Ne add fel az újévi fogadalmadat!

Horváth Viktóriával, az EHÖK sportreferensével és Ilyash Györggyel, a sportiroda vezetőjével beszélgettünk újévi fogadalmakról és a 2019-ben várható ELTE-s sportprogramokról.

Lassan vége a januárnak, ideje megszegni az újévi fogadalmakat?

H.V.: Nos, igen, sajnos nagyon sokaknál hamar elérkezik az a kritikus pont, amikor elkezdik megszegni a saját maguk által felállított szabályokat. Én nagyon bízom benne, hogy azért minél többen hűek tudnak maradni azon elképzelésükhöz, miszerint javítani szeretnének életminőségükön. De sok esetben egyszerűen arról van szó, hogy az emberek betarthatatlan fogadalmakat tesznek vagy olyat, amely egyszerűen irreális. Nagyon fontosnak tartom, hogy reálisan lássuk a helyzetünket, és ne akarjuk azonnal megváltani a világot. Olyan szokásokat kell beültetni a hétköznapjainkba, amelyeket örömmel végzünk, és nem szükséges rosszként tekintenünk rájuk. Azt látom továbbá, hogyha az embernek van társasága, edzőpartnere, akkor sokkal könnyebb keresztülverekednie magát a felmerülő nehézségeken.
DSC_2051
A 2018-as esztendő igazán a sportról szólt az ELTE-n, hiszen a BEAC kerek évfordulót ünnepelt. Mit várhatunk 2019-ben az egyetemi sportélettől?

H.V.: Én nem úgy ismerem a BEAC-ban dolgozókat, mint akik vissza szoktak volna venni a teljesítményükből. Sokkal inkább a fejlődés elkötelezett pártfogói. Ezért szerintem mennyiségi és minőségi fejlődés egyaránt várható, csak javasolni tudom a hallgatóknak, hogy csatlakozzanak az egyre növekvő BEAC-családhoz. Itt meg is említeném a február 14-én megrendezésre kerülő Jeges Est-et, ami már hagyománynak számít egyetemünk életében. Ez az esemény azon túl, hogy a jeges sportok népszerűsítéséről szól, kiváló lehetőséget biztosít a hallgatóknak az egyetemi karoktól függetlenül, hogy kellemes, sportos környezetben ismerjék meg egymást. Emellett lehetőségük lesz a jégkorong kipróbálására is e lelkes jelentkezőknek a MAC Újbuda válogatott hokicsapata jóvoltából. Nagyon készülünk az áprilisi éjszakai sportrendezvényünkre is, és természetesen ezeken túl is lesz lehetőség sporteseményeken részt venni.

I.Gy.: Összegyetemi szinten fontos kiemelni, hogy a BEAC révén a belvárosi karok hallgatóihoz és dolgozóihoz közelebb hozzuk a sportolást azáltal, hogy a gyakorlóiskoláink (Apáczai, Trefort) területén kerülnek megszervezésre edzések különböző sportágakban. Az ÁJK, BTK, PPK hallgatóinak kevesebbet kell utazniuk ahhoz, hogy sportoljanak egyetemen belül. A Lágymányosi Campus hallgatói ebből a szempontból előnyben voltak, hiszen a Bogdánfy úti Sporttelep közvetlenül elérhető számukra.

Burján Csaba, egyetemünk tanulója, pompásan teljesített a rövidpályás gyorskorcsolya EB-n Dotrechtben (aranyérem 5000 m-es váltóban). Az ő sikerei kapcsán érzitek a plusz érdeklődést a Jeges Est iránt?

H.V.: Szerintünk ez egy nagyszerű lehetőség, hogy egy eddig nem annyira népszerű sportágat minél szélesebb közönséghez juttassunk el. Szerettük volna Csabát is elhívni az eseményre, de sajnos az élsport nem ereszti. De a lényeg számunkra az, hogy jól kihasználjuk a hírverést, és aztán minél több ember köteleződjön el a jeges sportok iránt is.
DSC_2068
2019-ben új programként kerül meghirdetésre az önvédelmi képzés is. Ez nem csupán egy harctechnikai, hanem elméleti fejtágító is lesz egyben. Mit tudhatunk még meg elöljáróban?

I.Gy.: Azt tudni kell, hogy különböző harcművészeti képzések eddig is elérhetőek voltak az egyetemi sport kínálatában. Ez most egy kifejezetten önvédelemre fókuszáló kurzus lenne. Ez egynapos szakmai program lesz, ami két fő elemből tevődik össze. Ennek egyik fele valójában az elméleti oktatás lesz. Itt szó fog esni a jogos önvédelmi helyzet jogi meghatározásáról, különböző pszichológiai tényezők elemzéséről és még sok minden másról is. Az előadók döntő többségben ELTE-s szakemberek, ők fogják átadni tudásuk legjavát. Rajtuk kívül a Budapesti Rendőr-főkapitányság szakemberei is érkeznek várhatóan. A gyakorlati résznél pedig szintén végeznek oktatást a BEAC harcművészeti oktatói, illetve a BRFK is. Az első alkalom a nőknek fog szólni, egy későbbi időpontban pedig külön alkalom lesz férfiak számára.

Miért szükséges szétbontani a fiúkat és a lányokat?

I.Gy.: Ennek kizárólag szakmai okai vannak. Szinte minden vizsgált, nemzetközi, jó gyakorlatban ezt a megközelítést alkalmazzák. Ennek egyik oka például, hogy sok esetben olyan személyek jelentkeznek, akiket már ért valamilyen jellegű abúzus. Az ő szempontjukból különösen fontos lehet, hogy kellemes, biztonságot sugárzó környezetben érezzék magukat egy ilyen jellegű tanfolyam során.

Fotó: Réder Brigitta

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]