Felfedezni a világot maratonfutás közben? Nem akadály!

Külföldön a maratonfutás már jól kiépített rendszer szerint működik, melynek révén a kalandvágyó versenyzők hasonló mentalitású emberekkel együtt fedezhetik fel a világ különböző helyeit. A turizmus egy új, egyre jobban feltörő iparágáról van szó. Michael Clinton maratonfutó vendégcikkének fordítása következik.

Több mint 60 országban futottam idáig, köztük részt vettem hét maratonon is hét kontinensen. Sidney utcáin a rögtönzött futásoktól kezdve a félmaratoni távon Anchorage-en át az Észak-Mongólia hegyvonulatain való terepfutásig. A futás az összes kalandom részévé vált… vagy, meglehet, a futás nem is a része, hanem maga a kaland. Nem vagyok egyedül. A világ felfedezése maratoni távokon olyannyira népszerűvé vált, hogy szép kis nemzetközi közösség alakult ki az évek során. Legújabb tervünk, hogy az Egyesült Államok összes tagállamában futunk egyet. A teljesítésért az „Abbott World Marathon Majors” trófea jár annak, aki hat nagyvárosi maratont teljesít.

A jövő hónapban az utazó futók New Yorkba mennek. A világ eddigi legnagyobb maratonjának 50 ezer nevezője az Egyesült Államok mind az 50 államából és a világ 150 országából érkezik majd. A versenyzők többsége, akivel beszéltem, azt mondta, hogy saját magukat akarják próbára tenni a versenyen való részvétellel. Ki akarják próbálni a világ felfedezésének ezt a sajátos formáját.

Andro Basic, a 60 év körüli új-zélandi, akivel az Antarctica Marathon-on találkoztam, csak a legextrémebb terepeken versenyez – a grönlandi Polar Circle-n vagy a Tenzing Hillery Everest Marathon-on Nepálban, ahol az alaptáborból ereszkednek le a versenyzők.

Ezeken a versenyeken a legextrémebb körülmények között próbálhatod ki magad igazán, hogy mi az, amit el akarsz, és mi az, amit el is tudsz érni. Nekem van már egy saját futóbrigádom, akikkel körbefutottuk már egészen Torontót és Buenos Airest, és futottunk már Ausztrália Aranypartján is.

Egyik alkalommal a nővéremmel, Peg Pardinivel elhatároztuk, hogy lefutunk egy maratont Írországban, a nagyszüleink szülőhazájában. A verseny előtt elindultunk megkeresni nagyapánk családját Monaghan megyében. Itt nem csak a rokonainkat találtuk meg, de rengeteg történetet is meséltek a családunkról, amiket eddig nem ismertünk, egészen az 1800-as évek elejéig visszanyúlva. Minden futónak azt tanácsolom, hogy keressen olyan versenyt, ami azon a környéken van, ahonnan elődei származnak – járjon utána a családja történetének. Mongóliában egy futóversenyre menet egy héten keresztül jurtákban aludtunk, hogy ezzel is alkalmazkodjunk a hegyi futás körülményeihez. Wi-fi nélkül, kapcsolat nélkül a külvilággal egy egész héten át 65 másik futóval. Egy héten át folyamatosan beszélgettünk, kártyáztunk, közösen vacsoráztunk, emlékeztetve magunkat arra, hogy milyenek is voltunk mi, emberek, mielőtt hatalmába kerített minket a technológia világa.

De ha egyedül jön valaki, akkor sem fog sokáig unatkozni, könnyen bekapcsolódhat a verseny bármilyen tevékenységébe a fő esemény előtt vagy után. A 46 éves Keith LaScalea már több mint 20 maratonon vett részt egyedül: „Ez lehetővé teszi számomra, hogy a verseny teljes szellemét megtapasztalhassam és találkozzak más futókkal.”

Képtalálat a következőre: „antarctica half marathon”

Rengeteg nehezítő körülménnyel kellett szembenéznem az eddigi futásaim során. Emlékezetes marad például a monszunszerű időjárás Dél-Afrikában, ami miatt törölték is a versenyt, vagy a tanzániai rekordmeleggel való megbirkózás és a bajlódás a sérülésekkel. Rengeteget tanultam a versenyekből, sok tapasztalatot szereztem. Megtanultam például,  hogy legyen nálam saját elsősegély-felszerelés, vagy hogy minden időjárási körülményre felkészültnek kell lennem.

Ez a világszintű maratonfutás mára már olyan népszerűvé vált, hogy egyes utazási irodáknál lehet utat foglalni a versenyekre. A Marathon Tours társaság 40 éve alakult, bostoni székhellyel. Több mint 40 futórendezvényre kínál utazást szerte a világban, beleértve akár a bhutáni vagy mianmari eseményeket is. Garantálják a versenyen való részvételt (olykor a várólistára kerülést), segítséget nyújtanak az elszállásolásban, valamint a verseny előtti és utáni ünnepségek megszervezésében. A társaság alapítója, Thom Gilligan elmondta, hogy az igény a maratoni versenyek és a szervezett utazás iránt leginkább az utóbbi években erősödött meg. „A klasszikus értelemben vett maratonfutás és városlátogatás ötvözete fantasztikus ötlet és új lehetőség minden kalandvágyónak.” – mondja Mr. Gilligan.

Forrás: nytimes.com

Képek forrása: icemarathon.com, welcomenepal.com, travellingfit.com

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]