A prezentációkészítés alapjai

Nemrég kezdted az egyetemet és nem tudod, hogy állíts össze egy prezentációt? Az oktatóid több hibára is felhívták a figyelmed, és most nem tudod, hogy fuss neki a következő előadásodnak? Szeretnéd tudni, melyek azok a legalapvetőbb hibák, amelyeket mindenképpen el kell kerülni? Cikkünkben pontokba szedtük, mire kell odafigyelni.

  • Források, szakirodalmak rendezése

Az első és legfontosabb, amit mindenképpen meg kell tenni annak érdekében, hogy alaposan kidolgozott prezentációt készíthess, az a felhasználni kívánt irodalmak gondos összeválogatása és rendezése. Nem biztos, hogy végül minden elsőre jónak tűnő forrás felhasználásra kerül, éppen ezért a gyűjtőmunka után én mindig újra átnézem a talált szakirodalmakat, hogy ezzel is kiszűrhessem azokat, amiket mégsem találok beleillőnek. Miközben ezt csinálom, a fejemben szépen lassan összeáll egy kép, hogy hogyan fog felépülni az előadás. Ajánlom, hogy hozzám hasonlóan járj el, hiszen minél tudatosabban állsz a prezentáció készítéséhez már a munka legelején, annál inkább könnyíted a dolgod.

Tipp: miközben szelektálsz és rendezgetsz, készíts egy képzeletbeli vázlatot arról, hogyan épüljön fel az előadásod! Gondolataidat akár papírra is vetheted az átláthatóság kedvéért! 

  • Címválasztás

Az emberek általában azt hiszik, hogy a címválasztás annyira egyszerű, hogy el sem lehet rontani. Ami azt illeti, pont az egyszerűségében rejlik a nehézsége.
A legjobb az, ha három szóból áll, hiszen az fogja meg a leginkább az embereket. Sokszor viszont ez a kapott téma miatt kivitelezhetetlen. Ebben az esetben is érdemes a lehető legtömörebb és leginkább lényegre törő címet választani az előadás sikerességének érdekében.

Tipp: mielőtt véglegesíted a címet, gondold jól végig, ki a célközönség és milyen hangvételben kell elhangoznia az előadásodnak! Ne legyen túl köznyelvi, de túl „tudományoskodó” sem, nehogy ellenérzést válts ki a hallgatóságban már az első percben!

  • A diák megtervezése

Mikor az előmunkálatokkal végeztél, még ne vágj bele a prezentáció szövegének elkészítésébe! Elsőre talán furcsán hangozhat ez a tanács, de gondolj bele: a szöveget egyszerűbb a háttér grafikai elemeihez igazítani vagy fordítva? Kétségkívül igen szép háttereket kínál fel a PowerPoint, az viszont korántsem biztos, hogy a lehetőségek mindegyike illeni fog a témádhoz. Próbálj ki többfélét, nem baj, ha kicsit elmegy vele az idő, és válaszd ki azt, amelyik szerinted a legjobb!

Tipp: biztosan ismerősen cseng a mondás, miszerint a kevesebb néha több. Az életben mindennel így van ez, különösen a prezentációkkal. Ne használj túldíszített háttereket, az olyanok egy idő után zavarják a hallgató- és nézőközönséget. Kerüld el a legnagyobb hibát: betűszínt is gondosan válassz, nehogy olvashatatlanok legyenek a diáid!

  • A dia szövegének megírása

Az előző pont tippjében már érintettük a betű-témát, viszont még nem zárhatjuk le, hiszen ebben a részben övé a főszerep. Ha az előzőekben említett dolgok mind megvannak, bele is vághatsz a diák megírásába. A betűtípuson és a -méreten általában nem kell variálni, hiszen a szerkesztőprogramok jó javaslatokat szoktak adni. A neheze akkor jön, mikor meg kell tölteni a diát szöveggel. Ne érts félre; megtöltés alatt ne azt hidd, hogy tele kell írni a felületet! Épp az ellenkezője a cél: csak annyi szöveg kerüljön fel, amennyi feltétlenül szükséges.
Mindenkinek van egy ismerőse, akinek a diáin kisregények vannak, és általában az ő előadásait unja mindenki a legjobban. Ne akarj az az ismerős lenni!

Tipp: ahelyett, hogy kilométereket pötyögsz a diáidra, írj magadnak külön egy szövegkönyvet! A legfontosabbak egy-két szóban jelenjenek meg a dián, az előadás közben pedig egészítsd ki azt gondolataiddal!

  • Animációk

Meglehet, elsőre furcsa ez a gondolat, viszont le kell szögezni, hogy – egy kis sarkítással – elmondható: az animációkon áll vagy bukik egy előadás. Félreértés ne essék, a tartalom az, ami igazán fontos, viszont a túl sok animáció igen könnyen eltereli még a legjobban összeállított gondolatmenetről is a figyelmet. Ha egyáltalán nem használsz egy animációt sem, akkor viszont túlságosan egyszerűnek hathat az előadás. Én személy szerint csak a dia egészéhez tartozó áttűnések közül szoktam szemezgetni, a szövegekre és képekre egyéb effektet nem teszek. Tudatosan csinálom ezt azért, hogy még véletlenül se tűnjön a sok effektustól komolytalannak az összeállított anyagom.
Volt már arról szó a cikkben, hogy a kevesebb néha több; ez az animációk használatára is feltétlenül igaz.

Tipp: ne a szöveg és a képek szerkesztésével egyidejűleg animálj! Készítsd el először véglegesre a prezentációt, és csak utána láss neki az effektusoknak! Ha így csinálod, sokkal egyszerűbben átlátod, mi az, ami még belefér, és mi az, ami már nem.

  • Önmagad ellenőrzése

Az utolsó és egyben legfontosabb lépés egy előadás összeállításában a munka ellenőrzése. Ha úgy érzed, már végeztél, semmiképp ne dőlj hátra! Legalább kétszer nézd végig újra a prezentációt, hogy megbizonyosodj róla, minden a tőled telhető legjobb módon lett kivitelezve. Én ezt általában úgy szoktam csinálni, hogy első ellenőrzéskor „csak” a kinézetet ellenőrzöm: betűstílust és -méretet, szövegmennyiséget, effekteket, és minden egyebet. Ha ezt rendben találom, akkor elejétől kezdve újra levetítem, és mindent alaposan átolvasok, nehogy akár egy elütés is benne maradjon.

Tipp: Ha végignézted és már nem találsz egy hibát sem, ugyanakkor nem vagy meggyőződve arról, hogy a munkád elég jó, ne ess kétségbe! Küldd el egy szaktársadnak vagy barátodnak, akinek a véleményét szívesen fogadod, nézze át ő is! Több szem többet lát.

A számunkra leghasznosabbnak és legalapvetőbbnek tartott pontokat összeválogatva készítettük el ezt a kis mankót, bízva abban, hogy jó segítségül fog szolgálni. Sok sikert kívánunk az elkövetkezendő prezentációidhoz!

Képek forrása: pixabay.com
Kiemelt kép: infographicdesignteam.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]