Nike Vaporfly 4% Flyknit – A sportcipő, melynek nincs párja

A kenyai maratonfutók figyelemre méltó hétvégét tudhattak maguk mögött októberben. Először Eliud Kipchoge-n volt a világ szeme, rekordkísérletet tett a maratoni táv két órán belüli lefutására, majd Brigid Kosgei döntötte meg Paula Radcliffe maratoni világrekordját. És hogy a származásukon kívül mi a közös a két futóban? Mindkettőjük testre szabott, egyedi cipőt viselt, melynek célja a futó teljesítményének 4%-kal való növelése. Ez a Nike Vaporfly.

Az új rekordok felállítását azonban a szakértők és közönség egy része nem találja teljesen szabályosnak. Sportolók egy csoportja panaszt tett az IAAF-nál, és indítványozták, hogy vizsgálják ki a cipőket. Tényleg ennyit számít a speciális cipő?

Az ötlet, hogy a sportolók felszerelését javítsák a jobb eredmény elérésének érdekében, egyáltalán nem számít újszerűnek. Nagyobb hangsúlyt fektetnek a ruházatra, ezzel is javítva a teljesítményt. Ebben az esetben a Nike Vaporfly 4% Flyknit névvel ellátott egyedi cipőjében az az újítás, hogy szénszálas lemezzel van ellátva a vastag szivacs, amely még inkább segíti viselőjének előrehaladását.

A manchesteri Metropolitan Egyetem sportmérnöki oktatója, Dr. Thomas Allen elmondása szerint radikálisan nem lehet egy cipőt megváltoztatni. A cipő tömegének csökkentésével kb. 1% nyereséget lehet elérni. A középtalp vonalának kipárnázásával további 1%, ha ezt még egy merev lemezzel is megtoldjuk, további 1%-os eredményt érhetünk el.
„Ez a technológiai egyáltalán nem újkeletű. Egy kanadai egyetem volt az első, ahol a cipő felépítésének formálásával próbálták még inkább segíteni a sportolók teljesítményét. Az ő ötletük volt egy lemez elhelyezése a cipőtalp közepén. A Nike pedig még egy lépéssel tovább ment, legutóbbi szabadalmaikat tekintve nem egy, hanem három lemezt helyeztek el a cipőben a talp közepe alá.”

Képtalálat a következőre: „nike vaporfly 4% eliud”
„A célja ennek pedig az, hogy a futás hatékonysága javuljon” – teszi hozzá Ross Tucker sporttudós professzor, aki szerint a javuló teljesítmény az energiavesztésre vezethető vissza. „Képzeljetek el egy pattogó gumilabdát egy fallabda helyett.” – írta Twitteren. „Matematikailag levezetve ez annyit tesz, hogy korábban x sebességgel futott valaki, bizonyos energia kifejtésével, e gondolat mentén haladva pedig ha kevesebb energiát kell felhasználnod, növelni lehet a sebességet, mielőtt minden erődet felhasználnád.”

A különböző sportfelszerelésekkel foglalkozó vállalatok évek óta ezzel kísérleteznek, azonban eddig kudarcot vallottak, a Nike-t kivéve. A többi cég most próbálja egyelőre ugyanazt elérni. Olyan érzés ebben a cipőben futni, mintha trambulinozna az ember.”

Kosgei chicagói maraton-világrekordja ezzel azt is jelenti, hogy jelenleg  a férfi és a női maraton, illetve félmaraton világcsúcstartói ugyanazt a márkájú sportcipőt hordják.  A chicagói verseny első tíz beérkezője szintén a Vaporfly cipőben ért célba. Dr. Allen szerint nehéz megmondani, hogy a cipő nyújt-e előnyt a sportolóknak a hasonló képességű futókkal szemben, akik nem viselik őket. „A gyártók egy cipő kifejlesztésén kb. 5-10 évet dolgoznak, mire azt tökéletesítik és szabadalmaztatják.” Jelenleg ennél a cipőnél nincsen jobb.

Képtalálat a következőre: „nike vaporfly 4 flyknit marathon”
„Kérdéses továbbá a cipő elhasználódásának ideje is, amire az első kopástól kezdődően oda kell figyelni.” A laboratóriumi tesztek nem tudnak olyan tökéletes munkát végezni, mintha a valós környezetben történne ugyanez – ellenőrzöttek és csupán leegyszerűsített változatát adják vissza az útviszonyoknak. Megpróbálják így megtalálni a megfelelő egyensúlyt. Egy 2017-es tanulmány felmérése szerint a Colorado Egyetemen tesztelt sportolók közül 18 versenyző mindegyike jobban futott a Vaporfly-ban, ellentétben két másik népszerű cipő viselőivel. Az átlag teljesítményhatékonyság kb. 4% volt. Egy évvel később a New York Times kutatása is hasonló eredményt hozott. Szélesebb körű mintával, mintegy 500 ezer maraton- és félmaratonfutó megkérdezésével. Az eredmény pedig magáért beszél: a cipőt viselők 6 perces javulást értek el a maratont 3 óra alatt és 8 perces javulást a maratont 4 óra alatt lefutók között.

És hogy ez mennyire szabályos? Jelen szabályozások úgy rendelkeznek, hogy a cipőket nem szabad úgy kiépíteni, hogy tisztességtelen előnyt vagy segítséget biztosítson a sportolónak, valamint a használt cipőnek és minden típusának elérhetőnek kell lennie akár a nagyközönség részére is. Ezeket az előírásokat nézve a Vaporfly átmegy a rostán. Az IAAF nyilatkozatában kijelentette: „Nyilvánvaló, hogy a technológia fejlődésével a sportolónak az eszközök egyre több segítséget nyújtanak. Célunk, hogy megfelelő technikai szabályozással ezek mértékét kordában tudjuk tartani. Hozzáférhetőség, egyetemesség és méltányosság – ez a hármas jelszavunk.”

Ha valakinek a beszámoló alapján felkeltette a cipő az érdeklődését, már hazánkban is hozzájuthat. Az ára jelenleg 250 euró, átszámítva 80 ezer forint körül mozog.

Forrás: bbc.com

Képek forrása: highsnobiety.com, lifehacker.com.au, wired.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]