Sokszínű képzési portfólió – Ilyen volt az ELTE SEK online nyílt napja

Videópremier keretében ismerkedhettek meg az érdeklődő diákok az ELTE szombathelyi képzési palettájával; a vasi megyeszékhelyen közel 70 képzést kínál az ország legnagyobb egyeteme.

Az idei normál felvételi eljárásban másodszor tartott nyílt napot az ELTE Savaria Egyetemi Központ január 20-án, amely ezúttal egy előre felvett és összevágott, kétórás videó premierjét jelentette plusz lehetőséggel kiegészülve: közben az érdeklődők azonnal választ kaphattak az írásos formában feltett kérdéseikre.

Míg az első, december 10-i online, interaktív nyílt nap inkább magára az intézmény bemutatására fókuszált a felvételi követelményeket, illetve a pénzügyi és tanulmányi ügyeket érintve, a mostani, második alkalom a képzési kínálat bemutatására helyezte a hangsúlyt: a diákok első kézből kaphattak információt a vasi megyeszékhelyen induló pedagógus-, művészetközvetítő-, műszaki, gazdaságtudományi és sporttudományi képzésekről, valamint a pszichológia és a közösségszervező szakokról.

Mindenekelőtt Lenkai Nóra rektori biztos, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK) hivatalvezetője köszöntötte az érdeklődőket. „Sokszínűek vagyunk, de hallgatóink által vállunk azzá” – hangsúlyozta, majd sikeres érettségit és jó felvételit kívánt a végzősöknek, és kifejezte bizalmát azzal kapcsolatban, hogy szeptemberben a szombathelyi campus hallgatói között köszöntheti őket az intézmény vezetése. A rektori biztos szavait követően Németh Péter, az ELTE BDPK Tanulmányi Hivatalának vezetője röviden bemutatta a 2021-es felvételi eljárás egyetlen fontosabb változását, a pontszámítási módszereket; idén hétféleképpen is számíthatják a diákok pontjait.

A képzési területek közül először a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ égisze alatt futó pedagógusképzések mutatkoztak be. „Az ELTE szombathelyi pedagógusképző központja a teljes palettát kínálja a továbbtanulni szándékozó diákoknak a tanítóképzéstől a tanárképzésig” – hangsúlyozta dr. Lenner Tibor egyetemi docens, a BDPK igazgatója, aki személyes példájával mutatott rá arra, mire számíthatnak azok, akik tanárképzésre adják a fejüket. „Amikor egy évvel ezelőtt ezekben a napokban az érettségi előtt álló lányom azt kérdezte, hogy »Apa, pedagógusnak menjek-e?«, akkor azt válaszoltam neki: válaszd ezt a szakmát, ha szereted a változatosságot; a gyerekeket, akiket majd a gondjaidra bíznak, és tanítani-nevelni kell őket, és szereted a módszertani szabadságot, amivel majd alakítod, formálod a személyiségüket” – fejtegette az igazgató. Hozzáfűzte: a tanítóképzésre olyanokat várnak, akik engedik majd játszva tanulni a gyerekeket, míg a tanár szakokra olyan diákok jelentkezését remélik, akik valamilyen két szaktudomány iránt érdeklődnek, és szívesen sajátítanának el pedagógiai és pszichológiai, valamint módszertani ismereteket. Azokhoz is szólt, akiknek már van tanári diplomájuk és másik szak érdekelné őket, vagy középiskolai szintre emelnék általános iskolai végzettségüket, esetleg valamilyen diszciplináris diplomával szeretnének pedagógusképesítést szerezni. „A pedagógus szakma az örök alkotás és az örök tanulás hivatása, ezért számítunk azokra a kollégákra is, akik már a pályán vannak, de úgy gondolják, szívesen tennének szert új ismeretekre” – mondta.

A pedagógusképzések általános bemutatását követően röviden bemutatkoztak az egyes tanszékek képviselői is. Ezekben közös volt, hogy mindannyian hangsúlyozták a campus legfontosabb jellemzőit: a családias környezetet, a kis létszámú csoportokban zajló, gyakorlatorientált oktatást, a személyes tanár-diák kapcsolatot, a tehetséggondozás fontosságát, a tudományos munkába való bekapcsolódás lehetőségét és a kiemelt ösztöndíjakat. Többen is kiemelték: bármelyik nyugat-dunántúli iskolába ellátogatva találunk olyan Szombathelyen végzett tanárt, aki büszke arra, hol szerezte meg tanári képesítését, ugyanakkor más intézményekben is szép számmal találunk olyanokat, akik az ELTE SEK-en vagy annak jogelőd intézményeiben folytatták felsőoktatási tanulmányaikat, hiszen bárhol jól megállják a helyüket. A bemutatkozott tanszékek nem csupán a tanító- és a tanárképzésért felelősek: a diákok számos alapképzés közül is választhatnak. A teljesség igénye nélkül: jelentkezhetnek anglisztikára, germanisztikára, szlavisztikára, de várja őket a történelem vagy a képi ábrázolás BA-szak is.

A szombathelyi műszaki képzésekért az ELTE Informatikai Kara felel; műszaki menedzsernek alapképzés, míg programtervező informatikusnak felsőoktatási szakképzés, valamint alap- és mesterképzés keretein belül is lehet tanulni, ugyanakkor a képzési terület legfontosabb szakja a gépészmérnöki, amely hagyományos és duális formában is végezhető. A duális képzési forma előnyei közé tartozik a duális ösztöndíj (105 ezer Ft/hó), a legújabb autóipari technológiák megismerésének lehetősége, valamint a biztos állás a diploma megszerzésekor a 15 partnervállalat valamelyikében – emelte ki a képzési területet bemutató prof. dr. Kollár László egyetemi tanár, a Savaria Műszaki Intézet igazgatója. Hozzátette: azoknak, akik duális gépészmérnökök szeretnének lenni, január 31-ig szükséges jelentkezniük a szombathelyigepesz.hu oldalon.

A vasi megyeszékhelyen jelenlévő pszichológia és közösségszervezés szakok minőségét az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara biztosítja. A pszichológusképzésről Pergelné dr. Remete Eszter egyetemi adjunktus beszélt, aki elmondta: nagy érdeklődés övezte 2020-ban a szombathelyi pszichológia alapszak elindulását, és újdonság, hogy idén ősszel az okleves pszichológus diplomát adó MA-képzés is elindul klinikai- és egészségpszichológia specializációval, így akár a teljes pszichológusképzés végezhető a vidéki campusban. A közösségszervezés alapszakot dr. Koós Ildikó egyetemi docens, a szombathelyi Pedagógiai és Pszichológiai Intézet igazgatója mutatta be, aki hangsúlyozta: ezen a képzésen három szakirány közül lehet választani (kulturális vagy ifjúsági közösségszervezés, illetve humánfejlesztés); mindhárom elérhető Szombathelyen.

A szombathelyi sporttudományi képzések szintúgy az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar kötelékében valósulnak meg a Sporttudományi Intézetben – ezeket H. dr. Ekler Judit habilitált egyetemi docens, intézetigazgató ismertette. Azok számára, akik sporttal kapcsolatos szakon folytatnák a tanulmányaikat, az Intézet alap- és mesterszakos, valamint osztatlan tanárképzéseket is kínál. A levező formában induló edző szakra jelentkezők idén atlétika, kosárlabda és kungfu közül választhatnak. Azok számára, akik rendelkeznek korábbi tanulmányokkal, a képzési idő lerövidíthető.

A gazdaságtudományi képzések az ELTE Társadalomtudományi Kara alá tartoznak Szombathelyen, a Savaria Gazdálkodástudományi Intézet gondozza őket, ahol a tudományág mind a négy fő területéhez kapcsolódóan vannak képzések – ezekről már dr. Ziegler Zsolt adjunktus beszélt. Turizmus-vendéglátás, pénzügy és számvitel, gazdálkodási és menedzsment, valamint kereskedelem és marketing alapszakok várják a piacképes diplomára és versenyképes fizetésre vágyó leendő hallgatókat – utóbbi kettő felsőoktatási szakképzés formájában is választható.

Az online nyílt nap alatt a végzős diákok amellett, hogy részletes és átfogó képet kaphattak az ország legnívósabb és legnépszerűbb egyetemének szombathelyi campusán is megszerezhető végzettségekről, és megtudhatták, mi vár rájuk, ha az ELTE SEK-re felvételiznek: korszerű szakmai ismeretek, kiemelt ösztöndíjak, csak a vidéki egyetemekre jellemző előnyök, versenyképes ELTE-diploma és biztos jövő.

Még több képzéseket bemutató videóért érdemes felkeresni az ELTE Savaria Egyetemi Központ YouTube-csatornáját, pontos felvételi információkért a sek.elte.hu honlapot, míg a szombathelyi egyetemi élettel kapcsolatos érdekesség és hírek gyűjtőhelye a SEK hivatalos Facebook– és Instagram-oldalain található.

Kiemelt kép: a szerző felvétele

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]