Év Sportolója Gála 2020 – jelöltek és győztesek

A 2020-as év megnehezítette a sportolók életét, számos világversenyt töröltek, de szerencsére nem szenvedtünk hiányt elképesztő eredményekben. Január 11-én azon sportolókat díjazták az Év Sportolója Gálán, akik a nem megfelelő felkészülés ellenére mégis sikert sikerre halmoztak.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége úgy döntött, hogy a világjárvány ellenére is le akarja bonyolítani a kiváló eredményt elérő sportolókat honoráló eseményt. A megszokottól eltérően fog lezajlani az este: nem lesznek nézők, igyekeznek lecsökkenteni a fizikai kontaktok számát, azaz minden virtuálisan történik. A műsorvezető személyében Berkes Juditot láthatjuk majd, a különleges vendég pedig az ötszörös olimpiai bajnok tornászlegenda, Nadia Comăneci, és a magyar származású, amerikai színekben kétszeres olimpiai bajnok evezős, Susan Francia.

Vogel Soma (balra) mindent eldöntő védése utáni pillanatok

Új kategória volt az Év sportpillanata, ahol három elképesztő momentum közül került ki a győztes: Vogel Soma hihetetlen védése a vízilabda Eb-döntőben, ami a győzelmet jelentette válogatottunknak, Szoboszlai Dominik Izland elleni Eb-pótselejtező döntőjében lőtt győztes gólja, és Valter Attila országúti kerékpáros szenzációs véghajrája, amellyel megnyerte a Tour de Hongrie utolsó szakaszát, és vele az összetett versenyt is.

Szoboszlai gólöröme
15 év után újra magyar nyerte a Tour De Hongrie-t, Valter Attila személyében

Az összes kategóriában a nézői szavazatok alapján leszűkítették a jelöltek névsorát három emberre/csapatra, majd ezt követően a döntőbírók mondták ki a végső győzteseket. Az Év e-sportolójára és szabadidős sporteseményére pályázni kellett. A Magyar Labdarúgó Szövetség kérésére nem hirdettek külön kategóriát a labdarúgók számára, így futballistáink az abszolút kategóriákban kerülhettek ki győztesként.

December végén nyilvánosságra hozták a közmédia sporthíradójában három kategória 10-es listáját. Az Év női sportolója díj esetében nem volt „címvédés”, ugyanis a tavalyi győztes, többszörös olimpiai bajnok úszónőnket, Hosszú Katinkát, nem jelölték. Azonban a 2020-as év vége számos meglepetést hozott számunkra, hiszen Karakas Hedvig révén újra Európa-bajnokot avattunk cselgáncsban, illetve tornász olimpikonunk, Kovács Zsófia három éremmel tért haza a kontinensviadalról. Versenyben volt még egyetemünk pszichológia szakos úszó hallgatója, Kapás Boglárka is, aki a Nemzetközi Úszóliga elődöntőjében a legjobb magyarként emelkedett ki.

Ahogy az előbb említett kategóriában, úgy az Év csapata esetében sem volt „duplázás”, mivel az előző esztendő győztese, az FTC férfi vízilabdacsapata nem került be a top 3 jelölt közé. Ám nem kellett aggódni, hiszen a magyar férfi vízilabda-válogatott a tavaly januárban szerzett Európa-bajnoki címe miatt került a Ferencváros labdarúgócsapatával és a férfi labdarúgó válogatottal a legjobb három közé. Az Év edzője kategória jelöltjei elég közeli viszonyban vannak a fentebb említett csapatokkal, hiszen Märcz Tamás, Szerhij Rebrov és Marco Rossi nevéhez fűződtek az általuk vezetett csapatok sikerei.

Az Év férfi sportolója kategória tavalyi győztesét, a 200 méter pillangón világbajnok úszónkat, Milák Kristófot betegség hátráltatta, így nem tudott rajtkőhöz állni 2020-ban. Idén kettő labdarúgó, Gulácsi Péter és Szoboszlai Dominik, és egy férfi teniszező, Fucsovics Márton között dőlt el a díj sorsa.

Marci nagyon jó évet zárt.
Kép forrása: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT /ATP

Fucsovicsot az elképesztő Roland Garros-menetelése miatt jelölték erre a címre, hiszen megtört egy 39 éves „átkot” azzal, hogy bejutott a legjobb 16 közé, ami hatalmas eredménynek számít a magyar tenisz történetében. Az utóbb említett két labdarúgó neve biztosan ismerősen cseng mindenkinek, hiszen mindketten derekasan kivették részüket mind az Európa-bajnoki részvétel kivívásában, mind a Nemzetek Ligája A csoportjába történő feljutásban.

Az Év fogyatékos sportolója kategória összevont volt, mivel a koronavírus-járvány miatt nagyon kevés esemény rendeztek sportolóinknak. E díj jelöltjeire a Magyar Paralimpiai Bizottság által felkért szakemberek, szakírók tettek javaslatot. A következő sportolókat jelölték: Berente Judit (szervátültetett sífutó, sílövő), Kiss Péter Pál (parakajakos, tavalyi győztes), Osváth Richárd (kerekesszékes vívó).

Végül az utolsó kategóriában, az egyéni sportágak csapatversenyeiben szereplő együtteseket díjazták. A tavalyi győztes Babos TímeaKristina Mladenovic (tenisz) duó remek formában volt a 2020-as esztendőben, ugyanis kettő Grand Slam-trófeát zsebeltek be. Rajtuk kívül a férfi teniszválogatott és a női tornászválogatott verseng a címért. Az előbbiek Belgium legyőzésével bejutottak a Davis-kupa 18-as döntőjébe, utóbbiak bronzérmet szereztek az Európa-bajnokságon.

Íme a győztesek listája:

  • Év férfi sportolója: Szoboszlai Dominik
  • Év női sportolója: Karakas Hedvig
  • Év csapata: férfi labdarúgó válogatott
  • Év csapata az egyéni sportágak csapatversenyében: Babos Tímea–Kristina Mladenovic
  • Év edzője: Marco Rossi
  • Év fogyatékos sportolója: Berente Judit
  • Év e-sportolója: Bereznay Dániel
  • Év szabadidősport-rendezvénye: Streetball Challenge Hungary
  • Év sportpillanata: Szoboszlai Dominik Izland ellen lőtt gólja

Könnyen kijelenthető, hogy az idei gálát futballistáink uralták.

forrás: m4sport.hu; képek: index.hu, tourdehongrie.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]