A helyes edzésről szakszerűen – II. rész

A Bogdánfy úton minden ELTE-s hallgató kedvezményesen veheti igénybe a konditerem szolgáltatását, fél évre 6 000 forintért, egy egész évre mindösszesen 10 000 forintért. Cikksorozatunk következő izomcsoportja a hátizom, minden egyes gyakorlat tökéletes kivitelezésében próbálunk segíteni és képekkel is szemléltetjük a mozdulatsorokat.

NAZ_8770A huszadik század második felében kapott igen komoly szerepet már a testépítők körében is a hátizom. Testünk második legnagyobb izma a széles hátizom, amiket egy szépen kidolgozott „szárnyak” mellett elölről is tökéletes észre lehet venni. Konditermünkben is számos gyakorlat végrehajtható a nagy kedvencek közül, amivel elérhetjük a kívánt hatást.

Mellhez húzás széles fogással

A széles hátizmok mellett másodlagos terhelést kapnak a bicepszek és az alkar izomzata is. Ez a gyakorlat nem annyira hatásos mint a később említésre kerülő húzódzkodás, de megvannak ennek is az előnyei. Például, ha valaki még nem tud rendesen saját testsúllyal húzódzkodni, annak ez egy kiváló alternatíva, de arra is kiválóan alkalmas, hogy a bicepszet minél jobban kikapcsold, így nagyobb hangsúlyt lehet helyezni a hátizmokra. A rudat olyan szélességben kell megfogni, hogy a lehúzáskor az alkarod merőleges legyen rá és amennyiben a könyöködre koncentrálsz közben, akkor a bicepszedet is szinte teljesen ki tudod kapcsolni a gyakorlatból.

Felhúzás – emelés
NAZ_8744
Ez a gyakorlat igen veszélyes tud lenni, ha rosszul kivitelezzük azt, ezért fokozottan figyelj a helyes testtartásra, a hátad semmiképpen se legyen domború, végig legyen egyenes, vagy kicsit homorú. A teljes testet átmozgató gyakorlatról van szó, ami a hát alsó és középső részét a csípő, valamint a combizmokat is megmozgatja, de még a fogást is erősíti. A lábszárcsontod érintse a súlyzót, majd hajolj előre, az egyik kezeddel hátrafordítva a másik kezeddel előre fogd meg a rudat a fogóerő növelése miatt. Majd egyenesedj ki a súllyal úgy, hogy a rudat a testedhez a legközelebb tartsd, néha felhorzsolja a bokádat a rúd, de ha jól csinálod a gyakorlatot, akkor hidd el megéri. Ennek a feladatnak egy másik alternatívája a merev lábú felhúzás, ami nagyon nagymértékben stimulálja a hát alsó részét, azonban ez is fokozottan balesetveszélyes, így ennél a gyakorlatnál is mindig összpontosítsunk maximálisan.

Mellhez – nyakhoz húzás hátgépen

Mindegy, hogy hova húzod a rudat ez a gyakorlat a széles hátizmok megdolgoztatására alkalmas, de az alkarod és a bicepszed is kap némi terhelést. A húzódzkodásnak egy kiváló alternatívája ez a NAZ_8773mozdulatsor, sőt még a bicepszet is segít jobban kikapcsolni, így még nagyobb terhelést adhatunk a hátizmainknak. A rudat olyan szélességben fogd meg, hogy amikor lehúzod az alkarod függőleges pozícióban legyen és végig koncentrálj a könyöködre, így tudod a leghatásosabban kikapcsolni a többi izomcsoportodat. Lehet egy sorozaton belül is váltogatni, hogy a tarkódhoz, vagy a melledhez húzod a súlyt, de ha az egyik kényelmetlen számodra, akkor csak csináld a másikat, mert ugyanazt a hatást érheted el vele.

Mellhez húzás szűk fordított fogással

Szintén kiváló hátgyakorlat, aminél oda kell figyelni, hogy a fogásszélességed ne legyen nagyobb vállszélességnél. Itt is fontos megemlíteni, hogy inkább a könyököd lehúzására koncentrálj, így tudjuk a legjobban megdolgoztatni a hátizmokat és kikapcsolni a bicepszet. Miután a mellkasodhoz húztad a rudat ügyelj arra, hogy a visszaengedésnél a hátizmaid minél jobban megnyúljanak.

Mellhez húzás szűk fogással

Ez a mozdulatsor a hátizom alsó-külső területét dolgoztatja meg elsősorban, de a felsőrész is kap terhelést. Használj szűk fogantyút és húzd le a rudat addig, amíg a melled NAZ_8778felső részét nem érinti és lassan engedd vissza a kiinduló helyzetbe. Ezt a gyakorlatot kétféle testtartásban is végre lehet hajtani, teljesen függőleges felsőtesttel és kicsit hátradőlve is, a másodiknál még nagyobb terhelést kapnak az alsó hátizmaid.

Húzódzkodás

NAZ_8624Rengeteg féle húzódzkodás létezik az biztos, hogy minél szélesebb fogással fogod meg a rudat, annál jobban erősíted a széles hátizmaidat, szűkebb fogással pedig a hátizomnak az alsó-külső része kap nagyobb hangsúlyt. Minél jobban próbáld az összes típusnál a könyöködet hátrafeszíteni, hogy a hátizmaid a maximális terhelést kapják. Minden esetben fontos, hogy a mellkasodat, vagy a hátadat próbáld meg minél közelebb vinni a rúdhoz, utána pedig szépen lassan engedd le magadat, majd ugyanezt ismételd meg. Az részletkérdés, hogy nyak mögé, vagy elé húzod magadat, sokan váltogatni szokták, hogy kicsit feldobják a gyakorlatot, de az kijelenthető, hogy a vállízületek megóvása érdekében mellhez húzódzkodjunk.

Bízunk benne, hogy sikerült pár jó tanáccsal szolgálni az edzeni vágyóknak és hamarosan jön a következő cikk is, amiben a vállizmok megdolgoztatásával fogunk foglalkozni.

Képek forrása:
Nagy Ádám

Források:
www.shop.builder.hu
www.testepitek.hu
www.biotechusashop.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]