Érmekért vív az ELTE matematikusa

Idén az oroszországi Kazany látja vendégül a világ, egyetemi és főiskolai sport elitjét. Az ELTE-t tízen képviselik az Universiadén. Sorozatunk második részében File Mátyás, vívóval beszélgettünk.

File Mátyás előnyt élvez ellenfeleivel szemben, hiszen matematikusként könnyedén kiszámolhatja, hogy éppen melyik négyzetcentiméterét találja el páston lévő társának. A győzelemhez természetesen ennyi nem lesz elég, viszont ELTE-s párbajtőrözőnk egyéniben és csapatban is a dobogót célozta meg.

Milyen szakon tanulsz az ELTE-n?

Az ELTE TTK-n tanulok, matematika szakon, most fejeztem be a második évemet.

Hányadik Universiade szereplésed lesz az idei?

Ez lesz az első, így izgatottan várom a következő napokat.

Hogy sikerült a felkészülésed?

Szerencsére a tanulmányaim mellett sikerült egy várakozáson felüli évet zárnom a sportban. Előbb egy felnőtt világkupán voltam döntős, majd az U23-as Európa-bajnokságon sikerült csapatban ezüstérmet szerezni.

Milyen egyetemi, főiskolai versenyeken elért eredményeid voltak korábban?

Sajnos az elmúlt években a válogatottbeli szereplésem miatt nem volt alkalmam hazai főiskolás, illetve egyetemista bajnokságokon, MEFOB-okon részt venni, pedig ezt is szívesen kipróbálnám.

Mit vársz magadtól és a magyar sportolóktól Kazanyban, Te személy szerint mivel lennél elégedett?

Először is: már annak nagyon örülök, hogy indulhatok az idei Universiade játékokon. Úgy gondolom, az utolsó heti edzőtáborral fel fogjuk tenni az i-re a pontot és Kazanyban mind egyéniben, mind a csapatversenyen sikerül teljesítenünk az elvárásokat, ami dobogós helyezést jelentene.

Mit üzensz az ELTE hallgatóinak, mikor tudnak érted szurkolni?

Az egyéni verseny július 8-án kerül megrendezésre, míg a csapattal július 11-én lépünk pástra. Remélem, minél több érmet akaszthatnak a nyakunkba.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]