Hurling, a legharcosabb csapatjáték

Az amerikai foci és a hoki kemény, ütközős sportok, de ott legalább van védőfelszerelés. A rugby még keményebb, ott az sincs. A hurlingben sisak van, meg minden játékos kezében fejsze formájú ütő, amivel a levegőben szálló kis labdát igyekeznek a kapuba bombázni…

Milliárdok számára ez a sport teljesen ismeretlen, holott Írországban több ezer éves múltra tekint vissza, éves bajnoki döntője pedig egy 85 ezer(!) fős stadiont is megtölt Dublinban. A nézőszám nem véletlen, a hurling rendkívül látványos és fordulatos, a leggyorsabb füvön játszott csapatsportnak tartják (már Budapesten is).

Mi is ez a sport?

Tettem fel négy éve a kérdést egy, a kezében furcsa ütőt tartó srácnak az egyetemen, aki azóta is csapattársam.

A hurling kelta eredetű kültéri csapatsport, amelyet ütővel (hurley) és egy, a baseball labdához hasonló labdával (sliothar) játszanak. A csapat változóan a liga szintjétől 15, 13, 11, 9 vagy 7 játékosból áll. A pálya, amin játszák a focipályától csupán néhány méterrel nagyobb, a kapu, amelybe a labdát be kell juttatni 3 pontért, ugyanakkora. A kapu két kapufája meghosszabbított öt méterrel, ha ezek közé a póznák közé lövik a labdát, az 1 pontot ér. Mielőtt azonban valaki a gyeplabdára gondolna, gyorsan hozzátenném, hogy a labdát elsősorban kézből, illetve a levegőben ütik meg (mert így akár 100 méterre is elsuhan).

A játék legnehezebb része a labda felvétele a fűről, amit az ütővel kell megtenni nagyon rövid idő alatt – mielőtt félrelökik az embert. Ebben a sportban ugyanis a testi kontaktusnak igen nagy szerepe van. Gyakran láthatunk látványos ütközéseket. Nincsenek kipárnázott ruhák, a műanyagsisak is alig négy éve vált kötelezővé a fejsérülések miatt. Ezek a 70-100 cm közötti, fából készült ütők ugyanis nagy sérülésveszélyt jelentenek, de a képzettebb játékosok számára ugyanannyi védelmet is nyújtanak.

Az ELTE-sekkel felálló Európa-válogatott Galway-ben

Ha a labda kézben van egy jó elkapás vagy felvétel után, 4 lépést lehet futni vele, utána az ütőn kell továbbvinni, ha lehet passzolni, vagy lövőhelyzetben kapura lehet lőni (egy jó ütés akár 150km/órás sebességgel száguld). Gondolhatnánk, hogy a kapusnak esélye sincs, de ezt ők rendre fantasztikus védésekkel cáfolják, a többi játékosénál alig szélesebb ütőjük és nagy vetődéseik által.

Az ír liga meccsei két félidősek és összesen 70 percig tartanak. Írországban megyei ligák működnek, e megyék válogatottjai pedig az országos bajnokságban mérkőznek meg. Az ír diaszpóra által Észak-Amerikában, Argentínában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Dél-Afrikában is alakultak csapatok, sőt ligák is. A kontinentális Európában viszont csak néhány, főleg nyugati ország rendelkezik csapattal, ezért ezek a csapatok az Európai Ligában mérik össze erejüket. Büszkék lehetünk rá, hogy néhány éve köztük van Magyarország is. A 2013 őszén megrendezett írországi hurling fesztiválon pedig már három magyar játékos is szerepet kapott az írek nélküli Európa-válogatottban.

A főleg ELTE-sekből álló budapesti csapatunkba azonban bárki bekerülhet, aki érez magában elég bátorságot, ügyességet és állóképességet.

Ha kedvet kaptál ehhez a sporthoz keresd fel a Hurling in Hungary csoportot a Facebookon, vagy e sorok íróját, és az edzésen találkozunk!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]