Az e-kerékpározás a biciklizés jövője?

Két új nemzetközi kerékpáros bajnokot koronáztak meg az elmúlt héten – egy olyan bajnokságon, ahol egy bicikli sem mozdult egy métert sem. Legalábbis nem a való világban.

A brit kerékpárvilág legújabb versenyeként tartják számon az idén első alkalommal megrendezésre került National eRacing Championship-et, vagyis szabad fordításban a „Nemzetközi eVersenykerékpár Bajnokságot” Londonban. A résztvevők a Zwift alkalmazáson keresztül próbálhatják ki magukat a megmérettetésen egy virtuális világban. A verseny kitalálóinak hosszú távú tervei között egyebek mellett az szerepel, hogy egyszer olimpiai versenyszámok között tartsák számon.

Mi is ez a National eRacing Championship?

Bárki részt vehet a bajnokságon, aki rendelkezik biciklivel, speciális „edzőgörgővel” és Zwift applikációval. Az applikáció a „görgők” segítségével tudja mérni, hogy milyen gyorsan tekersz, ami adaptál egy virtuális versenybe. A választott avatarod a te sebességeddel fog haladni. Valódi sport, melyet digitálisan tudsz figyelemmel kísérni. Közel 400 emberrel indult el a verseny februárban – minden versenyző vagy otthonról, vagy az edzőteremből igyekezett sikerrel bekerülni a döntőkbe, hiszen a több száz emberből csupán 10 férfi és 10 nő küzdhet meg végül egymással a győzelemért. Egyikőjük, a walesi Jon Mould szerint vízválasztó lehet ez a verseny az egész kerékpársportban is.

Képtalálat a következőre: „zwift”

A 27 éves newporti férfi felkészülés gyanánt az utóbbi két évben beltéri kerékpáros applikációt használt, sőt, egy tavaly áprilisi versenyen elért második helyezését is jóváíratta. „A verseny nem fogható semmihez, amiket korábban kipróbáltam” – nyilatkozik a BBC Sportnak Jon Mould. – „A legtöbb idő, amit valaha elektromos biciklin töltöttem, az másfél óra volt. De az igazság az, hogy a verseny szelleme teljesen megváltoztatja az ember gondolkodását és kitartását. A felkészülés alatt tavaly télen végül három és fél órát sikerült tekernem. Ez az, amit imádok az e-kerékpározásban – nem a kemény munkáról vagy az erőfeszítésekről szól, hanem magáról a versenyről, hogy leelőzd a többieket.” Az avatar bajnoki mezben szerepel, érdekesség, hogy a Zwift nem teszi közzé hivatalosan, hogy hányan versenyeznek egyszerre a platformon, de ha minden igaz, a részvételi csúcs 13 ezer körül mozog. A profi bringások részére szervezett heti versenysorozatot, a „Super League”-t ezrek követték élő streamen keresztül.

Mould és a csapattársa, Ian Bibby szintén nyertek versenyeket a „Super League”-ben. A mostani nemzetközi megmérettetésen pedig az a céljuk, hogy Nagy-Britannia első e-kerékpár bajnokaivá váljanak – nemkülönben a nők között legtehetségesebbnek számon tartott Mary Wilkinson, aki a nők között a győzelem legnagyobb várományosa.

Egy ilyen méretű esemény, melyet egy nemzeti sportirányító testület hagyott jóvá, az elektromos sportvilág egy óriási pillanata, áttörése. „A versenynek nem titkolt célja, hogy még több emberrel megismertesse az e-kerékpározást” – mondja Jonathan Rigby, a testület kereskedelmi igazgatója. – „Az e-versenyzés a beltéri versenyek egy izgalmas újdonsága. Nemzetközi bajnokságaink vannak különböző időközönként, és ma már büszkén mondhatom, hogy az e-kerékpározás nemzetközileg is egyre nagyobb nézettségnek és elismerésnek örvend.”

Képtalálat a következőre: „zwift”

Lehet az e-versenyzés olimpiai versenyszám a jövőben?

A Zwift applikáció nagy reményekkel és tervekkel tekint a jövőbe. A „Super League”-sorozat reményeik szerint világszerte megrendezésre kerülhet. A vezetők már úgy beszélnek az e-sportról, mint ami olimpiai babérokra tör, melyen belül teret nyerhet az e-kerékpározás. „Nem titkunk, hogy szeretnénk a lehető legmagasabb szintig eljuttatni a versenyt” – mondja a Zwift marketingigazgatója, Tom Hargreaves. – „Melyik az a sporttal kapcsolatos cég, amely nem szeretné viszontlátni szeretett sportágát az olimpián? Természetesen ez a hosszú távú terv, egyelőre azonban az első nemzetközi bajnokságra összepontosítunk, minél nagyobb hírereje kell legyen, a televízió is venni fogja – reméljük, a nézettségnek és az egyre nagyobb ránk irányuló figyelemnek köszönhetően az e-kerékpározás a nem is olyan távoli jövőben már olimpiai szám lesz…”

Forrás: bbc.com

Képek forrása:  granfondo-cycling.com, sigmasport.com, tri247.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]