Szombathelyen járt a Haver Alapítvány

Vas megyei történelemtanárok vettek részt a Haver Alapítvány azon eseményén, amelyet október 1-jén a Kibuc Bistróban tartottak abból a célból, hogy népszerűsítsék a tevékenységüket a pedagógusok körében. Az ebéddel egybekötött kötetlen beszélgetésre az ELTE SEK Történeti Diákműhely elnöke és egy tagja is meghívást kapott.

De mi is az a Haver Alapítvány?” – vetődhet fel a kérdés a kedves olvasókban. A szervezetet heten hozták létre saját költségből 2002-ben azzal a céllal, hogy a zsidó kultúrát közelebb hozzák a nemzsidó emberekhez – az alapítás óta évente körülbelül 2-3000 diákkal és tanárral találkoztak az Alapítvány önkéntesei. Az ismeretterjesztő tevékenységet különféle találkozók alkalmával igyekeznek eszközölni, amely során többek között az előítéleteket és a különböző sztereotípiákat próbálják megcáfolni indirekt módon. „Kimondatjuk velük az adott tévképzetet, majd maguktól is rájönnek arra, mennyire nevetséges az” – hangzott el a Vas megyei találkozón, rávilágítva: mindez a diákok kritikus gondolkodásának és vitakultúrájának fejlesztéséhez is hozzájárul. Azt is megtudhattuk, hogy immáron 15-20 oktatóval rendelkeznek országos szinten, akik valamiképpen kapcsolódnak a zsidósághoz. Ők azok, akik elmennek a középiskolákba, egyetemekre egy-egy tréninget tartani. Az Alapítvány tagjai hisznek abban, hogy a valós tanulás csak párbeszéd és aktív részvétel segítségével valósulhat meg, éppen ezért a nonformális tanulás intézményét preferálják.

Ezeken az alkalmakon igyekeznek nem a holokausztból vagy az antiszemitizmusból kiindulni, helyette inkább a zsidó emberek sokszínűségét próbálják kiemelni, illetve megmutatni azt, hogy ők is csak éppolyan emberek, mint mindenki más. Ezt azzal kívánják elérni, hogy a mai zsidóközösséget mutatják be, nem pedig a múlttal foglalkoznak. Ennek ellenére természetesen a foglalkozásaikon valamennyire megjelenik a zsidó történelem, a holokauszt, a zsidó identitás, kultúra és tradíció, valamint a zsidó vallás és közösségek is bemutatásra kerülnek. Azt is elárulták, hogy a nem is olyan távoli jövőben terveznek egy „Kishaver” programot is indítani, aminek keretében már általános iskolákban is tartanának foglalkozásokat. Ezek inkább játékosabb alkalmak lennének, ahol a zsidóság mellett a másik ember elfogadása és az előítéletek megszüntetése kerülne a középpontba.

Amennyiben az Alapítvány tevékenysége felkeltette az érdeklődésed, és te is szeretnél tenni az előítéletek és a kirekesztések ellen, itt a lehetőség, hogy jelentkezz önkéntesnek, majd vegyél részt az általuk szervezett képzésen, így később te is tarthatsz majd interaktív foglalkozásokat.

Képek: a szerző felvételei

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]