„Első gondolatom az volt, amikor megláttam őket: én ennek a csapatnak a tagja akarok lenni!” – interjú Andreával, a BEAC ecuadori edzőjével

Andrea Aldeán amellett, hogy a BEAC-nál zumba oktató, még az UNICEF- nél is gyakornok, sőt, társadalmi befogadásból szerezte meg mesterdiplomáját nálunk, az ELTE-n. Az ecuadori edzővel készített interjúnkat olvashatjátok.

Hogyan kerültél Budapestre?

A Stipendium Hungaricum program ösztöndíját pályáztam meg, amely a magyar felsőoktatás nemzetköziesítéséért felel, Ecuador is a partnerországok között volt. Majdnem két évbe telt, mire sikerült, mert első körben elutasították a jelentkezésemet. Végül 2017-ben nyertem el a pályázatot, ennek értelmében folytathattam felsőfokú tanulmányokat Budapesten. Ennek már 2,5 éve.

Mit tanultál itt?

Az ELTE-n tanultam társadalmi befogadás mesterszakon. Igazából ez volt a fő motiváció, hogy Budapestre kerültem. Amint megtaláltam ezt a képzést, tudtam, hogy ide kell jönnöm. 2 év lett volna maga a program, de munka miatt maradtam még fél évet, közben pedig megismerkedtem a párommal, aki most már a vőlegényem is. Így itt ragadtam.

A vőlegényed magyar? Tervezitek már az esküvőt?

Nem, ő a Corvinuson tanult, ghánai. Tervezzük, hogy összeházasodunk, lenne egy kis esküvő Ecuadorban, majd Ghánában, ez lett volna idén augusztusban… Ecuadorban már megvolt az időpont is a szertartásra. Egyelőre még nem mondtuk le róla, reménykedünk. Igazából egy héttel a koronavírus kitörése előtt szerveztük le az időpontot, repülőjegyet azonban már nem vettünk, nem is lehetett.

Beszélsz magyarul?

Hiába vagyok itt már 2,5 éve, sajnos nem beszélem a nyelvet. Az elején, amikor idekerültem, nagyon motivált voltam, beiratkoztam magyar nyelv kurzusra, de aztán a tanulmányok és a munka mellett nem tudtam rá kellően koncentrálni, így végül abbahagytam. A vőlegényem sem beszél magyarul. Csak pár szót tudunk, több dolgot megértünk, de a beszéd az már nehezebben megy…

Hogyan találtál rá a BEAC-ra?

Sok keresgélés után! Otthon sportos életmódot folytattam, fittnessedzőként dolgoztam, és ezt mindenképp folytatni szerettem volna Magyarországon is. Az interneten kerestem lehetőségeket, kérdezgettem ismerősöket, tudnak-e egy klubot, ahol el tudnék helyezkedni. Szerintem vagy öt e-mailt küldhettem a BEAC-nak különböző elérhetőségekre, míg végül megtaláltam Pulay Szilvit, aki az első pillanattól fogva támogatta a jelentkezésemet, szerette volna, ha csatlakozok az aerobiccsapatához.

andrea

Mióta vagy tagja a BEAC-nak?

Eleinte, 2017 tavaszától Eszti és Szilvi óráit helyettesítettem a kollégiumokban. 2018-tól kezdtem el a saját órákat. Jelenleg van egy órám a Tétényi koliban, és van egy külön zumbaórám a BEAC-on.

Milyen típusú aerobicokat oktatsz?

Zumbát és strong by zumbát.

Szóval kétfajta zumbát?

Nem, ez elég csalóka megfogalmazás, sokan gondolják, hogy a strong by zumba is egy táncolós, zenés edzés, de nem. A strong by zumba zsírégető edzés, saját testsúllyal, sok izomgyakorlattal. Azért hívják strong by zumbának, mert ütemre mozogsz, a zene ütemére kötjük össze a gyakorlatokat. De ha jól tudom, hivatalosan idén nyáron változtatják meg a nevét, pont amiatt, mert a legtöbb embernek a zumbát juttatja eszébe, amikor egyáltalán nem az.

Mit sportoltál otthon, hogyan találtál rá a zumbára?

8 éves korom óta táncolok. Ecuadorban főleg step aerobicot tartottam, de már akkor is sok táncmozdulatot tettem bele a koreográfiákba.. Feltűnt, hogy a diákjaim mennyire élvezik, hogy ennyi táncmozdulat van a sportban, ekkor döntöttem el, hogy elvégzek egy zumbaoktató képzést. Ezután már csak zumbát oktattam, 2016-tól.

Milyen gyakran látogatsz haza?

Mióta Budapesten vagyok, csak egyszer voltam otthon, karácsonykor három hetet. Nagyon hiányzik a családom.

Ők voltak már itt Magyarországon?

Nem, mert elég nagy a családom, a jegyek meg nagyon drágák, kb. 1300 euróba kerül, ez 8 főre pedig nem olcsó. 2018-ban azonban kitaláltuk, hogy találkozzunk Kínában. (nevet) Egyszerűbb volt vízumot szerezni, olcsóbb volt a repülőjegy is, könnyebb az odajutás. Így ott töltöttünk el pár hetet.

Vannak nemzetközi diákok az óráidon?92863139_706359720111014_2196764635330248704_n

Vannak, igen, a Tétényi koliban vannak kínai egyetemisták, kb. nyolcan. Amikor kezdtem, akkor többségében csak magyarok látogatták az óráimat, főleg a kolikban, ahol tartottam a helyettesítő órákat. De ettől a szemesztertől egyre több külföldivel találkozom az edzések során. Többen vannak Kínából, Romániából, Szerbiából, és ez csak a kollégiumi edzés. A BEAC-on vannak németek, norvégok, brazilok is. A legjobb dolog az egészben pedig az, hogy órák után mindig odajön valaki, és megköszöni, hogy van nemzetközi edző is náluk, akivel angolul, egy nyelvet beszélnek. A magyar edzők nagy része magyarul tartja az órákat, ami számukra nagy nehézséget okoz.

Nincs is más külföldi a BEAC-ban?

BEAC Aerobicon én vagyok az egyetlen és Lili, aki félig szerb, félig magyar, beszéli a nyelvet. Hogy az egész BEAC-ban én vagyok-e az egyetlen? Ez egy jó kérdés.

Fontosnak tartod, hogy még több nemzetközi edző legyen nemcsak a BEAC-nál, de Budapest-szerte is?

Nagyon! Különböző statisztikák szerint 2023-ra már 40 ezer külföldi diák fog csak Budapesten tanulni. Ez egy nagyon nagy szám. Tapasztalatom pedig az, hogy ezek a tanulók vágynak arra, hogy jobban integrálva legyenek. Csak a korábbi szaktársaim (akik kivétel nélkül nemzetközi tanulók) többször mondták nekem, hogy nem is tudnak semmilyen sporteseményről, sportlehetőségekről, klubokról. Látom, hogy a nemzetközi tanulók is aktívak akarnak lenni, együtt mozogni a magyarokkal, azonban sok esetben meggátolja őket a nyelv. Szerintem ha a BEAC-nak több külföldi oktatója lenne, a nemzetközi diákokat is jobban be lehetne vonni. Ez az egyik dolog, amit tanulmányaim során elsajátítottam. Természetes folyamat, ha látsz valakit, aki hasonlóan néz ki, mint te, vagy ugyanazt a nyelvet használja, egyszerűbb a kapcsolatépítés. Ezért is lenne jó. És hogy egyáltalán van-e nemzetközi edző rajtam kívül az egyetemi klubokban? A BEAC a legnagyobb és a legaktívabb az összes budapesti közül, szóval ha itt nincs…

Mi az, amit a legjobban szeretsz a BEAC-ban? Szerinted mitől más, mint ma többi csapat?

Amit a legjobban szeretek a BEAC-ban, az az, amit első benyomásra is adott. Egy tavaszi sportfesztiválon találkoztam velük személyesen először 2017-ben. Le voltam nyűgözve, rengeteg sportot hoztak, volt ott spinning, jóga, boksz, aerobic, szinte minden. Nagyon izgatott voltam, hogy találkozhatok egy ennyire aktív közösséggel. Első gondolatom az volt, amikor megláttam őket: én ennek a csapatnak a tagja akarok lenni! Első látásra elvarázsoltak.

93006974_1115545852155399_8518390328158322688_nMilyennek látod a virtuális edzéseket? Vannak benne nehézségeid?

Érdekes kihívás számomra az online edzés! Főleg azért, mert első alkalommal elég komoly problémáim voltak a technika ördögével, az internetkapcsolattal, a laptopom nem működött. Egyik óra közben pedig, képzeld el, a webkamerám leesett a monitor tetejéről rá, a gépre. Nem hittem el, hogy ez történik (nevet). Szóval igen, vannak a virtuális óráknak olyan nehézségei, amelyekkel nem találkozik az ember a személyes edzések alkalmával. Próbálom a legtöbbet megtenni, a vőlegényem telefonját is kölcsönkértem már, lakótársamét is, hátha azok jobban működnek. Igyekszem mindent megtenni, hogy gördülékenyen menjen az óra. Az is nehéz, hogy nem látom a résztvevőket, főleg a strong by zumbánál okoz gondot, ami sokkal technikásabb. Látnom kéne a tanulókat, hogy csinálnak egy pozíciót, és javítani, ha kell, mondani, hogy mire figyeljenek oda. Igyekszem folyamatosan figyelmeztetni őket azért így is, az egyenes törzstartásra, a térdekre stb. Szóval azok a dolgok, amelyeket egyszerűen kontrollálok a személyes edzés során, így virtuálisan nagy kihívást jelentenek. Persze nemcsak nekem, hanem a résztvevőknek is, de szerintem idővel hozzászokunk.

Hogy és hol képzeled el a jövődet, milyen terveid vannak?

Sokan kérdezik ezt tőlem. Tervezgető típus vagyok, emellett erősen istenhívő is, szóval el tudom fogadni, ha valami nem úgy sikerül, ahogy elterveztem. Ha Isten segít, és ez az én utam, hogy Budapesten maradjak, akkor boldog leszek. Emellett tervben van hogy Angliába vagy esetleg Kanadába költözünk. Szeretném folytatni edzőként, ami pedig a diplomámat illeti, társadalmi befogadás tanácsadóként szívesen foglalkoznék nemzetközi tanulókkal vagy többnemzetiségű párokkal, esetleg saját vállalkozásként. De ha nem tudok egyedül dolgozni ebben, akkor az UNICEF-nél is folytatnám. Jelenleg gyakornok vagyok itt, jó lenne akár teljes munkaidőben csinálni ezt.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]