Itt az EB, vár a nyár!

Bár a vizsgaidőszakból még hátra van egy hónap, egyre jobban ízlelgetjük már a nyár ízét. Ennek élő példájaként elkezdődik a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság. Az ELTE Online sportrovata összecsap egy tippjáték erejéig futsalosainkkal. Vajon kik nyernek? Akik írnak róla vagy akik játsszák? Hamarosan ez is kiderül…

Előbb azonban vessünk egy pillantást az Európa-bajnoki csoportbeosztásokra. Gondolom, minden focit kedvelő szurkoló kívülről fújja a kvartetteket, azért mégis megpróbálkozunk egy kis esélylatolgatással. Bár nincs polipunk, mint két éve, azonban az előzetes papírformára mindig hagyatkozhatunk. Aztán, hogy ez majd borulni fog. Kit érdekel? Annál csak jobb lesz nekünk semleges szurkolóknak, hiszen válogatottunknak továbbra is csak a PlayStation-ös EB marad. Lássuk is a kijutottak esélyeit!

A csoport (Csehország, Görögország, Lengyelország, Oroszország)

A sorsolást követően rögtön kikiáltották a legkönnyebb csoportnak az „A” jelűt. Ezzel mi sem vitatkoznánk, azonban lenne egy kis hozzáfűznivalónk. Bár tényleg nem a kontinens élcsapatai kaptak besorolást ide, mégis kiegyensúlyozott mérkőzésekre számíthatunk. Nagy kérdés, hogy mire lesz képes hazai közönség előtt a lengyel válogatott. Fortuna mindenesetre melléjük állt. A nyitó meccsen sok minden eldől majd e tekintetben. Csakúgy, mint az is, hogy mennyit ér a 2004-es bajnok jelenlegi játékereje. Már nincs Nikopolidisz vagy Hariszteasz, azonban 8 éve sem gondolta volna senki, hogy éppen ők lesznek a megváltók. Miért ne lehetne most éppen más?

A csehek számára is biztosítva lehet félig a hazai pálya, hiszen rajongóiknak „csak” a szomszédba kell átruccanniuk, hogy biztassák Cechéket. A friss BL győztes kapusnak nagy feladata lesz, hogy összefogja a hátsó alakzatot, hiszen alig egy hete, éppen a mi PlayStation-ös válogatottunk (azért hozzátehetjük, hogy látunk fejlődést a mieinknél) tette helyre egy kicsit az egójukat, hazai környezetben. A Szbornaja szokása szerint a sötét ló lehet. Egyesek csak legyintenek rájuk, azonban négy éve is megcáfolták a kétkedőket. Az EB-re pedig kifejezetten jó eredménysorral készültek.

B csoport (Dánia, Hollandia, Németország, Portugália)

A legkönnyebb után rögtön jön a legnehezebb. A halálcsoportból mindenki továbbjuthatna futballtudását tekintve, azonban az EB-n csak ketten léphetnek a negyeddöntőbe. Vajon meéyik két válogatott lesz ez? A többség egyértelműen a holland és német duó mellett tenné le a voksát. Kétség sem fér hozzá, hogy az Oranje és a Nationalelf nem csupán a 8 közé jutásra esélyes, hanem a végső győzelemre is. Mindkét szövetségi kapitány ütőképes gárdát tudhat kezei között, akik már bizonyítottak is az elmúlt világversenyeken. Kérdés, hogy a németek bayernesei miként kezelik a mücheni kudarcokat, tudják-e függetleníteni magukat tőle.

Azért essen szó a másik két együttesről is. Hiszen a portugáloknak van egy Cristiano Ronaldójuk. Ha tizenegy lenne belőle, akkor biztos lenne a győzelem. Így viszont kérdéses, hogy CR-rel vagy esetleg nélküle mire lesznek képesek a Luzitánok. A dánokra, gondolom, mindenki csak legyint. Azonban hallottatok-e a húsz évvel ezelőtti EB aranyukról? A jugoszláv háború miatt, a torna előtt pár héttel szedték össze a csapatot a tengerpartokról, és végül, ha már eljöttek, meg sem álltak az elsőségig. Idén persze nehezebb dolguk lesz, de akkor sem fogadott volna senki a sikerükre.

C csoport (Horvátország, Írország, Olaszország, Spanyolország)

Egyértelműen szerencsésnek lett kikiáltva az EB- és VB-címvédő spanyol válogatott. Hiszen ebből a kvartettből első helyen illene továbblépnie Xaviéknak. Ha lekopírozzák dél-afrikai formájukat, akkor egyik ellenfelük sem lesz képes megállítani őket. Vajon a Selección képes-e Puyol és Villa nélkül is kiemelkedő teljesítményre? Múltjuk alapján az olaszok sorolhatók még a továbbjutók közé. Mégis sok a kérdőjel feléjük is. A 2006-os VB-győztes csapat mára teljesen átalakult, viszont a fiatalítás jól is elsülhet az itáliaiaknak.

Az ír-horvát kettős túlélésére nem tennénk nagy összegben. Vagy van, aki igen? Az előbbit irányító Giovanni Trappattoni mester, a hétfőn még ellenünk játszó válogatottjáról azt nyilatkozta, még fejlődniük kell a rajtig. De mennyire lesz elég ez az egy hét? Bilic, a horvát szövetségi kapitány a torna után feláll a kispadról, így mindenképpen méltón szeretne búcsúzni. Tehát ha másért nem, a kapitányért érdemes játszania a fiúknak. Akkor pedig bármi lehet a vége.

D csoport (Anglia, Franciaország, Svédország, Ukrajna)

A társházigazda Ukrajnának jóval nehezebb dolga van, mint a lengyeleknek. Mégis, a hazai pálya akár lefelé is ejthet Sevcsenkóéknak. Az angolokat sérüléshullám sújtotta az elmúlt időszakban, és Rooney sem játszhat a csoportküzdelmek alatt. Az új szövetségi kapitány mindenképpen szeretne bizonyítani a szurkolóknak és a szövetségnek. Úgyhogy ha minden jól megy, túlélhetik az első három meccset és utána Rooneyval minden megtörténhet. Az elmúlt esztendőkben a galloknak nem sikerültek a világversenyek. Zidane nélkül nem az igazi a játékuk. A felkészülésük viszont pompásan zajlott, sőt ők laknak majd a legközelebb a stadionhoz. Mindössze pár száz métert kell megtenniük a zöld gyepig. Végül, az Ibrahimovic vezér által hadba vonuló svédek a kiszámíthatatlan kategóriába sorolhatóak. Ha jól megy a hórihorgasnak, akkor bárkit megverhetnek, ha viszont sikerül az ellenfélnek semlegesítenie, akkor kérdés, ki fog gólt lőni.

Végül, nézzük az ELTE Online sportrovatának és egyetemünk futsalosainak az összesített tippjeit!

ELTE Online

1. Németország

2. Hollandia

3. Spanyolország/Olaszország

ELTE SE

1. Spanyolország

2. Hollandia

3. Németország/Franciaország

Július elsején kiderül, hogy a tollforgatók vagy a labdazsonglőrök álltak-e közelebb a valósághoz. Addig is, kommentben lehet csatlakozni a tippháborúhoz!

Kép forrása: sport365.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]