Hozd el anyádat is – Nagy Civil Futás

Házikók, pajták, szőlőskertek és pincék között rendezik meg az öt kilométeres Nagy Civil Futást a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum területén április 26-án.

Családdal, barátokkal éri meg legjobban nevezni a futóversenyre (ahol akár gyalogolni is lehet): a regisztráció ingyenes, sőt versenyzőként a Skanzent is szabadon látogathatjuk, valamint egész nap civil szervezetek és programok várják azokat, akik szeretnék a közelgő nyarat élvezni. Lesznek kézműves foglalkozások, például gyertya- és ostorkészítés, de perecsütő és játékudvar is, reményeink szerint kézzel megmunkált fajátékokkal. A civil szervezetekkel pedig „piknikezhetünk”, azaz beszélgethetünk például a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület, a TASZ (Társaság A Szabadságjogokért) vagy a Transparency International Magyarország képviselőivel, vagy részt vehetünk mondjuk az Amnesty International Magyarország, a Burratino Hátrányos Helyzetűeket Segítő Iskolaalapítvány vagy a CFCF Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány szervezte programokon.

A nap 9 órakor kezdődik a regisztrációval, a futóknak ivóvíz, öltöző és ruhatár is biztosított, a közös bemelegítés pedig 10.15-től lesz. A verseny 11 órakor rajtol, de nincs szintidő, tehát akár kocogva, sétálva – mondjuk a jelenlévő leglassabb szerettünk tempójában – is lehet teljesíteni a távot. Déltől Byrdy Wanda tart gerilla jógát azoknak, akiknek van egy kis energiájuk a tudatos kikapcsolásra, önfigyelemre. Egytől pedig az Oltalom Sportegyesület és a Rutkai Bori Banda is szórakoztatja a Szentendrére látogatókat.

Persze izgalmas lehet a nap a megmérettetés nélkül is, mégis arra buzdítunk mindenkit, vegyen részt a versenyen, ha egészsége engedi – bár van szintváltozás a pályán, ez csak egy rövid szakaszon jelentősebb, és hát talán tényleg akkor járunk a legjobban, ha inkább a környezetünkre figyelünk, és nem a kiemelkedő szintidőre. Ugyanakkor a versenyzőket kísérők is jól járnak, ugyanis a kedvezményes (dél előtt megvásárolt) 500 forintos belépőjük árát a Skanzenban levásárolhatják. A kijutás sem lehet akadály, természetesen autóval a legegyszerűbb, de a szentendrei HÉV végállomásnál ingyenes buszok fogják várni a programokra látogatókat.

A Nagy Civil Futás célja természetesen az, hogy felhívja a figyelmet a civil szervezetek tevékenységeire – részben persze azért is, hogy mindenki tudatosan kiválassza, kiknek ajánlja fel adója 1%-át, hiszen a magyarok közel fele egyáltalán nem él ezzel a lehetőségével. Például a Nagy Civil Futáson résztvevő szervezetek közül bármelyiket választhatjuk, biztosak lehetünk abban, hogy azzal jó ügyet támogatunk, legalábbis erre kaphatunk bizonyítékot, ha április 26-án Szentendrére látogatunk.

A versenyen való részvétel ingyenes, de a honlapon regisztrálnunk kell.

További információk a Facebook-oldalon, az eseménynél és a honlapon.

Forrás: nagycivilfutas.hu

Kép: itthon.blog.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]