Nem kispályások

Megszorongatta a listavezetőt az ELTE SE futsal csapata az NB II. 11. fordulójában. A klub hosszútávú céljai között a feljutás és az összegyetemi identitás megerősítése szerepel.

Az ELTE SE jelenleg a 7. helyen áll a bajnokságban, a 11. fordulóban a listavezető Vasas volt az ellenfél. A fordulatokban gazdag találkozó 2-2-es döntetlent hozott, ami nem számít rossz eredménynek az egyértelműen NB I felé törő piros-kékek ellen. A vezetést Farkas Dezső révén csapatunk ragadta magához, ám az angyalföldiek előbb egyenlíteni, majd hamarosan fordítani is tudtak. A második játékrészben aztán Hortobágyi Róbert nagyszerű találata végül is itthon tartotta az egyik pontot – tegyük hozzá, teljesen megérdemelten. 

Az tehát világosan látszik, hogy a csapat amatőr státusza ellenére is képes felvenni a versenyt a nála jobb lehetőségekkel rendelkező együttesekkel, kérdés, mire lehet ez elég egy olyan nívós mezőnyben, ahol többek között a Fradi és a Vasas is szerepel. 

„A mi játékosaink nem kapnak fizetést, bár tegyük hozzá, ebben a sportban e téren sajnos az NB I-ben sem sokkal jobb a helyzet” – mondta el Simon Gábor, az ELTE SE ügyvezetője.  „A futsal nálunk alapvetően szabadidős tevékenység, de a felszerelést és az utazási költségek fedezését biztosítjuk a csapattagok számára. A mérkőzések hétfőn vagy pénteken vannak, emellett heti két-három edzésünk van. A legfontosabb hosszútávú célunk az, hogy lerakjuk a sportág alapjait, az első osztály nem lehet elvárás, de ha a fejlődési folyamatból ki tudna futni egy feljutást érő eredmény, az természetesen nagyszerű lenne.”

Visszakanyarodva a Vasas elleni mérkőzésre, elgondolkodtató, hogy a szakavatott szem számára is jó színvonalúnak nevező meccsen alig néhány szurkoló lézengett az ELTE Bogdánffy úti sporttelepén. „Bizony, ez egy örök problémánk, nem titkolt célunk tehát, hogy megmozgassuk, mozgósítsuk a diákjainkat” – mondta el Simon, aki egyébként a futsalcsapat játékosa is egyben. „Ennek a koncepciónak a része például az egyetemi cheerleader csapatunk létrejötte, ami elég közönségcsalogató látványosságnak mondható. Ez 2-3 éve még teljesen egyedülálló kezdeményezés volt az országban. Persze nyilván mindig az a legfontosabb, hogy jó legyen az együttes, ha ez így van, akkor könnyebben jönnek a nézők. Összességében azonban elmondható, hogy az ELTE sajnos nem alkot igazán összetartó közösséget, sok kar van elszórva a városban, nincs meg a kialakult eltés identitás. Ezen jó lenne változtatni, és ez nem kizárólag a futsalcsapat problémája. Jó ötlet például meglovagolni az egyetemek közötti versengést, itt a Nyugati csoportban szerepel a BME együttese is, ez megfelelő körítés és szurkolói aktivitás mellett egy igazi presztízscsata lehetne az ELTE számára.” Az ügyvezető azt is hozzátette, hogy a tervek között szerepel egy országos egyetemi bajnokság beindítása, ahol folyamatosan versenghetne egymással az ELTE, a Corvinus, a BME és a nagyobb vidéki egyetemek, ami az identitástudat erősödésével járna.

A háttérben tehát komoly szervezőmunka folyik, de jó kezekben van a szakmai rész is: a csapat szakvezetője az a Tóth Károly, aki korábban 8 éven át a magyar férfi futsalválogatott segédedzője volt. „Nincs rossz csapatunk, sőt, azt gondolom a mutatott játékunk alapján az első osztályban lenne a helyünk” – mondta el Tóth, aki két alkalommal a Ferencváros nagypályás futballcsapatában is szerepelt. „Mivel az ELTE esetében egy nagy egyetemről beszélünk, a merítési lehetőség is hatalmas. Folyamatosan figyeljük a BEAC műfüves pályáin zajló bajnokságot, innen is próbáljuk magunkhoz csábítani a legjobbakat. Többségében hallgatókra építünk, de akadnak olyanok is, akik már egy ideje nem az intézmény tanulói, de még mindig nálunk játszanak. Én hiszek benne, hogy előbb-utóbb ebből a nagy eltés közösségből ki fogunk tudni alakítani egy stabil NB I-es csapatot.”

Látva a csapat teljesítményét, a komoly szakmai- és háttérmunkát, ez bizony közel sem tűnik lehetetlen vállalkozásnak. Érdemes kilátogatni az ELTE SE futsalcsapatának mérkőzéseire, a jó játék, a pom-pom lányok és az időnként előforduló ingyen sör hármasa minden eltés hallgató számára kellemes kikapcsolódást nyújthat egy-egy zh-kban bővelkedő, fárasztó hétfői nap után.

Nézze meg hát mindenki maga, hogy ez a csapat tényleg nem kispályás! 

Tabi Norbert
ELTE Online

Fotók: Bagi László

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]