Két nap a futsal varázsában – öt országból érkeznek a csapatok

2016-ban, immáron hetedik alkalommal is megrendezésre kerül nálunk az óriási érdeklődéssel bíró Kárpát-medencei Egyetemek Kupája, vagyis a KEK. A sportok szerelmeseinek március 3-án megnyílnak a kapuk és a hazai, valamint a határmenti egyetemek hallgatói is összemérhetik tudásukat. Ahogy eddig is, idén sem tér el a kupa a hagyományoktól és a főszerep a futsalé lehet.

kekdonto

 2010 május 5-e volt az első lépcsőfok a KEK történetében, ugyan ekkor még csak a Lágymányosi Egyetemi Napok (LEN) társrendezvényeként. Legfőbb célja a határokon túli magyarsággal való kapcsolat felélesztése és megerősítése volt, hogy a különböző területeken élő értelmiségi fiatalok a sport által kerülhessenek közelebbi viszonyba. Az otthont az ELTE Bogdánfy úti sporttelepi biztosította és öt kolozsvári, egy debreceni, négy budapesti, egy miskolci, egy pécsi, egy révkomáromi, egy székesfehérvári és egy sepsiszentgyörgyi csapat vett részt. A torna mostanra már tradícióvá vált, és a Magyarországon kívül 4 helyszínre is ellátogatnak a csapatok.

A II. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján a futsal mellett párhuzamosan az ELTE Cheerleaders megrendezte az I. ELTE Cheerlader versenyt, és a két eseményt olyan neves szaktekintélyek követték figyelemmel, mint Csisztu Zsuzsa korábbi tornász olimpikon, és Hannich Péter a Győri ETO futballcsapatának akkori sportigazgatója.

A III. KEK sorozatban, hogy a női sportolók is nagyobb szerepet kaphassanak, röplabda bajnokságot is indítottak a szervezők, illetve Csisztu Zsuzsa akkor is figyelemmel kísérte és zsűrizte a fiatal kiválóságokat, mellette Nyilasi Tibor, az MLSZ sportigazgatója személyesen is megtisztelte jelenlétével az ifjúságot. A verseny karitatív részévé vált a jótékonysági program, mellyel a sportolni vágyó rászoruló fiatalok számára gyűjtenek a sportfelszereléseket, sportjátékokat.

2014-ben az V. KEK kupán a futsal csapatok száma tovább növekedett, és az évek alatt a párhuzamosan űzhetődsc_0858-300x199 sportok is kiegészültek jazz, hastánc és aerobic programokkal. A cheerleader verseny immáron országos szintűvé nőtté ki magát és ekkor került megrendezésre az I. Cheer MEFOB. A jótékonysági kezdeményezésen ebben az évben a szabadkai Hallássérült Iskolaközpontnak gyűjtöttek a szervezők.

Az utolsó KEK-en az a különlegesség esett meg, hogy a döntőbe jutó két csapat már a csoportmeccseken is találkozott egymással, és míg elsőre a kolozsváriak gyűjtötték be a három pontot, a második összecsapáson a Marosvásárhely gárdájának sikerült visszavágnia és elhódítani a kupát. Egy éve sem hiányozhattak a cheerleaderek, és ez idén sem lesz másként, március 4-én a BEAC csarnokában lépnek parkettrA a III. Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Cheerleading és Cheer dance bajnokság résztvevői.

A KEK mellett idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre az ELTE Alumni Kupa. Az Alumni szervezetet 2007-ben alapította az ELTE Szenátusa azzal a céllal, hogy az ELTE egykori diákjai (öregdiákok) kapcsolatot teremthessenek a felnövekvő generációkkal és szakmai tapasztalatokkal, tanácsokkal láthassák el őket. 2012-ben az ehhez fűződő Alumni Kupa is elrajtolt a KEK társrendezvényeként, és ahhoz hasonlóan itt is a kispályás focié a főszerep. Sok sikert a résztvevőknek és jó szurkolást minden sportimádó szurkolónak!

A rendezvény hivatalos eseményénél minden fontos információt megtaláltok, illetve érdemes ellátogatni a honlapra is, ahol a csapatokkal készült rövid interjúkat találjátok.

forrás: kek.elte.hu

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]