Aerobik, egy kicsit másképp

Egyetemünk a tavalyi esztendő óta számos új sportolási lehetőséggel kedveskedik hallgatóinak, ezúttal az aerobik egy újabb formáját szeretnénk bemutatni Nektek.

Egyetemünk a tavalyi esztendő óta számos új sportolási lehetőséggel kedveskedik hallgatóinak. Különösen fontos szerep jut a tömegeket, elsősorban lányokat megmozgató, zenés-táncos foglalkozásoknak. Ezúttal az aerobik egy újabb formáját szeretnénk bemutatni nektek, amely ugyancsak 2012-ben indult el térhódító útjára.

A Kovácsik testvérek neve ma már egyet jelent az egyetemi aerobik-oktatással. Éva sportösztöndíjas hallgatóként immáron negyedik éve öregbíti az ELTE hírnevét. A stafétát nem mástól, mint nővérétől, Ritától vette át, aki jelenleg is az Aerobik Szakosztály vezetője, illetve a Cheerleaderek edzője. Rita az elsők közt volt, aki aerobikoktatással foglalkozott az ELTE falai között. Az első néhány évben még nagyon kevesen vettek részt az edzéseken, versenyekről tehát még szó sem lehetett. Pulay Szilvi csatlakozásával egy időben megalakult a szakosztály, melynek köszönhetően hatalmas fejlődésen ment keresztül a sportág, így bátran kijelenthetjük, hogy az mára a legsikeresebb szakosztályok közé küzdötte fel magát. Jelenleg több mint 300-an látogatják a különböző kurzusokat, melyek négy szakképzett edző közreműködésével zajlanak.

A fellendülést követően már nem csupán a tömegek megmozgatása, hanem a versenyeredmények felmutatása is helyet kapott a célkitűzések között. Kovácsik Éva több mint tíz évig volt a BDSE Aerobik Szakosztályának a tagja, melyből hat évet aktív versenyzéssel töltött. Nála alkalmasabb személy tehát aligha jöhetett volna szóba a feladatra, hogy megkezdődjön az érdeklődők felkészítése az új kihívásokra. Erőfeszítéseinek hamar meglett az eredménye, a tagok száma egy év alatt megháromszorozódott, és a csapat egyetlen versenyről sem tért haza érem nélkül.

Az egyetemi aerobik-oktatás elsődleges célja a mozgásra való ösztönzés. A tapasztalat azt mutatja, hogy a hallgatók többsége rendszeresen sportolt az általános iskola, illetve a középiskola alatt, ám az érettségi közeledtével a stressz és a tanulási kényszer megálljt parancsolt a testedzésnek. Intézményünk ezen szeretett volna változtatni, ezért az ELTE Aerobik csatlakozott az immár húsz éve működő Mozgásfesztivál versenysorozathoz.

Hajrá, lányok!A szervezet, amely az amatőr aerobik versenyeket hivatott hirdetni, megrendezni, megszervezni és lebonyolítani 1993 óta van jelen a sportág életében. Évente átlagosan négy versenyt rendeznek meg az ország különböző pontjain. A résztvevők különböző versenytípusokban mérhetik össze a tudásukat, a Step és a Dance kategóriákban csapatok, az Aerofitt vonalon pedig az egyéni indulók küzdhetnek meg egymással. A cél a tömegek mozgósítása, a sportág iskolákban, egyesületekben és fitneszklubokban való népszerűsítése.

A Dance Aerobik edzéseken kiemelt hangsúlyt kap a versenyaerobik alapelemeinek elsajátítása. Az edzés fontos része még a nyújtás és az erősítés. „Különösen fontos a fekvőtámasz szabályos kivitele, mivel a kötelező elemek közt négy darab push up fekvőtámasz is szerepel, és egyelőre ez tűnik a lányok gyengepontjának” – árulta el Kovácsik Éva, aki tíz évesen ugyancsak ebben a versenysorozatban bontogatta szárnyait, így elég sok tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy a lányokat minél szebb eredményekhez segítse hozzá.

A viadalokon a gyakorlatokat egy, a csapatok által meghatározott stílusú zenére kell bemutatni. A koreográfiában a kötelező elemeken túl az adott zenei stílus mozgásanyagának is meg kell jelennie. A Dance kategória kizárólag csoportos versenyszám, amiben a résztvevők előzetes nevezés alapján indulhatnak. Az egyes gyakorlatokat versenybírók pontozzák a szabálykönyvben megadott kritériumok alapján.

Egyetemünk első dance aerobik csapata tavaly februárban alakult meg, akkor még mindössze hat fővel. A lányok első komolyabb megmérettetésére a 2012-es pécsi MEFOB-on került sor, melyet rögtön meg is nyertek, méghozzá Aero Dance felnőtt csapat kategóriában. A sikert követően a sportág számos új tagot állított maga mellé, így szeptember óta már két csapattal szerepelünk a különféle rendezvényeken, versenyeken. Az ELTE már a Mozgásfesztivál keretein belül is ringbe szállt. A november 11-én megrendezett mátyásföldi viadalt egy első és egy második helyezéssel zártuk. A viadal második fordulóját Budaörs szervezte, ahonnan egy ezüst- és egy bronzéremmel távoztak a mieink.

Az eddig elért kiemelkedő eredményeket azonban tovább is lehet még fokozni. Ezzel kapcsolatban Évi elárulta, hogy nemrég egy harmadik csapat is megkezdte a bajnokságokra való felkészülést. Az újoncok várhatóan tavasszal mutatkoznak be először versenyhelyzetben, míg a másik két csapat remélhetőleg addig is szállítja a dobogós helyezéseket. A merészebb célkitűzések közt már a 2013-as Aerobik Magyar Kupa sorozat is szerepel, melyen Basic kategóriában indulnának hallgatóink. Évi elmondása szerint ez már egy sokkal komolyabb színvonalat jelent, amihez sportmúlt, és rengeteg további edzésmunka szükséges.

Ezúton gratulálunk az eddig elért kiemelkedő sikerekhez, és további eredményes felkészülést kívánunk a lányoknak, és a magunk részéről mindenkit ösztönöznénk: ha éreztek magatokban kedvet, próbáljátok ki Ti is ezt remek, dinamikus sportágat!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]