”A lényeg, hogy fusson az ember.”

Pelsőczy Attila magyar hegyifutó válogatott, az ELTE BEAC Polythlon edzője. Az Online-nak a kifejezetten kezdők számára indított, új ELTE-s futótréningekről mesélt.

Van, aki sportol, és van, aki sportoló. Van, aki komoly célokért küzd, és van, aki egyszerűen csak élvezi a mozgás előnyeit. Van, aki maga indul neki a kihívásoknak, másokat jobban vonz egy jó társaság. A sportot mindenki másképp és másért csinálja. Nem árt azonban tudnunk, hogyan érdemes, hiszen léteznek rossz utak. Az ELTE Polythlon Klub új futóedzései hiánypótló módon nagyszerű közösségi élménnyel és a kimondottan kezdő futókat támogató edzővel, edzéstervvel hozzák mozgásba egyetemünk hallgatóit.

A klub Sashegyi Gepárdok futórészlegének kezdőit edző Pelsőczy Attilát, magyar válogatott hegyifutónkat kérdeztük, elsősorban a futás közösségi erejéről, a közös mozgás öröméről, lélektani, valamint teljesítménybeli hatásáról. Ati 3 évesen, az uszodában kezdte eredményes sportolói életpályáját, majd sokáig és sokat öttusázott, végül a futásnál „állapodott meg”.

Kiválasztottad a legerősebb számodat az öt sportág közül?

Ez nagyon érdekes történet, hiszen a futás volt a leggyengébb számom. A vívás és a lövészet ment a legjobban, az egészet pedig a lovaglás miatt kezdtem. Véletlenül találkoztam első edzőtársammal, akinek a hatására komolyabban futni kezdtem. Neki azóta is hálás vagyok.

Ezek szerint téged is nagyban befolyásolt a társaság ereje. A futás, mint alapvetően egyéni sport hasoníthat valamiben a csapatsportokra?

A futás egyértelműen egyéni sport. Nagy hangsúly helyeződik azonban a csapatjellegre, ha az edzésekről van szó. A közösségi élmény így alapvető részévé válik a futásnak, mely nem mellesleg jelentős vonzó- és motivációs erővel bír.

Miben más egyedül és közösségben futni? Mikor melyik lehet hatékonyabb, célravezetőbb?

A lényeg, hogy fusson az ember. Bár tapasztalatom szerint könnyebb közösségben futni, mint egyedül. Ennek oka sok esetben pont az az apró motiváció, hogy jó az adott csapat részének lenni, számíthatok edzőtársaimra, és ők is rám. Másrészt nagy előnye a kluboknak, hogy van egy külső kontroll, az edző, aki segít, figyelmeztet, tanácsot ad. Én magam is azt tapasztalom, hogy szükséges a korrekció és a pozitív visszajelzés. Ezeknek komoly megtartó erejük van.

Milyen egyéb jótékony hatását emelnéd ki a közös futásnak és futókluboknak?

Az amatőr tömegsport alapja a közösségi jelleg, mindemellett azonban a csúcsteljesítményhez is kell egy jó edzőtárs. Az ember egyedül kisebb teljesítményre képes. Kezdőknél az az ideális, ha az együtt futók körülbelül egy szinten vannak. Így közösen lehet fejlődni. A Polythlon edzésein a továbblépésre is lehetőség van. A klubon belül ugyanis két futócsapat működik, így a kezdők köréből át lehet kerülni a haladók közé. Mivel sokan vagyunk, és a különbségek pozitív értelemben véve nagyok, mindenki megtalálja a megfelelő képességű és edzettségű társat. Nem lehet eleget hangsúlyozni a futás élettani hatását sem, melynek következtében alakul ki annak lélektani és egyben jótékony hatása is. Nem csak a teljesítőképesség és az egyéb kapacitások javulnak. Minőségileg jobb élete lesz annak, aki sportol, legyen szó bármilyen sportágról. A futás az egyik legegyszerűbb és legkönnyebben elérhető mind közül.

Valóban olyan egyszerű? Mi mindenre kell a kezdő futónak odafigyelnie?

Rengeteg mindenre kell figyelmet fordítani még ennél a szuper egyszerű, természetes mozgásnál is. Például az öltözék, azon belül is annak lelke, egy jó futócipő alapvető. A megfelelő terhelés szintén a legfontosabbak közé tartozik az edző és az edzett szempontjából is. A kezdő ne hűbelebalázs módjára fusson, ne akarjon rögtön gyorsan és sokat edzeni. Megfelelő segítség nélkül könnyen előfordulhat, hogy valaki rosszul edz, és az is megeshet, hogy rosszul pihen. Pedig a pihenés legalább olyan fontos amatőr és profi sportolók számára egyaránt, mint a megfelelő edzésinger.

Mivel egészítitek ki a futásokat? Milyen gyakorlatok segíthetik még a futóteljesítmény és mozgás fejlesztését?

Amatőröknél fontos a futógimnasztika, a tréningek alatti és azokat követő nyújtógyakorlatok. Erre különös gondot fordítok. Az edzéseknek rendszeresen van erősítő része is, hiszen a kiegészítő mozgások közé tartozik a törzsizomzat erősítése. Ezekre a gyakorlatokra a helyes tartás és futótechnika kifejlesztése végett, valamint a sérülés megelőzése miatt van szükség.

Már eddig is rengeteg okát felsoroltad annak, miért is érdemes a futást és a Polythlon edzéseit választani. Ha össze kellene foglalnod, mi mindenért lehet szeretni ezt a sportot, mit mondanál?

Valóban rengeteg dolog miatt lehet szeretni a futást. Van, akinek az tetszik, hogy le tudja győzni önmagát, valaki másokon szeret felülemelkedni, mások rekordokkal, az idővel szállnak versenybe, van, aki egyszerűen csak kikapcsolni akar, levezetni a felgyülemlett feszültséget, a természetben lenni, elvonulni vagy éppen ellenkezőleg, egy nagyot beszélgetni. Valaki azt élvezi, ha rettenetesen elfárad és aztán egy jót zuhanyzik és vannak az endorfinfüggők. Mindenki megtalálja benne, amit szeret, ebben biztos vagyok, abban már kevésbé, hogy célunkhoz ugyanaz az út vezet. Ehhez kell a szakember, aki segít teljesíteni ezt a nagyszerű „távot”.

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]