Bajnokok kerékpároznak az ELTE-n

Az idén első alkalommal kiírt Csapat Időfutam MEFOB-on a női versenyben csak ELTE-sek kerültek dobogóra, míg férfi csapatunk remek teljesítménnyel győzni tudott.

A legjobb és legtöbbet kerekező ELTE-s lányok és fiúk egyaránt kiválóan szerepeltek a Szentendrei-szigeten április 7-én megrendezett egyetemi időfutam országos bajnokságon. A zimankós idő ellenére a 18 kilométeres távot mindenki szintidőn belül teljesítette, a csapatban indulók kétszer is. A női versenyben csak ELTE-sek kerültek dobogóra, míg férfi csapatunk megnyerte az idén első ízben kiírt Csapat Időfutam MEFOB-ot.

Áprilisig kellett várni a hazai kerékpársport idénynyitójára. A korábbi versenyek megszervezését az időjárás megakadályozta, de ezen a vasárnapon sem volt sokkal kegyesebb az ég a sportolókhoz. Tahiban a hagyományos tavasz eleji felmérő, a klasszikus „Békás Időfutam” keretében került sor a Magyar Egyetemi-Főiskolás Országos Bajnokságra (MEFOB). Az egyéni időfutam keretében a versenyzők Tahiból egyesével indulnak Kisorosziig és jönnek vissza. Odafelé kellemetlen szembeszél, míg visszafelé segítő hátszél, végig 6-8 fok és sarki hideg – ami a körülményeket jellemzi.

Az ELTE nagy számban képviseltette magát, a kerékpár sportösztöndíjas Őszi Krisztián és a Polythlon csapata mindenkit igyekezett megmozgatni, így összesen 21 fő indult a klubból. Ezzel intézményünk a legtöbb résztvevőt és hallgatót vitte a versenyre, köztük oktatókat és leendő ELTE-s középiskolásokat. Többségük bemelegítésként – amire most különösen nagy szükség mutatkozott – kitekert a 40 kilométerre lévő Tahiba. A helyszínen a vállalkozó sportolókat Kis Gyula triatlonedző segítette, és tartotta a lelket bennük a hidegtűréshez.

A szervezők a versenyzőket 30 másodpercenként indították, az út Kisorosziig 9 km, majd a fordító után vissza Tahiba. Mondhatnánk, hogy egy nagy levegővel végig lehet menni, de itt jóval többről van szó. Ez a 18 km kényelmes tempóban közel 1 óra, míg itt a legjobbak 25 percél is hamarabb végigérnek. Fél óra folyamatos fájdalom, hasító hideg menetszél, beálló vádlik és combizmok – rövid, de kemény kihívás. A hölgyeknél a bajnok ELTE-s Epres Kornélia PPK (29:58), mögötte Ludván Brigitta TTK és Vekerdi Mária BGGyK értek fel a dobogóra. Az urak mezőnyében az ELTE legjobbja Szakács Dávid TTK lett (30:07), mögötte Őszi Krisztián IK és Gombás Ádám TTK végeztek.

Az egyéni futamok befejeztével került sor a csapatok indítására. Ilyenkor három hallgató együtt teszi meg a távot, miközben egymást bármilyen módon segíthetik. Igazi csapatépítő feladat, ahol pontosan meg kell tervezni az együttműködést. Közös küzdelem, közös siker. Csapatot idén csak budapesti hallgatók tudtak kiállítani, bár a szabályok szerint a három főből egy hallgatót más intézményből is lehetett nevezni. Magyarország I. Csapat Időfutam MEFOB bajnoka az ELTE-BME közös férfi csapata lett (Csikós Gergő, Őszi Krisztián, Szakács Dávid), míg a csapatezüstöt az ELTE-s hölgyek (Ludván Brigitta, Novacsek Zsófia, Vekerdi Mária) vihették haza.

Az összesen 286 célba érkezőt felvonultató 13. Békás Időfutamot Fejes Gábor (Agria KTK) nyerte 23:21-es kimagasló eredménnyel. A nőknél az ELTE-BEAC Polythlon versenyzője, Pulsfort Diána kitűnő idővel (28:24) az abszolút második helyet szerezte meg, mindössze 15 másodperccel lemaradva a győztestől. A díjátadóra ugyan hosszabban kellett várakozni, de addig zsíros kenyér és málnaszörp enyhítette az éhséget és szomjúságot. A szervezőket csak dicséret illeti, hogy ebben zord időben is jó hangulatú versenyt rendeztek a tavaszt váró kerékpárosoknak.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]