Sportolás 1-99 éves korig

Az ELTE-BEAC ügyvezető igazgatójával, Simon Gáborral a klub elmúlt bő egy esztendejének tanulságairól, illetve a közeljövő terveiről beszélgettünk.

Simon Gábor tizennégy hónappal ezelőtt vette át az ELTE-BEAC ügyvezető igazgatói teendőit. Ebben a bő egy évben több jelentős változás is történt a klub életében, és örömmel jelenthetjük ki: ez a dicső múlttal rendelkező 114 éves egyesület jó úton jár afelé, hogy újra régi fényében tündököljön – mindezt immáron egy fiatalos, vonzó, hallgatóbarát arculattal.

Kezdjük a számszerű tényekkel: hányan sportolnak jelenleg az ELTE-BEAC kötelékein belül?

Büszkén mondhatjuk el, hogy az elmúlt időszakban dinamikusan növekedett az aktív sportolóink létszáma. Ez köszönhető többek között annak, hogy egyre több sportágunk van, az ELTE-n immáron mintegy 40 különböző tevékenység közül lehet választani, ezek közül 19 szakosztály formában működik az ELTE-BEAC-ban. Örömteli tény továbbá az is, hogy az Egészség- és Sporttudományi Intézet (ESI) által szervezett általános testnevelés kurzusokat is egyre többen választják, így ma már közel 4000-en sportolnak rendszeresen az egyetemen.

Manapság általános probléma a fiatal generáció testmozgás iránti passzivitása. Milyen fórumokon tudjátok elérni az egyetemi hallgatókat?

Az aktivizálás szempontjából összességében nagyon sikeres a gólyatábori- és kari sportkampányok ötlete. A gólyatáborok végigjárása tulajdonképpen egy ELTE-BEAC-os roadshow-nak tekinthető – viccesen megjegyezném, hogy ez a mi kis mini Tour de France-unk, hiszen a nyáron két hét leforgása alatt mintegy 3000 kilométert tettünk meg. Fontos, hogy az elsőéveseket megszólítsuk, mert ez az a pont, ahol még nagyon jól meg lehet fogni a gimnáziumokból frissen kikerülő, sportolni szándékozó fiatalokat. Jelen vagyunk az egyes kari napokon is, de az egyszeri sportnapok, mint például a SportPont Fesztivál, az 5vös5 vagy az ELTE Fit Night szintén nagyon sikeresek szoktak lenni, igaz, ezekre főleg azok jönnek el, akik már amúgy is rendszeresen mozognak. Ettől függetlenül minden lehetőséget megragadunk, hiszen az ELTE-BEAC-nak, mint a legnagyobb magyar egyetem sportegyesületének a lehető legtöbbet kell megtennie a hallgatói aktivitás növeléséért, a felsőoktatási sport felvirágoztatásáért.

Az anyagi korlátok ellenére azért történtek infrastrukturális fejlesztések a közelmúltban. Miket érintett ez pontosan?

Az infrastruktúra jobbá tétele terén a legnagyobb változás a konditerem életében történt. Emiatt elsősorban a Gömör Iván által vezetett ELTE Sport Kft-nek kell köszönetet mondanunk – az anyagi forrásokat ugyanis ők teremtették meg a
felújításhoz. A diákok részéről a visszajelzések nagyon jók, az utóbbi időben többen járnak le edzeni, ami érthető, hiszen nyilván mindenki szívesebben tölti el az idejét egy kulturált körülményeket biztosító teremben. Itt egyébként lesznek még újítások: tervezzük, hogy a közeljövőben újabb futógépeket és más egyéb kardio-eszközöket is a hallgatók rendelkezésére bocsájtunk.

Nem lehet nem észrevenni, hogy a kommunikáció terén is nagyon sok változás történt…

Úgy érzem, ebben sokat fejlődtünk az elmúlt egy évben, ám még közel sem értünk az út végére, így a következő időszakra vonatkozóan is nagy ívű terveink vannak. Egyre szorosabb a kapcsolat az ELTE Online-al, amit szeretnénk még tovább erősíteni, emellett hamarosan beindítjuk, felfrissítjük régi-új honlapunkat, a beac.hu-t. Nagy szükség van egy oldalra, ahol folyamatosan megjelenhetnek az egyesülettel kapcsolatos naprakész információk, ráadásul egy modern weblap ma már a támogatók, szponzorok megnyeréséhez is elengedhetetlen. Ezen kívül voltak külön rendezvényes oldalak is, melyek szintén sikeresek voltak – itt említhetem példaként a KEK vagy éppen az 5ötvös 5 kilométer honlapját. A plázákból ismert infópultokkal megmutattuk magunkat a már említett gólyatáborokban, kari napokon, így szórólapokkal, ismertető anyagokkal részletesebben is meg tudtuk jeleníteni a BEAC profilját. Ez fontos, hiszen a 114 év dicső múltja, Eötvös Loránd klubalapító tevékenysége, öt olimpiai bajnokunk páratlan sikerei mellett az is lényeges, hogy egy fiatalbarát, dinamikus egyesület képét mutassuk, aminek segítségével aztán meg tudjuk szólítani az egyetem jelenlegi – és jövőbeni – hallgatóságát.

Egy feltörekvő sportegyesület életében kiemelt jelentőséggel bírhatnak az együttműködések, a különböző partneri kapcsolatok. Mit gondolsz erről, hogyan összegeznéd az elmúlt bő egy évet e tekintetben?

Ez tényleg egy kiemelt terület. Az EHÖK talán a legfontosabb partnerünk a sportszervezés terén, az ő áldozatos munkájuk elengedhetetlen a fejlődésünkhöz. Ezzel nem a többiek érdemeit szeretném kisebbíteni, hiszen például a Karrierközpont is rengeteget segít az egyesületnek, ők a kommunikációs felületek biztosítása mellett anyagilag is támogatnak minket. De folytatva a sort: a Bárdos György vezetésével működő ESI nélkül szinte elképzelhetetlen lenne az egyetemi sport, továbbá újra meg kell említenem az ELTE Sport Kft-t is, hiszen a létesítmények felújítása és üzemeltetése rajtuk keresztül történik, ráadásul a kapcsolat a közelmúltban egyes rendezvények – mint pl. az ELTE Fit Night – közös szervezése révén még szorosabbra fonódott. Összességében minden együttműködőnkkel jó a munkakapcsolat, a célunk közös: talpra állítani az egyetemi sportot. Az egyetemen kívüli partnerek között meg kell említenem a MEFS-et és a XI. kerületi önkormányzatot, akik mindenben mellettünk állnak. És, amit külön ki kell hangsúlyoznom: bár más jellegű együttműködés, de hihetetlenül fontos az a BEAC-on belül dolgozó közel 50 fős csapat, akik a háttérben tevékenykednek, és mégis, talán ők jelentik ma ennek a klubnak az alapját. A sportösztöndíjasokra, sportszervezőkre, irodai dolgozókra gondolok, akik a sport iránt elkötelezett hallgatókként, munkatársakként egy nagy családot képezve, a hét minden napján lelkiismeretesen teszik a dolgukat a szakosztályok sikeréért. Ennek az élő közösségi hálónak a fenntartása létfontosságú az eredményes hosszú távú működés szempontjából.

A céges kapcsolatok kiépítésének köszönhetően ma már nem csupán hallgatók sportolnak a BEAC-on. Ez is a sikeresebb jövő egyik útja lehet?

Az ilyen típusú kapcsolatok létrehozásán sokat fáradozunk, hiszen ezek egyrészt a sportrendezvényeink – Fit Night, SportPont, 5vös5, KEK – bővítéséhez fontosak, másrészt a TAO pályázatok révén is profitálhatunk belőlük. Éppen ezért cégek számára lehetőséget biztosítunk rendszeres edzések, sportnapok megrendezésére. Említhetem példaként az Infoparkba költözött Strabag leányvállalatot, az ottani dolgozók számára heti rendszerességgel szervezünk aerobik és jógaoktatást. Természetesen számunkra az első a hallgatói sportolás biztosítása, ám ahhoz, hogy több lábon álljunk, ilyen irányban is nyitnunk kell a közeljövőben.

Ha már a nyitás szóba került: örömteli látni, hogy egyre több hölgy, illetve az Alumni program révén egyre több korábbi ELTE-s hallgató is rendszeresen megfordul a Bogdánfy út környékén…

Így van, és erre büszkék is vagyunk. A lányok nehezebben bevonatóak a sportolásba – hiszen a hagyományos csapatjátékokra inkább a fiúk „vevők” –, ezért őket másképpen kellett megszólítanunk, és elmondható, hogy az Aerobik szakosztály, az alakformáló edzések, a zumba, a hastánc és a többi kiváló mozgásforma által ma már egyre több aktív hölgy tagunk van.  Kiemelten fontos célunk az Alumni rendszer erősítése is, hiszen az ELTE-BEAC feltett szándéka, hogy a korábbi hallgatók, dolgozók ne vesszenek el a klub számára. Éppen ezért az Alumni Alapítvány tagjainak kedvezményes, hallgatói áron biztosítjuk a sportolás lehetőségét. Furcsa dolog ez, mert ha belegondolunk, tulajdonképpen egy 22 éves, végzett, BA-diplomás sportoló már Alumni-tag lehet. Márpedig a hosszú távú építkezéshez elengedhetetlen, hogy az ilyen embereket ne hagyjuk elkallódni. A jövőben szeretnénk az Alumni Focikupához hasonló rendezvényeket szervezni, ennek jegyében az 5vös5-öt, a KEK-et is megnyitjuk a korábbi hallgatók előtt. Kiváló kezdeményezésnek tartom az Örömtáncot, ami kifejezetten az idősebb generáció számára jött létre. Ezeken a foglalkozásokon a gyakorlatok között olyan alacsony intenzitású mozgásformák szerepelnek, amik a résztvevők számára biztonsággal végezhetőek, mondhatni, egészségmegőrző szerepük van, ráadásul egy-egy ilyen edzés igen komoly közösségi élményt is nyújt. Bár a BEAC a szó szoros értelmében egy egyetemi klub, akad olyan, aki 70 évesen csatlakozott hozzánk. A társasjátékokon szokott szerepelni a felirat: játszható 1-99 éves korig. Nos, nekünk is valami ilyesmi a mottónk, hiszen a mozgást sosem késő elkezdeni!

(Fotó: Szép Ágnes)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]