Forma-1-es magyar győzelem

Baumgartner Zsolti után újra magyar versenyzőért szoríthattak a hazai Forma-1 rajongók. Kalmár István, a TÓK hallgatója az aszfalt helyett egy internetes szavazáson gyorsult le mindenkit.

Honnan jött az ötlet, hogy egy Forma-1-es pilóta overallját megtervezd?

Az egyik időmérő edzésen szúrt szemet nekem, hogy a McLaren versenyzői szokatlan, színes ruhákban vezetnek. Később az F1 Csatorna internetes hírportálon értesültem erről a remek kezdeményezésről, mely szerint a rajongók tervezhetik meg Lewis Hamilton és Jenson Button tűzálló overallját. Egy speciálisan erre a célra kialakított online tervezőfelület állt a rendelkezésemre, sok-sok lehetőséggel.

Miért pont ezeket a motívumokat választottad?

Először szerettem volna jász hímzésmintákat használni, de sajnos alig található az interneten ilyen motívum. A magyar zászló színei, a Rubik-kocka és a piros pöttyök után gondoltam úgy, hogy eredetileg is ruhákra szánt hímzésmintákat teszek fel a felöltőre. Így esett Kalocsára a választás.

Milyen visszhangja volt a ruhának?

Számtalan újságcikk, televíziós műsor és internetes fórum foglalkozott a speciális kezeslábasok hírével és velem. Az egésznek pozitív volt a kicsengése, noha akadtak elégedetlenkedők is.

Gondoltad-e valaha, hogy ebből egy komoly dolog lesz, és emberek tízezrei keresik a kalocsai motívumokkal díszített ruhákat az üzletek polcain?

Örülök, hogy egy divathullámot indítottam el. Ezt persze nem fogják elismerni a magyar és külföldi tervezők, de 2011 júliusától, azaz a Magyar Nagydíj időmérő edzése óta, divat a „magyaros”. Azóta láttam már matyó és kalocsai mintás ruhákat, kiegészítőket. Én mindenképp a jász hímzésvilágot tartom 2012 divatjának.

A továbbiakban tervezed-e, hogy divattervezői pályára lépsz?

Nem áll messze tőlem az ötletelés, rajzolás, formatervezés. Autók karosszériáját szerettem volna tervezni régen, de sokan azzal ijesztgettek, hogy az nagy matematikatudást igényel, holott mégsem. Ez az eredmény, amelynek százmilliók voltak és lesznek szem- és fültanúi, jó referenciát jelent számomra hasonló területeken.

Mennyiben változott meg az életed a verseny óta?

Nem érzem úgy, hogy nagyban változott volna, csak néhány dolgot még pozitívabban látok. Érdemes elindulni ilyen jellegű pályázatokon. November végén elérhetem az egyik álmom, azaz elutazhatok abba az országba, ahol a háromszoros világbajnok, Ayrton Senna született és kezdte pályafutását. Tehát nincs lehetetlen! Szerencsém volt, de ettől még nem „dagad a mellkasom”. A magyar overallra szavazók pedig minden tiszteletet megérdemelnek, hiszen egy közös cél vezérelte őket. Az, hogy hazánk ismert és szeretett motívumait láthassuk viszont egy olyan verseny résztvevőin, mely eddig talán túl távolinak és megközelíthetetlennek tűnt számunkra.

Csutár Andrea
ELTE Online

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]