A Magyar nyelvjárások napja címmel ikerkonferenciát szerveznek

Október 29-én és 30-án online módon csatlakozhatnak az érdeklődők az ikerkonferenciához. A rendezvény fővédnöke dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere lesz.

2020. október 29–30-án az ELTE BDPK Magyar Nyelvtudományi Tanszékének társszervezésében kerül sor A magyar nyelvjárások napja című ikerkonferencia megrendezésére. Az első nap a nyelvjárás mint nyelvstratégiai kérdés kerül terítékre, míg második nap a múlt-, jelen- és jövőbeli nyelvjárások köré épülnek majd fel az elhangzó előadások.

A tanácskozás házigazdái – a Magyarságkutató Intézet és az Anyanyelvápolók Szövetsége – fölkarolták a kezdeményezést, és nagyban hozzájárultak a konferencia szervezéséhez és előkészítéséhez. Az előadások írott változata a közeljövőben két szerkesztett, lektorált kötetben fog napvilágot látni. A kötetek megjelentetését és nyomdai előkészítését ugyancsak a rendezvény két házigazdája finanszírozza.

Eredendően az ikerkonferencia kétnapos rendezvényének az ELTE Savaria Egyetemi Központja biztosította volna a tanácskozáshoz a helyszínt. Arra, hogy az előadók mégis az online térbe kényszerültek, a vírushelyzet szolgál magyarázatul. A 2020. október 29-i és 30-i előadásokról készült videófelvételek később a Magyarságkutató Intézet webes felületén is elérhetővé válnak a szélesebb publikumnak.

Az ikerkonferencia megszervezésének ötlete a Prima Primissima-díjas prof. dr. dr. h. c. Pusztay Jánostól, az ELTE SEK jogelőd intézményének, a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolának egykori főigazgatójától származik, aki Vas megyei lokálpatriótaként ez év tavaszán állt elő azzal a javaslattal, hogy hagyományteremtő célból induljon útjára a magyar nyelvjárások napja. Már maga az időpontválasztás is szimbolikus, hiszen Imre Samu nyelvész 1917. október 31-én a hajdani Vas vármegyéhez tartozó Felsőőrön látta meg a napvilágot. A rendezvénnyel alapvetően az ő emléke előtt szeretnének a szervezők idén is és a későbbiekben is tisztelegni.

A kétnapos konferencia Szombathelyre hozásának másik oka, hogy az egyetem itteni campusának jogelődjén hívta életre az 1970-es években alapító tanszékvezetőként Szabó Géza azt az időközben nemzetközileg is ismertté vált dialektológiai műhelyt, amely máig szervezője a Dialektológia Szimpozion rendezvénysorozatának, valamint gondozója az ott elhangzó előadásokból készített konferenciakötetnek.

Az ELTE BDPK Magyar Nyelvtudományi Tanszékének egykori és jelenlegi oktatói kutatásaik során kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerükre alapozva mindvégig úttörőnek számítottak a korszerű nyelvjáráskutatási szemlélet formálásában, a szakmai közélet aktív alakításában. Egyebeken túl ennek is tanúságtevője ez az októbervégi ikerkonferencia, amelyre több jelenlegi szombathelyi oktató is előadással készül. Az első nap folyamán dr. Vörös Ferenc tanszékvezető, főiskolai tanár arról fog beszélni, hogy vajon őrizzük, netán használjuk is napjainkban a nyelvjárásokat, míg dr. Tóth Péter adjunktus a Kárpátalján végzett nyelvjárással kapcsolatos kutatásairól fog beszámolni. A második nap dr. Hajba Renáta adjunktus a szombathelyi regionális köznyelv nyelvjárási hátteréről fog értekezni.

A konferenciára online módon lehet majd bekapcsolódni október 29-én (csütörtökön) és október 30-án (pénteken)  9:40 órától. A részletek és a program ide kattintva érhetők el.

A konferenciasorozat szakmai támogatója a Magyarságkutató Intézet Nyelvtervezési Kutatóközpont és a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpont.

Kiemelt kép: nkp.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]