Kisakkoztuk őket

Kitűnően kezdték az évet első- és másodosztályú sakkozóink . A BEAC I bravúros győzelmével nagy lépést tett céljai elérése felé, a BEAC II nehézkesebben, de szintén felülkerekedett ellenfelén.

Szeptember 16-án a sakkozók számára is véget ért a nyári szünet, és elkezdődtek a nemzeti bajnokságok. Az idén az NB I-be ismét visszatérő BEAC I fantasztikus sikert ért el azzal, hogy Makón győzedelmeskedett esélyesebbnek tartott riválisával szemben. A BEAC összesítésben 6.5-5.5 arányban bizonyult jobbnak az alföldieknél. Sakkozóink, bár többnyire alacsonyabb élő pontszámokkal rendelkeztek, mint a tábla másik felén helyet foglaló vetélytársuk, mégis bravúros döntetleneket, sőt győzelmeket értek el. Legjobban rangsorolt versenyzőnk, Varga Zoltán (2455 élő pont) például remizett a majd kétszáz ponttal jobb Erdős Viktorral (2643) szemben. Könnyű János (2328) pedig jó taktikájával lepte meg a szintén erősebb Mihók Olivért (2435). Aztán az alsóbb „régióban” a makóiak is képesek voltak apróbb bravúrra Csirik András (2313) révén Kerek Csaba (2359) ellen, mégis a mindkét oldalon elkönyvelt papírforma sikerek után, döntetlennél jobb eredményt már egyik csapat sem tudott elérni. Így a BEAC I nagy lépést tett célja elérése felé, reménykedhet, hogy jövőre is a legjobbak között kezdheti meg az idényt. „Az első csapat győzelme nagy siker, mert a Makó elég erős együttesnek számit. Mivel a BEAC I idén jutott vissza NB I-be, ezért a fő cél a bennmaradás. Ezzel a győzelemmel túlteljesítettük az elvárást, mondhatni, hogy meglepő eredmény született” – mondta az Online-nak Nováky Csaba TTK-s hallgató az első forduló után.

Második csapatunk számára szintén jól kezdődött a szezon. Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy a MAFC ellen a BEAC II számított esélyesebbnek. Ehhez képest csak az első osztályosokhoz hasonló, 6.5-5.5 arányban sikerült behúzni a meccset. Bár két legjobbunk, Bednay Dezső (2255) és Kormos Ádám (2227) is kikapott hasonló szintű ellenfeleiktől, a kevesebb élő ponttal rendelkező sakkozóink hozták a kötelezőt. Így ha nehezen is, de örülhettünk az első fordulót követően. „Bár mi voltunk jóval esélyesebbek, így nagyobb győzelemre is számítottunk, sajnos most ennyire voltunk képesek. Itt a célunk az, hogy megnyerjük az NB II-t. Erre elég nagy esélyünk lehet, erős csapatunk van” – tudtuk meg Novákytól.

Végül essék pár szó harmadik számú csapatunkról is. A BEAC III az elmúlt két évben megnyerte a Budapesti első osztályt, ami idén is cél. Az együttes első mérkőzése szeptember 30-án lesz, azonban több játékos nem tud részt venni a nyitó fordulóban. A hétvégén ugyanis Berekfürdőn képviselik az ELTE-t (és Magyarországot) egy nemzetközi tornán. Egyetemünk tavaly ezüstöt szerzett, csupán a szerbek bizonyultak jobbnak náluk. Akkor az oroszokat, lengyeleket, szlovákokat és a horvátokat is magunk mögé utasítottuk, idén nem lehet más a cél, mint hogy déli szomszédjainkat is megelőzve, aranyat nyerjen a csapat.

Illusztráció: sxc.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]