Sportolj az ELTE-sekkel vagy pályázz te is!

Mivel egyetemünk karai nem kifejezetten a sportolásra specializálódtak, ezért jött létre a sportösztöndíj, mely egy igen jó katalizátor a hallgatók sportolási kedvének javításához.

Egyetemünk rektora és az EHÖK félévente hirdeti meg sportösztöndíj pályázatát, mellyel edzői és/vagy csapatszervezői tevékenység szerepének betöltésére ösztönőz. Céljuk az ELTE sportolási lehetőségeinek bővítése és a mozogni vágyók edzéseinek szervezettebbé tétele. A pályázathoz szükséges általános feltételek közé tartozik az államilag támogatott, nappali tagozatos aktív hallgatói jogviszony.

A nyertes pályázók feladatai között ELTE-s csapatok toborzása, versenyeztetése és edzések vezetése áll a középpontban. Ezeken túl fontos feladatuk a Testnevelési és Sportközponttal való együttműködés, illetve a féléves munkáról szóló beszámoló ismertetése. Az ösztöndíjra edzőként illetve egyéni versenyeredmények alapján is lehet pályázni.

Amennyiben a pályázók sikerrel járnak, abban az esetben 80 000 Ft-ot költhetnek az edzések szervezésére félévente. A további részletekkel kapcsolatban Simon Gábor, az ELTE EHÖK sportügyi alelnöke válaszolt kérdéseimre.

Miért kellett létrehozni a sportösztöndíjat?

Az egyetemi sport lehetőségei az utóbbi években sajnos beszűkültek. A sportösztöndíjas rendszer a hiányosságokat próbálja ellensúlyozni és színes sportág választékot nyújt a hallgatóinknak a szabadidő ill. hallgatói versenysport területén. Így a rendszer 32 sportösztöndíjasa megközelítőleg 6-700 hallgató sportolását tudja lehetővé tenni.

Milyen jellemzők, tulajdonságok jelenthetnek előnyt a pályázók számára?

Olyan pályázókra számítunk, akik hosszú évek óta sportolnak/tak, esetleg edzői, sportszakmai tapasztalatokkal, diplomával is rendelkeznek és eléggé önállónak érzik magukat, hogy akár egy 20-25 fős társaságot, csapatot szervezzenek és együtt edzenek, versenyezzenek az adott sportágban. Emellett az is fontos, hogy heti 4-5 órányi szabadideje legyen a pályázónak erre a feladatra, mert egy csapat építése sok időt – olykor hétvégéket is – és energiát vesz igénybe. A sport iránti elkötelezettség és az egyetemi közösségért való odaadó munka fontos velejárója egy jó sportösztöndíjasnak.

Várható-e a közeljövőben fejlődés, változtatás a sportösztöndíj rendszerében?

A sportösztöndíjas rendszerben állandóan vannak változások. A sportágakban évente cserélődnek az emberek. Idén a népszerűbb sportágakból több sportösztöndíjas helyet is szeretnénk kiosztani (pl. aerobik, spinning, labdarúgás, asztalitenisz, röplabda, falmászás). Ezenfelül a rendszer hatékonyságában és a munkaszervezésben, eredményességben ill. a sportösztöndíjasok közösségformálásában, közös rendezvénysorozatok (pl. ELTE Sportvarázs) koordinálásában mindenképpen szeretnénk előrelépni.

Az egyetem sportolási lehetőségeiről és sportösztöndíjasairól bővebben a 2011-es SportKisOkosból tájékozódhattok.

Körmöndi Lídia
ELTE Online

a kép forrása: www.wisdomforsport.wordpress.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]