Szegedi és győri siker a Dunai Regattán

Csaknem 15 ezren kísérték figyelemmel az idei Dunai Regattát. Az evezősöknél az ELTE csapata a negyedik helyen végzett.

Örömmel jelenthetjük ki, idén is igen nagy érdeklődés övezte a Dunai Regattát! A szervező Antall József Tudásközpont tájékoztatása szerint összesen mintegy 10-15 ezer néző kísérte figyelemmel Budapest egyik legnagyobb május 1-jei rendezvényét.

Az események már délelőtt elkezdődtek: 10 órától a gyermekprogramokon a legkisebbeké volt a főszerep, majd egy órával később – a járókelők nem kis derültségére és örömére – a szurkolói jelmezes futás következett az alsó rakparton. Ugyanitt egyébként számos cég, egyesület, csoport kitelepült sátrának programja közül lehetett válogatni: a Lukács Fürdő, a Szentkirályi, a Fornetti, a LEGO, a Sziget, a Mercedes, a Copy General, a FŐKERT, a Red Bull, az Evezős Szövetség és az ENSZ MY World is játékokkal, ajándékokkal várta a látogatókat.

Nem sokkal 12 óra után, a Red Bull légiparádén már a szemkápráztató mutatványairól híres Besenyei Péter műrepülő szórakoztatta a nagyérdeműt, amit a Sound of University megmérettetés követett, ahol a Magidom együttes söpörte be a legjobbnak járó elismerést.

Fél 4-kor aztán a hivatalos megnyitóra is sor került: a Dunai Regatta indulóit és a közönséget a rendezvény fővédnöke, Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége köszöntötte szavaival. Ezt követően jöttek a pompomlányok, akikben – jó szokásukhoz híven – ezúttal sem kellett csalódnunk, így igazán méltóra sikeredett az előfutamok felvezetése.

A főprogramot adó vizes események során kétféle versenyszámban lehetett indulni: a nyolcasokba hivatásos evezősök, míg a sárkányhajók lapátosai közé amatőrök jelentkezhettek. A tavalyihoz képest az idei viadal két magyar, illetve három külföldi egyetemmel bővült. Egyetemünk, az ELTE csapata mellett a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, valamint a Nemzetközi Közszolgálati Egyetem illetve a Pécsi Tudományegyetem hallgatói is vízre szálltak. Sőt a visegrádi országok EU-csatlakozásának tízedik évfordulója alkalmából az evezős futamok idén kiegészültek a V4-es futammal, így a megméretésen cseh, lengyel és szlovák egyetemek csapatai is részt vettek.

A Parlamenttől a Műegyetem központi épületéig tartó pályán szinte mindvégig nagy volt a küzdelem, olyannyira, hogy néha bizony még a nap házigazdája, Gundel Takács Gábor is nehezen győzte hanggal az izgalmak kommentálását. A sárkányhajósoknál a legjobban végül a Szegedi Tudományegyetem csapata örülhetett, mögöttük a második helyre a Semmelweis Egyetem ért oda, míg a dobogó legalsó fokára a szinte hazai vizeken lapátoló BME versenyzői állhattak fel.

Az első evezős megmérettetésen egyetemünk csapata a második helyen jutott a döntőbe, így a hagyományos budapesti egyetemek Regattáját egy szépen csillogó ezüstéremmel zártuk! A fináléban aztán a győri Széchenyi Egyetem versenyzői bizonyultak a leggyorsabbnak, a Rába-partiak a cseh alakulatot, a Corvinus-t és a mieinket utasították maguk mögé.

Az ünnepélyes díjátadó után koncertek zárták a napot, többek között a The Biebers és a Cloud9+ is színpadra állt.

(Fotó: Nagy Ádám Zoltán)

(Az eseményről készült teljes galéria IDE kattintva érhető el!)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]