Curtis Jones, a Liverpool új feltörekvő csillaga

Bár a Liverpool idei szezonja rémesen alakul, a címvédés már biztosan nem lesz meg, és a Bajnokok Ligájáért is vért kell majd izzadniuk a vörösöknek – egy pozitívum azonban mégiscsak akad ebben a szezonban, az pedig Curtis Jones remek szereplése. Mostani cikkünkben a fiatal játékos pályafutását és idei szereplését járjuk körül.

Jones vérbeli liverpooli, hiszen helyi születésű, és kilenc évesen lett a csapat játékosa. Remek kezekbe került a 2017-’18-as szezonban, amikor is Steven Gerrard irányítása alatt fejlődhetett, aki rávilágított, hogy mire lehet képes, ha kellő alázattal és akarattal teszi a dolgát. Később az U23-as csapat meghatározó játékosa lett, és csapatkapitány is többször volt már.

Jones egyébként az utolsó ifista évében 17 gólt szerzett és tíz gólpasszt osztott húsz meccsen, szóval abszolút kiemelkedett a kortársai közül.

A fiatal középpályás 2019 januárjában debütált egy FA Kupa-meccsen a Wolves ellen, majd ezek után nyolc hónapot kellett várnia, hogy ismét pályára lépjen a Milton Keynes ellen. A tavalyi szezonban a legemlékezetesebb pillanata az Everton ellen volt, amikor az FA Kupa párharcot ő döntötte el egy csodálatos góllal. Ráadásul az FA Kupában az újrajátszást követően a Shrewsbury ellen ő viselte a kapitányi szalagot.

A tavalyi szezonban Klopp egyre többször cserélte be, végül hat meccsen jutott szóhoz, és egy gólt szerzett. Az idei évben abszolút alapembere lett az együttesnek, köszönhetően a sérülteknek is. 18 bajnokin és öt BL-találkozón lépett pályára – ehhez nem árt hozzátenni, hogy előrébb van a rangsorban, mint Oxlade-Chamberlain, Shaqiri, vagy éppen Keita. Habár ezek a játékosok azért az idő nagy részét a rehabon töltik, Jones pedig idén még nem volt sérült. Ez nem kis érték.

De milyen játékos is Jones, milyen erényei vannak?

Pep Lijnders, a másodedző az alábbiakat mondta róla: „Jelenleg a legtámadóbb középpályásunk, aki a keretben van. Ő képes arra, hogy különbséget jelentsen, ahogyan tette azt az Ajax ellen, amikor győztes gólt szerzett.

Valóban, a fiatal Jones érett, meghatározó játékos lett idén, annak ellenére, hogy csak 126 percet játszott az előző szezonban.

Lássunk pár statisztikát az idei teljesítményéről! Az alábbi statisztikák 90 percre vannak lebontva. Mindössze három csapattársa mutat nála jobb szerelési mutatót és megelőző szerelést, ez a szám 3,13. 79,35 passzkísérlete van, és 91,3 %-os passzhatékonysága, nála csak Wijnaldum és Fabinho jobb a csapatban ezen a téren. Továbbá a pálya utolsó harmadában átlagosan 8,42 passza van, a büntetőterületen belül pedig 1,72. Ennél jobb mutatókkal csak Henderson és Thiago rendelkeznek. Jones abszolút helytáll, sőt, a csapata egyik legjobbja is tud lenni. Dinamikát képes vinni a játékba, jól cselez, bátran vállal fel párharcokat, képes helyzeteket kialakítani. Komplex, összetett játékos.

Hogy mennyire fontos az ő játéka, azt jól mutatja a Manchester City elleni találkozó. Klopp a 68. percben cserélte le őt, majd nem sokkal később három gólt is kapott a Pool. Jones, amíg a pályán volt, jól játszott, és jól tudta blokkolni a passzsávokat.

A legkiemelkedőbb teljesítményét a múlt heti BL-összecsapáson hozta a Lipcse ellen, ahol csapata egyik legjobbja volt.  

Nézzünk is egy ábrát, mely megmutatja, hol tűnt fel a pályán a leggyakrabban a budapesti találkozón.

Tulajdonképpen nem volt olyan pontja a pályának, ahol ne lett volna jelen. Bár középpályást játszott, mindenhol is ott volt. Bejátszotta az egész teret.

A statisztikai adatai is igazán zseniálisak, íme a múlt heti összegzés!

Ehhez valóban nehéz bármit is hozzátenni. James Pearce, az Athletic újságírója úgy fogalmazott, hogy Curtis Jones nem a jövő tehetsége már, hanem ő a jelen. Teljes mértékben igaza van. Nem egy ígéretről van szó, aki majd jó lesz később, vagy nagy játékos válhat belőle, hanem Jones már most is az. És még mindig csak húsz éves. Trent Alexander-Arnold után ő is hamar, fiatalon nagy játékossá érett. A Liverpool akadémiája jól működik, és ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy Jürgen Klopp is bátran nyúl a fiatal játékosokhoz. Ezekben a Liverpool számára nehéz időkben meg különösen jól jön egy saját nevelésű játékos, hiszen így senkit sem kell leigazolni. Jones remek szezont fut, és ha Gini Wijnaldum távozik – amire elég nagy az esély –, akkor még komolyabb szerep hárulhat rá a jövőben.

Képek és statisztikák forrása: whoscored, theathletic.com, THE Redmen TV

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]