XXVII. Erdélyi Labdarúgó Diákkupa – Több mint egy bajnokság!

A hagyományértékű megszólítás nem marad el, idén is folytatódik a Kárpát-medencei focitörténelmet, hiszen az Erdélyi Labdarúgó Diákkupa-ELDK megszakítások nélkül a 27. állomásához érkezett. Céljuk – nevezzük ezt rövidtávúnak – továbbra is az 50-es mérföldkő zökkenőmentes elérése. Akkor és azt követően mi lesz majd, az kiderül… Ami bizonyos, hogy ahogyan a negyed évszázados, úgy a közelgő fél évszázados jubileum is bizonyosan kötelezi majd a mindenkori szervezőket és támogatókat a folytatásra, a mindig jobbra, a mindig többre, mert az ELDK – tudjuk – (sokkal) több mint egy bajnokság.

Az Udvarhelyi Fiatal Fórum és a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége közös szervezésében 2016. december 17–18-án kerül sor a 27. ELDK-ra – természetesen – a székelyudvarhelyi Városi Sportcsarnokban. A vándorserlegért ismét küzdenek majd hagyományos ELDK-s résztvevőink, melyeken kívül várjuk további Kárpát-medencei városok magyar egyetemista labdarúgóinak jelentkezését is az Erdélyben szervezett színvonalas bajnokságra. A csoportok sorsolását idén december 16-án 20 órától tartjuk a Siculus Ifjúsági Ház konferenciatermében.

Az Erdélyi Labdarúgó Diákkupa története 1990-ben a Kolozsvári Góbék győzelmével kezdődött. Ezt követően temesvári hegemónia jellemezte a diákkupát, hét alkalomból hatszor temesvári csapat győzedelmeskedett (Temesvári Hidegzuhany 1991, Temesvári Bolyai 1993, Temesvári Góbék 1994-1997). Az utolsó temesvári győzelem után egy kivétellel (Marosvásárhelyi More Bestiarum 2002) csupán nagyváradi és kolozsvári csapatok diadalmaskodtak. 2003-tól szervezett diákkupák felváltva hozták a kolozsvári és a nagyváradi győzelmeket, ebből az időszakból a Kolozsvári Góbék és a Nagyváradi Zsukások versengése említésre méltó, ők felváltva vihették haza a vándorserleget (Kolozsvári Góbék 2005, 2007, Nagyváradi Zsukások 2006, 2008, 2009). A nagyváradi hegemóniát az ifjúság lendülete és játéktudása törte meg: 2010-ben és 2011-ben az Ifjúsági Sepsi csapata vitte el a vándorserleget. 2012-ben a Csíkszeredai Sapientia csapata állította meg a kétszeres győztest, 2013-ban tőlük hódította vissza a serleget az Ifjúsági Sepsi csapata. 2014-ben – a jubileumi évben – történelmet írtunk: először az ELDK történetében magyarországi csapat emelte magasba a trófeát, akik igazi sportemberekhez méltóan lepték meg a szervezőket: az ELDK vándorserlegét felújították, csinos talapzatot kapott, amelyre az összes eddigi győztes nevét felvésették olyan módon, hogy hely marad még legalább 25 ELDK győztesnek is. Köszönjük, srácok!

2015-ben szintén történelmet írtunk, a More Bestiarum 2002-es győzelme után ismét Marosvásárhelyre került az ELDK kupa, idén a F.R.Ady csapata a címvédő, ők hozzák Udvarhelyre a vándorserleget.

A fél évszázadot túllépő sorozat kezdeti éveinek szervezője a Brassói Magyar Diákszövetség (BMDSZ) volt, majd a lebonyolítást átvette az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) és az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ), a huszadik rendezvény óta pedig társszervező a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége (MISZSZ). A 27 éves sorozat a forradalom évét követő első decemberben, 1990-ben kezdődött, a székelyudvarhelyi Városi Sportcsarnokban, ahol minden egyes ELDK-ra sor került, ahol 26 éve tart megszakítások nélkül az erdélyi magyar diákok labdarúgó bajnoksága, a ’89-es történelmi fordulatot követő időszak legrégibb és legszebb hagyományokkal rendelkező amatőr ifjúsági sporteseménye.

Találkozzunk tehát december 17–18-án azon a székelyudvarhelyi amatőr sportrendezvényen, amely nem csupán a szokványos megmérettetést jelenti, amely nem egyszerűen labdarúgás, ahol a rangsor a fontos, hanem valóságos magyar (foci) történelem, a Kárpát-medencei magyar ifjúsági összefogás, az együttgondolkodás és a sport terén tenni akarás megvalósítása, számtalan maradandó emlék és barátságok születése is (idézet a 25 évet megidéző réztábláról).

A részvételről, szervezési kérdésekről és a szabályokról bővebb tájékoztatást az UFF és a MISZSZ elérhetőségein lehet igényelni (+40-266-213371), közvetlenül Koffol Gábor főszervezőtől (0749 111 292), továbbá az UFF honlapján és Facebook-oldalán (www.uff.ro és www.facebook.com/diakkupa) olvasni.

A csapatok a jelentkezési lapot és a felelősségvállalási nyilatkozatot az alábbiakban tölthetik le a 2016eldk@gmail.com címre küldjék.

2016 szabályzat

ELDK jelentkezési lap

Felelősségvállalás

 

forrás: uff.ro

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]