt a párizsiaknak, de ha Sané a végén jobban passzol, akkor komoly felelőssége lett volna abban, hogy kiesik a csapat. A PSG zsinórban másodszor is BL-döntőbe juthat. A nagy kérdés az lesz, vajon melyik arcát láthatjuk a csapatnak. Azt, amelyik a Bayern ellen játszott, és felülrúgta az xG-t, jól kihasználta a helyzeteit, vagy azt, ami a visszavágón volt, hogy sorra maradtak ki a nagyobb lehetőségek.

Most is sok fog rajtuk múlni

A Manchester City 2014 után játszhat ismét döntőért a Bajnokok Ligájában. Pedig Bellingham remek góljával vezetést szerzett a Dortmund, és ez megijeszthette a Cityt, a csapatnak sikerült jól lereagálnia a helyzetet. Emre Can buta hibáját követően pedig a tizenegyest Mahrez gólra váltotta. A mentális gát Foden góljánál tört át, és akkor vált biztossá, hogy bejutott az angol együttes a BL-elődöntőbe. Az, hogy megérdemelten jutott tovább a Manchester City, nem is kérdés. Mind a két meccsen jobb volt az angol együttes, több helyzetet sikerült kialakítani a Dortmundnál. Guardiola a meccs után azt mondta, hogy jó volt a játék, de nem tökéletes. Kiemelte Fodent, hogy mennyire dinamikus, milyen jól támad, védekezik, mindig meg lehet játszani labdával. A City tökéletesen le tudta venni a pályáról Haalandot, akinek mindössze négy labdaérintése volt a City tizenhatosán belül. A visszavágón pedig mindössze 25-ször ért labdába. Ederson 27-szer érintkezett a labdával.

Kompakt, remek együttes a City, a bajnoki cím zsebben, a ligakupában meggyőzően simán sikerült legyőzni a Spurst. Ugyanakkor Guardiola csapata az idei BL-idényben először kap igazán komoly ellenfelet.

Képek forrása: ligue1.com, bleacherreport.com, talksport.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]