Hogyan hangolódj az ünnepekre 2020-ban?

December van, közeledik az év vége, ezzel együtt az egész világ által várt karácsony is kopogtat már az ajtón. 2020 nehéz év, emiatt idén talán nincs túl nagy szerepe a közelgő ünnepeknek. Ha te is úgy érzed, szüksége lenne a lelkednek egy kis hangolódásra, de nem tudod, mit tehetsz a jelenlegi helyzetben, olvasd el a cikkünket.

Fontosnak tartom ebben a nehéz időszakban, hogy ne feledkezzünk meg a karácsonyról. Rettenetesen nehéz évet tudunk a hátunk mögött, teljesen új élethelyzetekbe kellett beilleszkednünk, ezek a hatások pedig tagadhatatlanul megviselték a lelkünket is. Az idei karácsony éppen ezért sokkal fontosabb, mint eddig akármelyik: ezúttal arra kell koncentrálnunk, hogy lelkileg minél jobban feltöltődjünk az új év könnyű megkezdésének érdekében. Nem könnyű erőt venni magunkon és a boldog, békés ünnepekre hangolódni, de nem is lehetetlen. Ha érdekelnek, milyen otthoni ötleteim vannak annak érdekében, hogy több lelkesedéssel köszönthesd a karácsonyt, olvass tovább!

  • Ússzon a szoba karácsonyi illatokban!

Amikor megterveztem ezt a listát, ugyanolyan nagy hangsúlyt fektettem a sorrend felállítására, mint a pontok megálmodására; fontosnak tartom ugyanis, hogy apró lépésekkel vezessük be az életünkbe az áldott karácsony gondolatát. A fokozatosság elvét követve kezdd hát te is ezzel: csempészd be a karácsonyt a szobádba egy fűszeres illatgyertyával! Ugyan szinte minden üzlet polcán sorakoznak a különböző formájú, színű, illatú gyertyák, biztos vagyok benne, hogy mindenkinél található egy-kettő elvétve az ünnepi holmik között.

Forrás: dekoreson.blog.hu
  • Írd meg a karácsony két legfontosabb listáját!

Talán furcsán hangozhat ez… mégis hogyan hozhat ünnepi lázba a listaírás? Amikor először hallottam erről, engem is meglepett, viszont egy közeli ismerősöm esküszik rá. Hadd osszam meg veletek a tapasztalatát!
Időtakarékosság szempontjából is nagyon hasznos, ha már jó előre összeírod az ünnepi menüt vagy segítesz a szüleidnek az ötletelésben. Ugyanez igaz az ajándékok listájának elkészítésére is. Ha időben összeírod ezeket a dolgokat, egy nagybevásárlással mindent be tudsz szerezni. Nem kell így az utolsó pillanatban is még a zsúfolt boltokban kiállnod a hosszú sorokat, és elkerülsz rengeteg felesleges stresszhelyzetet is. A már említett ismerősöm szavait idézve: „bármelyik lista elkészítése remek alkalmat ad arra, hogy elképzeld az idei karácsonyt, ezzel pedig sikeresen ünnepi hangulatba kerülhetsz”.

  • Készíts karácsonyi díszeket házilag!

Az emberek jó részét az hozza teljesen lázba, ha elengedheti lelkének kreatív oldalát. Ha téged is motivál minden, ami kézügyességgel és alkotással kapcsolatos, ne habozz: készíts karácsonyi díszeket házilag. Az a legszebb az egészben, hogy egy kis kutatás a szekrényedben, fiókodban, és egy kis leleményességgel ki sem kell mozdulnod otthonról, hiszen sok esetben minden „hozzávaló” fellelhető otthon is.
Rengeteg módja van az ünnepi díszek elkészítésének: tésztából angyalka ragasztása, dekupázzsal karácsonyi dobozka díszítése, mindemellett az interneten rengeteg origamivideót is találhatunk különböző dekorációs elemek hajtogatásáról. Ha viszont ez nem elég, kép formájában elhoztam a kedvenc ötletemet, ami igazán aranyos és eredeti dísze lehet az íróasztalodnak: láttál már fonálhóembert?

Forrás: beregihirek.hu
  • Hangolódj a karácsonyra a művészettel!

Elsőre talán riasztónak hangozhat ez a pont, de ha jobban belegondolsz, ezzel a lehetőséggel élnek évről évre a legtöbben. A plázákban és szupermarketekben, a tévében és a rádiókban is karácsonyi zenék szólnak az év ezen időszakában: miért ne csempészhetnéd be az otthonodba is őket?
Egy idő után viszont unalmas csak a YouTube felkapott listáiból gazdálkodni, épp ezért javaslom, hogy válts másra! Az interneten nemcsak az éppen népszerű zenéket, hanem a klasszikusokat is könnyen megtalálhatod, szélesítsd a látóköröd és hallgass meg valami újat!
Olvasmányra gondoltál már? Ha nem, Charles Dickens Karácsonyi énekét mindenképpen ajánlom, hiszen a klasszikusok között ez az egyik legnépszerűbb. Amennyiben egy kis „hazaira” vágysz, Fekete István Régi karácsony című művét vedd a kezedbe, nem fogsz csalódni!

  • Próbálj ki egy új karácsonyi receptet!

Főleg inkább a nőkre igaz, hogy lázba tudja őket hozni a sütés-főzéssel eltöltött idő, de férfiaknál is működhet, ha beizzítja a konyhai eszközöket. A karácsony híres a gasztronómiai sokszínűségéről, hiszen minden fogás kapcsán tudunk mondani tipikusan erre az ünnepre való ételt, nem is egyet. Ugyan a levesek és a főfogások közül is találni az interneten megannyi új ötletet, édesszájúként én mégis desszertet ajánlanék. A klasszikus mákos és diós bejgli nem hiányozhat, ahogyan a mézeskalács sem, ám a karácsony tipikus fűszeres ízét egy új süteménnyel is be lehet csempészni az ünnepi asztalra. Hallottál már a mézeskalács ízesítésű muffinról? Az éves „receptkutatós” böngészésem kapcsán találtam rá én is először, szerintem mindenképpen érdemes kipróbálni. Ha kedvet kaptál a konyhai serénykedéshez, egy percet se várj tovább! Itt az ideje becsempészni a karácsony hangulatát a ház minden helyiségébe!

Tudom jól, hogy a karácsonyi vásárok különleges légköre pótolhatatlan, viszont sajnos idén ez a lehetőség kimarad. Remélem, hogy a cikkem pontjai közül legalább egyet tudsz majd hasznosítani, hogy otthoni keretek között is kellőképpen ünnepi hangulatba kerülj! Ha még mindig úgy érzed, nem szeretnél még csak gondolni sem a karácsonyra, nézd meg a Coca Cola idei ünnepi reklámját, mert attól garantáltan meghatódsz!

Kiemelt kép: scotsman.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]