A TÖKéletes sütőtökszezon

A sütőtök az egyetlen olyan zöldség-gyümölcsünk, mely amellett, hogy saját fesztivállal rendelkezik hazánkban, kiváló halloweeni home-dekor, sokféle módon felhasználható és rengeteg jótékony hatása is van. Tudtad, hogy a látásodat is javítja? Itt a tökéletes alkalom, hogy felvegyél az őszi étrendedbe néhány általunk ajánlott, könnyen elkészíthető sütőtökös fogást!

A sütőtök jótékony hatásai

  • Magas az ásványianyag-tartalma

Fogadjunk, hogy nem tudtad, mennyi hasznos dolog van a sütőtökben! Finom és rendkívül laktató, de alacsony a kalóriatartalma, hiszen 94%-a víz.

  • Telis tele van antioxidánsokkal

A sütőtökben rengeteg antioxidáns van, többek közt alfa- és béta-karotin, amelyek semlegesítik a szabad gyököket, ezzel megakadályozva a sejtkárosodást. Alapvetően a szabad gyökök a káros baktériumok elpusztításáét felelősek, viszont ha sok van belőlük, súlyos betegségeket okozhatnak.

  • Növeli az ellenállóképességet

A sütőtökben levő béta-karotinok a szervezetünkben A-vitaminná válnak, ezzel támogatva a fertőzések elleni harcot. Magas C-vitamin tartalma növeli a fehérvérsejt termelést, ami az immunrendszeredet is hatékonyabbá teszi, illetve felgyorsítja a sebek gyógyulási folyamatát is.  

  • Látásjavító

Az előbb említett A-vitamin játszik kulcsszerepet látásunk javításában. A rengeteg képernyő előtt töltött idő gyakran vezethet a látásunk romlásához. Ha azonban megfelelően táplálkozunk, ez is könnyen megelőzhető.

  • Csökkenti a rák kockázatát

Alfa- és béta-karotinjának fogyasztása csökkenti az emésztőszervrendszeri tumorok kialakulásának kockázatát. Nem csak a pocidnak teszel jót ezzel a fantasztikus étellel, de könnyen beilleszthető bármilyen diétába is.

  • Szíverősítő

Sajnos a sütőtök nem alkalmas pálinkafőzésre, viszont a benne található vitaminok, a kálium, a C-vitamin és a rostok erősítik a szívizmot, plusz a sütőtökfogyasztás csökkenti a rossz koleszterint is a szervezetben.

  • Bőrszépítő

A már sokszor említett karotinok megvédik bőrödet a káros UV-sugaraktól.

A sütőtök rengeteg formában fogyasztható. Alapvetően édes íze miatt inkább sütemények készítéséhez használják, viszont szerintem jól passzol sós ételekhez is, levesekhez, tésztaszószokhoz. Önmagában megsütve is szuperfinom és egészséges vacsora lehet, illetve nem csak a húsa ehető: a tökmag és a tökmagolaj is superfoodnak számít.

Íme néhány könnyen elkészíthető sütőtökös recept:

Sütőtökkrémleves

Forrás: mindmegette.hu

Egy kiadós levessel a hidegebb hónapokban sem tudunk mellé lőni.

Hozzávalók négy személyre:

  • 1 közepes méretű sütőtök
  • 2 db erőleveskocka
  • 1 l víz
  • 100 ml növényi tejszín
  • Só, bors ízlés szerint
  • Tálaláshoz pirított tökmag és tökmagolaj

A tököt először hámozd meg, majd aprítsd fel kisebb kockákra. Tedd egy lábasba egy vagy két erőleveskockával vízzel főni. Miután a tök megpuhult, öntsd hozzá a tejszínt, és ízlés szerint fűszerezd. Hagyd összefőni az ízeket pár percig, majd a tűzről levéve egy botmixer segítségével turmixold le. A tálaláshoz tegyél fel egy kisebb serpenyőbe tökmagot, pár percig pirítsd. Végül kis tokmagolajjal és pirított tökmaggal tálald.

Sütőtökrizottó

Tökéletes egytálétel, laktat és melegen tart.

Hozzávalók négy személyre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 közepes méretű sütőtök
  • 500 g rizottó rizs
  • 3 evőkanál száraz fehérbor
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 l húsleves alaplé (esetemben 2 húsleveskocka és víz)
  • 2 evőkanál vaj
  • 200 g parmezán
  • Só, bors ízlés szerint
Forrás: femina.hu

Az apróra vágott hagymát először tedd fel olívaolajon alacsony lángon párolódni. Körülbelül három-négy perc után tedd hozzá a megtisztított, kockákra vágott tököt, és gyakori keverés mellett főzd puhára hat-kilenc perc alatt. Keverd hozzá a rizst, majd a bort. Öntsd rá a víz felét és morzsold bele az egyik húsleveskockát, hagyd felforrni, majd vedd vissza kicsit a főzési hőmérsékletet. Gyakori kevergetés mellett, ha felvette a hozzáadott folyadékot a rizs, fokozatosan adagold hozzá a másik 500 ml-t és a második leveskockát. Főzd így körülbelül 15 percig, amíg a rizs felveszi az újabb adag folyadékot. Utána kevergetés közben add hozzá a vajat és a sajt egy részét, a maradék parmezánnal pedig díszítsd tálaláskor.

Sütőtökös brownie

A brownie egy különleges verziója, amely garantáltan a kedvenced lesz. Én a Street Kitchen receptje alapján dolgoztam, amit ezen a linken keresztül érhetsz el.


Forrás: mindmegette.hu

Fűszeres sütőtökpite

A fűszeres sütőtökpite az egyik kedvenc őszi süteményem, tökéletesen passzol a délutáni kavézásokhoz.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 225 g finomliszt
  • 150 g vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 g porcukor
  • 3 evőkanál víz

A töltelékhez:

  • 600 g sütőtök
  • 5 dkg méz
  • 3 db tojás
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál gyömbér
  • Fél teáskanál szerecsendió
Forrás: mindmegette.hu

Első lépésként tedd be a megpucolt, felvágott sütőtököt sülni. Közben a tésztát állj neki összeállítani: a lisztet, a vaníliás cukrot és a porcukrot keverd össze a puha vajjal és a vízzel. Miután összegyúrtad, csomagold folpackba és tedd a hűtőbe körülbelül tíz percre. Ezután két folpack vagy sütőpapír között nyújtsd ki körülbelül négy-öt mm vastagra, és igazítsd bármilyen pite- vagy tortaformába. Szurkáld meg villával egy kicsit, majd süsd elő 180 fokon körülbelül 20 percig. A tojást keverd el a mézzel, majd add hozzá a tököt. Ezután jöhetnek a fűszerek. A tölteléket töltsd a pitébe, és addig süsd, míg meg nem szilárdul (35-40 perc).

Plusz egy tipp: Pumpkin Spice szirup

Ha te is nagy rajongója vagy a Starbucks őszi kávéinak és szeretnéd otthon kipróbálni a Pumpkin Spice Lattét, elárulom, hogyan tudod elkészíteni.

Forrás: thewerklife.com

Hozzávalók (nyugodtan változtass rajta attól függően, hogy mennyire szeretnéd szirup-állagúra, illetve fűszeresre):

  • 100 g sütőtökpüré
  • 150 g cukor
  • Ízlés szerint vanília aroma
  • 400 ml víz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • fél teáskanál őrölt szegfűszeg
  • fél teáskanál őrölt gyömbér
  • fél teáskanál őrölt szerecsendió

Keverj össze minden hozzávalót egy lábasban. A kezdeti hevítést közepes hőfokon kezdd meg, egészen addig, míg a tetején buborékok jelennek meg. Ezután vedd kisebbre a fokot és folyamatos keverés mellett körülbelül 20-25 percig főzd, amíg kissé besűrűsödik. Fontos, hogy sterilizált üvegbe töltsd a kész szirupot – a sterilizálást mikróban is könnyen elvégezheted. Miután kihűlt, teheted is a kávédba, és máris kész a tökéletes kávéházi élmény!  

Kiemelt kép: ridikul.hu