Jól jött a VAR a Ferencvárosnak Norvégiában – van esély a visszavágón

A Ferencváros kétgólos előnyt adott le, majd egy szerencsés tizenegyessel kiegyenlített, így kedvező, 3–3-as eredményről várhatja a Molde elleni visszavágót jövő kedden. A tét a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutás. A Ferencváros 1995-ben járt a BL-ben legutóbb, magyar csapat pedig 2009-ben, akkor a DVSC-nek sikerült a bravúr. Milyen esélyei vannak a Fradinak a visszavágóra, és hogyan jutott el idáig a magyar bajnok? Elemzés és esélylatolgatás.

A Ferencváros zsinórban másodszor jutott el a Bajnokok Ligája küszöbéig. Tavaly a biztató, Dinamo Zagreb elleni első mérkőzést követően hazai pályán sima, négygólos vereséget szenvedett az FTC, így az Európa Liga csoportkörében folytatta ősszel. Az idei Bajnokok Ligája-selejtező a koronavírus miatti helyzetnek köszönhetően jelentősen megváltozott, és az eddigi kétmeccses párharcok helyett mindössze egyetlen mérkőzés döntött a továbbjutásról. Az első párharcban a svéd bajnokot fogadta hazai pályán a magyar bajnok, és könnyedén, 2–0-ra sikerült győzni. A következő körben következett a skót rekordbajnok, a Celtic elleni párharc idegenben. A Fradi hamar megszerezte a vezetést Sigér bombagóljával, majd fegyelmezetten védekezett. A Celtic megnyomta a második félidő elejét, komoly tempót, futballt mutatott be, és sikerült kiegyenlíteniük a hazaiaknak. A Fradi nem omlott össze, hanem továbbra is szervezetten játszott, és egy kontrát követően Tokmac ismét vezetéshez juttatta a Ferencvárost. A Celtic ment előre, próbálkozott, de nem tudott mihez kezdeni a Fradi masszív védekezésével, és hatalmas meglepetésre a magyar bajnok jutott tovább. Hozzá kell tenni, hogy a magyar együttes a mérkőzés egészét nézve alárendelt szerepet játszott, és az összes helyzetét belőtte, de remekül sikerült alkalmazkodni az egymeccses párharchoz. Következett a Dinamo Zagreb, az igazi fokmérő, hogy mennyit fejlődött az FTC a tavalyi szezon óta. Nos, Rebrov csapata bebizonyította, hogy sokat lépett előre, hiszen egy kiegyenlített összecsapáson sikerült nyerni 2–1-re. A Ferencváros sokkal szervezettebben játszott, mint tette azt tavaly, a védekezés, a letámadás sokkal egységesebb és hatékonyabb volt. Ezen a képen lehet látni, milyen fegyelmezetten, zártan védekezik a magyar csapat, ennek is volt köszönhető, hogy a horvátok nem tudtak újabb gólt szerezni.

2. kép

Így jutott el a Fradi a Molde elleni sorsdöntő mérkőzésekhez. Annyit illik megjegyezni, hogy a Fradi sikeréhez túl sok köze nincs a magyar labdarúgásnak. Bár az NB 1 mindenképpen profitál belőle, hiszen a koefficiens tekintetében előrébb lép, de a Fradi sikere nem feltétlenül a magyar utánpótlás, a magyar futball sikerét mutatja. A Ferencvárosban a horvátok elleni meccsen négy hazai játékos lépett pályára, szemben a vendégekkel, ahol kétszer annyian voltak a pályán a 90 perc alatt. A Molde ellen hasonló volt a helyzet, a Fradinál két magyar volt a kezdőcsapatban, a túloldalon pedig nyolc norvég. Örömteli a Fradi sikere, és az, hogy Rebrov ilyen kiváló csapatot rakott össze, ugyanakkor ez fájdalmas felismerése is annak, hogy a Fradi nem tudott volna ilyen magas szintre jutni, ha zömében magyar játékosokra támaszkodna.
Most pedig térjünk rá a Molde elleni párharc első felvonására. Röviden az ellenfélről. A Molde, hasonlóan a Fradihoz, nem túl gyakori vendég a legrangosabb európai kupában, olyannyira, hogy a norvég együttes legutóbb az 1999-2000-es szezonban szerepelt a BL-ben. A selejtező első körében egy finn csapatot búcsúztatott 5–0-lal, a második körben a szlovén Celje ellen nyertek idegenben, majd a harmadik körben jött a nehezebb, nagyobb falat a Qarabag személyében. Ezen a meccsen végül büntetőkkel sikerült a továbbjutás. Ami a Molde bajnokságbeli szereplését illeti, a csapat már szinte biztosan elbukta a bajnoki címet, mert 18 fordulót követően 16 pont a hátránya a listavezetővel szemben.
Az első félidőben hamar előnyhöz jutott a Fradi, Boli, a korábban Norvégiában játszó csatár juttatta vezetéshez a Fradit Botka gólpasszát követően.
A képen jól látható, hogy Tokmac milyen remekül veszi észre a felfutó Botka Endrét, aki eléggé szabadon van, nem figyeltek rá a hazaiak. Az FTC az eddigi mérkőzésein mindig remekül használta ki a szélső játékát.

3. kép, Molde

Az első félidő más izgalmakat nem tartogatott, a Ferencváros stabilan őrizte előnyét. A második félidőben ezt az előnyt sikerült megduplázni, ismét Botka adta be a labdát, most Uzoni érkezett, és bólintott a kapuba. Úgy tűnt, hogy innen már sima lesz.
Nem sokkal később érkezett a válasz, James fejesét védte be Dibusz.

Molde 1. gól

A szögletnél látni a helyezkedési hibát, Somália maradt le csúnyán a tízes mezben játszó James-től, aki zavartalanul tudott a kapuba bólintani. A Molde erőre kapott, a Fradi pedig teljesen megzavarodott, folyamatosan jöttek a hazai helyzetek, és a 65. percben egyenlített a Molde. Lehet látni a képen, mennyire nagy zavar van a Fradi védekezésében, teljesen el vannak csúszva a védők, messze vannak a középen lévő játékostól, és ezt a hibát a Molde kihasználta.

Molde 2. gól

A Ferencváros nem sokkal később megúszott egy eléggé egyértelmű büntetőt.
Az alábbi képeken látható, hogy a lövés gólba tartott, de kapura mindenképp ment, és a Fradi-védő kezében elakad a labda, a testhelyzet semmiképp nem nevezhető természetesnek; tulajdonképpen kapusként funkcionált. Az is látható, hogy a karját találta el a norvég játékos, tehát nem a vállát. A játékvezetőnek hálát lehet mondani.

Molde kéz, 3.Molde kéz, 4.

Azonban a Fradi így sem úszta meg a harmadik gólt, a 83. percben Ellingsen fejelt a kapuba gyönyörűen. A Molde megérdemelte a vezetést, lendületesen, szépen, jól játszott. A Fradi pedig teljesen összezavarodott, érthetetlen hibákat csinált, és helyzetig sem sikerült jutni.
Pár perccel később a szerencse a magyar bajnok mellé állt, ugyanis Zubkov lövése talált el egy hazai kezet, amely le volt szorítva, és a lövés is közelről érkezett, a játékvezető erre büntetőt ítélt. Látható, hogy a lövés egészen közelről érkezik, a hazai játékos leszorítja, nem tudja hova rakni, ahogy tud, próbál kitérni a labda útja elől.

fradi kéz

Érdekesség, hogy míg az első gyanús szituációnál a bíró kiment személyesen is megnézni, mi történt, itt ez nem történt meg, holott az előző helyzet sokkal inkább volt tizenegyes, mint ez. A megítélt büntetőt Haratin gólra váltotta, így 33-ra módosult az állás. A Fradi köszönetet mondhatott a VAR-nak és a bírónak.
A Ferencváros ismételten úgy játszott le egy mérkőzést a Bajnokok Ligájában, hogy szinte összes adandó helyzetét berúgta, de ezúttal a védekezés nem állt össze. A háromból kettő gól mindenképp elkerülhető lett volna, és a Ferencváros egyenlítő góljához jó adag szerencse kellett. A Molde bebizonyította, hogy nem szabad őket leírni: a második félidőben sok helyzetet alakítottak ki, képesek voltak visszajönni kétgólos hátrányból, és dominálták a második negyvenöt percet. A párharc második felvonása izgalmas lesz, Rebrovnak össze kell kapnia a csapat védekezését, különösen a rögzített helyzeteket illetően, ugyanis két gólt is abból kapott a Ferencváros. Ha az FTC hasonló módon fogja kihasználni a helyzeteit, és a védekezéssel nem lesz gond, van rá esély, hogy 2009 után ismét lássunk magyar csapatot a Bajnokok Ligájában.

Felhasznált képek forrása: M4 Sport; nettavisen.no

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]