Számít a te véleményed is!

Érezted már azt, hogy szeretnéd elmondani a véleményed, de nem tudod, hol és hogyan tehetnéd meg? A válaszod „igen”? Akkor olvass tovább!

A Szólj Bele! a Nemzeti Ifjúsági Tanács egyik legrégebb óta meglévő és sikeresen működő projektje, amelynek célja az EU-s Ifjúsági Párbeszéd hazai szintű megvalósítása. Ennek célja leegyszerűsítve: a fiatalok tartós, jól működő párbeszédet alakítsanak ki a döntéshozókkal, feltérképezzék lehetőségeiket és véleményt formáljanak adott témákban, illetve az, hogy megismerjék a közösség szerepét és az együttműködésben rejlő előnyöket.

A projekt központi témáit Európai Uniós szinten jelölik ki és az egyes tagországok feladata, hogy ezeket a témákat körüljárja az ország fiataljaival, és megfogalmazzon egy-egy problémafelvetést és megoldási javaslatot. Minden ciklusban kvalitatív kutatás színesíti és egészíti ki a projektet.

Az idei Szólj Bele! kérdőív célja, hogy az Ifjúsági Párbeszéd kapcsán felmérjék a 9. Ifjúsági cél (Tér és részvétel biztosítása mindenkinek) megvalósulásának mértéket a magyar ifjúság körében, valamint megvizsgálják a pandémia hatásait. Ehhez a 16 és 30 éves korosztályon belül felmérik az általános és mentális egészséget és annak változását, a járvány alatti szociális kapcsolatok alakulását, a részvételt fiataloknak szóló rendezvényeken, az önkéntes munkavégzést, illetve az aktív állampolgársághoz fűződő kérdéseket is vizsgálják.

A reprezentatív kérdőívezés során az egész ország fiataljai köréből várják a kitöltőket, így a nyugat-dunántúli régióból is, beleértve a szombathelyi egyetemistákat. Amennyiben szívesen elmondanád a véleményed a Szólj Bele! kérdőív kitöltésével, akkor ide kattintva megteheted.

Ha pedig szívesen feltérképeznéd fiatalként a lehetőségeidet, megismernéd az EU-s és a magyar ifjúságügy helyzetét és csatlakoznál az Ifjúsági Párbeszéd folyamatához, akkor figyelmedbe ajánljuk a Szólj Bele Zárókonferenciát, amelyet 2021. november 12–14. között rendeznek Győrben. A rendezvény folyamán intenzív plenáris és csoportos foglalkozások várnak minden 18-30 év közötti érdeklődőt, aki szeretné hallatni a hangját. A zárókonferencián való részvétel szállással és étkezéssel ingyenesen biztosított, de regisztrációhoz kötött. Részletek a Facebook-eseményben olvashatók, ide kattintva.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]