Mire tanított minket 2020?

Nehéz évet zárunk. 2020 a valaha volt legfurcsább és legnehezebb év, az egész világ a feje tetejére állt. Egy ilyen nagy megpróbáltatásokkal és különös helyzetekkel teli időszakot nehéz elégedetten és megkönnyebbülten lezárni. Éppen ezért gondoltam, foglaljuk össze röviden azt, mit adott nekünk ez az év.

A karantén, a kijárási korlátozások, a home office munkák és a távoktatás mind-mind teljesen elszigeteltek minket egymástól. A szokott rutinjaink köddé váltak, elemeiben változott meg az életünk. Talán nincs is ember a világon, akit ne érintett volna rosszul a karantén és minden, amit hozott magával. Fontosnak tartom viszont, hogy a rossz dolgokban is meglássuk a jót, hiszen ez a fajta hozzáállás segít leküzdeni az élet nehézségeit. Különösen most elengedhetetlen, hogy békére leljen a lelkünk, hiszen itt van 2021, és újult erővel felvértezve vághatunk bele az idei esztendőbe. Vegyük hát végig, hogy megannyi rossz között mivel gazdagodtunk a tavalyi évben!

Sokak számára nehézséget jelentett a kollégiumok bezárása. A kollégiumi élet ugyanis végtelen szabadságot ad, ám a hazaköltözés során vissza kellett csöppenni az otthoni kerékvágásba. Újra meg kellett tanulnunk, milyen is otthon élni a családdal, az ottani szabályok alapján. A bezártság őrjítő, így országosan gyakoribbá váltak a családon belüli konfliktusok. Így aztán mindenkinek meg kellett tanulnia eggyel hátrébb lépni, és türelmesebben kezelni a másikat. Jó időszak volt ez arra is, hogy minőségi időt tudjunk együtt tölteni a szűk családdal, és eleget törődjünk egymással.

Megtanultunk kollégistaként újra együtt élni a családjainkkal – Forrás: Szakály Vanda Mirabella

Az éttermek, kávézók és szórakozóhelyek bezárása – különösen a fiatalokban – először bosszúságot, majd elkeseredettséget váltott ki. Megszűntek az egyetemi bulik, nem ülhettünk be barátnőinkkel egy-egy finom kávéra, ezek a szigorítások pedig még feszültebbé tették az addig is nyugtalanító helyzetet. A vásárlási idősáv bevezetésével még taktikázásra is szükség volt, ami ugyancsak felborította mindenki napirendjét. Nehéz ugyan meglátni mindezekben a pozitív hatást, viszont nem lehetetlen. Ha valamit eltehetünk magunknak későbbre ebből, az mindenképpen az, hogy a korlátozások időszaka megtanított mindenkit otthon maradni. Hiszen olyan fölösleges dolgok miatt képesek vagyunk útnak indulni, hosszú órákat képesek vagyunk különösebb indok nélkül plázákban sétálgatni csak azért, hogy valamivel elüssük az időt… Természetesen mindenkinek szüksége van arra, hogy kikapcsolja az agyát, és nem mondhatom, hogy nem hiányzik a kávézók légköre, vagy a szerda esti közös bulik. Viszont a visszahúzódás időszaka tökéletes alkalom volt arra, hogy végiggondoljuk, a jövőben hogyan tudnánk hasznosabban kihasználni a rendelkezésre álló szabadidőnket. Talán ez az, amit biztosan mindenki eltehet magának ebből a rémes, furcsa helyzetből.

Megtanultuk látni az apró csodákat az életben – Forrás: ELTE SEK

Tavaly nemcsak az éttermek és kávézók nélküli életet tapasztalhattuk meg, hanem a külföldre utazás élménye is kiesett a nyaralási lehetőségek közül. Habár sok családnak hiányzik Horvátország és Görögország gyönyörű tengerpartja, 2020 lehetőséget adott nekünk a saját országunk adta élmények megélésére. Szinte mindenkinek külföld jut az eszébe, ha nyaralásról van szó, viszont kis hazánk megismerése is fontos, mi több! Tavaly az országos felmérések alanyainak jórésze azt nyilatkozta, hogy nem is sejtette, milyen változatos kikapcsolódási lehetőségeket nyújt Magyarország. Megtanulhattuk hát, hogy nem muszáj külföldre menni a jó élményekért, ildomos hazánkat is jobban megismerni.

Megtanultunk távolságot tartani az egészségünk védelme érdekében – Forrás: Papp Laura Kinga/ELTE Online

Másfél méter távolság megtartása. Ezzel sem mondok újat senkinek, hiszen mára már mindenkinek a fejébe vésődött, hogy a vírus megjelenése miatt rendkívül fontos, hogy minél kevesebb emberrel érintkezzünk.
Szinte mindenki számára nélkülözhetetlen a boldog élethez, hogy szeretteihez közel menjen, átölelje őket, viszont sajnos több családot is szétválaszt most a vírushelyzet. Nem látogathatjuk meg a nagyszüleinket, ahogy más családtagjainkhoz is ritkábban térünk be, hogy elkerüljük az esetleges vírusátadást, így megóvva egészségüket. Szomorú és nehéz nem átölelni szeretteinket, viszont pont ez az, aminek kapcsán 2020 újabb leckét adott mindenki számára: megtanultuk, mennyire fontos a szeretet kimutatása, a közelség érzése, a családi kötelékeink és végül, de nem utolsó sorban természetesen az érintés. Hiszen az ember társas lény, képtelen szeretet és törődés nélkül élni. Éppen ezért volt fontos, hogy mindenki megértse: ha most kicsit kibírjuk, összefogunk, akkor együtt sikerül leküzdeni a nehézségeket és újra átölelhetjük minden szerettünket. Nyilvánvalóan szomorú, hogy távolságot kell tartanunk, de ez most ne törje le senki kedvét. Ne arra gondoljunk, mennyi mindent nem tehetünk most meg. Vigasztalja magát mindenki inkább azzal, mennyire jó lesz újra együtt, ha mindennek vége.

Megtanultuk, hogy a távolság ellenére is együtt vagyunk – Forrás: ELTE SEK

Tavaly az emberek jórésze megtanulta, hogy az egészséget mindennél nagyobb becsben kell tartani. Sokunk megtapasztalta, mekkora kínszenvedés is ez a vírus valójában, és szerencsére az emberek jórésze rájött arra, hogy bizonyos dolgokkal valóban fontos foglalkozni. Nagy fejlődés mutatkozik például az általános higiénés szokások rendszeresítésében. Kezd a társadalom rájönni arra, hogy vitaminokat szedni és évszaknak megfelelő gyümölcsöket enni éppen olyan fontos, mint felöltözni, ha hideg van. Arthur Schopenhauer gondolatai szerint „az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden más semmi”… milyen igaz.

Megtanultuk a kézfertőtlenítés fontosságát – Forrás: Papp Laura Kinga/ELTE Online

Vicces ugyan belegondolni, viszont 2020 rádöbbenthetett mindannyiunkat arra, milyen fantasztikus is valójában az egyetemrejárás. Nem azért gondolom ezt, mert a távolléti oktatás kapcsán felmerült jó pár nehézség és áthidalhatatlan akadály, bár ezek is fontos tényezők. Egy másik oldalról megközelítve tartom igazi kincsnek a normál oktatást: együtt lehetünk. Találkozhatunk egymással, nem teszi tönkre az órákat az instabil internetkapcsolat, könnyebb felkészülni a zh-kra, egyszerűbb a szóbeli vizsga. Együtt lehetünk, egymás mellé ülhetünk, beszélgethetünk és viccelődhetünk a szünetekben.
Mindennapos programot, célokat is ad a rendes oktatás. Megadja a nap keretét: reggel fel kell kelni, el kell indulni. Noha ez természetesen nyűg is tud lenni, hiszen minden hallgató szívesen aludna 9-10 óráig, de tegye mindenki szívére a kezét: nem jobb, ha tevékenyek a hétköznapjaink? Ha belegondolunk, rájöhetünk arra, mennyi pozitív hatással vannak az életünkre mindennapos kötelezettségeink.

Megtanultuk értékelni a jelenléti oktatási formát – Forrás: ELTE SEK

Ahogyan az élet minden területén megjelennek az anyagiak, úgy a jelenlegi helyzet kapcsán is muszáj beszélnünk róla. Tudniillik sajnálatos módon rengeteg munkahelyet tett tönkre a vírus, ezzel komoly bajba sodorva számos család megélhetését. Ennek kapcsán adjunk hálát 2020-nak azért, hogy – bár igen könyörtelen módon – megtanította az embereket a spórolásra. Az elmúlt évek során egyre nagyobb hangot adtak a pénzügyi tudatosság fontosságának, minden lehetséges felületen hangsúlyozták a pénz beosztását. Most viszont az is kénytelen volt belekóstolni a tudatos költekezés világába, aki idáig nem igen törődött a dologgal. Ha valamit ebből eltehetünk a későbbiekre az az, hogy meg kellett tanulnunk minél jobban beosztani a pénzünket, hogy félre tudjunk rakni a nehéz időkre.

Megtanultunk jobban spórolni – Forrás: ELTE SEK

Végül, de nem utolsó sorban egy olyan dologra hívom fel a figyelmet, amit mindenképpen a karanténnak köszönhetünk. Megtanult a világ kicsit megállni, lelassítani. Akármennyire klisé is, tagadhatatlan, hogy a mai rohanó világban valóban nincsen időnk önmagunkra, holott nem véletlenül hangsúlyozzák a pszichológusok az „énidő” fontosságát. Az elmúlt egy év, ha valaki ki tudta használni, nagyon jó volt arra, hogy leüljünk és végiggondoljuk az életünket, hiszen most volt időnk arra, hogy magunkkal foglalkozzunk: pihenjünk, olvassunk, kikapcsolódjunk otthon, átgondoljuk eddigi dolgainkat, és új célokat tűzzünk ki magunk elé.

Megtanultunk elcsendesedni és lelassítani – Forrás: ELTE SEK

A sok nehézség ellenére – vagy annak árán – köszönetet mondhatunk 2020-nak, hogy megtanított minket értékelni mindazt, amink van. Ennek az évnek köszönhető, hogy rájöttünk, képesek vagyunk összefogni egy közös cél érdekében, és elég erősek vagyunk bármilyen akadály leküzdéséhez. Köszönjük meg 2020-nak, hogy megtanított minket az önzetlen segítségnyújtásra: nem csak a vírushelyzetben, utána is átvállalhatjuk idős rokonaink bevásárlólistáját, ezzel is könnyítve az életüket. Köszönjük meg 2020-nak, hogy volt nekünk, vonjuk le a megfelelő következtetéseket, hogy nyugodt lélekkel, pozitívan indulhassunk neki 2021-nek.

Kiemelt kép: ELTE SEK

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]