Tévedj el velem Berlinben!

Ahogy Hamvas Béla mondta: „Aki meg akarja ismerni a világot, az maradjon otthon, aki meg akarja ismerni saját magát, az utazzon”. Én utaztam. Most épp Berlinbe!

Nemrég Egri Dorottya számolt be az ELTE Online-on arról, hogy milyen a berlini Humboldt Egyetemen Erasmus-hallgatónak lenni, én viszont most szimplán turista szemmel mutatom be a várost.

Nekem két évvel ezelőtt már volt alkalmam iskolai keretek között ellátogatni Berlinbe. Akkor minden ismertebb látnivalót megnéztem, kipipáltam a listámon. Most viszont egyedül indultam útnak, kíváncsi voltam, tud-e még újdonságot mutatni a város számomra.

Több oldalról is hallottam indulás előtt, hogy ne félj eltévedni, úgy ismered meg a várost igazán. Így hát a város egyik legismertebb, legnagyobb terétől, az Alexanderplatz-tól indultam neki a kalandomnak.

Legnagyobb meglepetésemre a főbb látványosságoktól alig pár méterre olyan emlékművekre akadtam, amik az útikönyvekben már nem kaptak helyet, és az internet is csak halvány vonalakban vázolja a miértjeit. De nem csak ezekről nem ejtettek nekem egy szót sem, de arról sem kaptam sok információt, mit érdemes megkóstolni, vagy mit kell tudnom, ha a helyi tömegközlekedést használom.

Így hát kaptam az alkalmon és elkészítettem a saját kis útikalauzomat, hátha valaki a cikk végére kedvet kapna ehhez a gyönyörű városhoz, és így nálam sokkalta felkészültebben lépheti át a város kapuit.

Látnivalók

A legismertebb látnivalók természetesen a Brandenburgi kapu, a TV-torony és a berlini fal. Ezekről tucat számra lehet olvasni mindenhol különfélénél különfélébb információkat. Én most csak azt az öt látnivalót írtam le nektek, amiket kihagytak a látnivalók listájáról, pedig érdemes lenne figyelmet szentelni nekik.

1. Molecule Man

A reptérről a városig, ha te is az S-Bahnt választod transzfernek, csodálatos kilátásod lehet a Molecule Manre, a háta mögött elterülő várossal. Jonathan Borofsky amerikai művész tervezte, és kulcsfontosságú volt, hogy ott kapjon helyet, ahol most áll, ugyanis azon a ponton találkozott Nyugat- és Kelet-Berlin. Az alumínium öntvényben a szobrok három, egymáshoz támasztott ábrát mutatnak. Ez szimbolizálja a megosztott terület, nevezetesen Friedrichshain, Treptow és Kreuzberg egyesülését.

2. Alexanderplatz és a világóra

Berlin egyik legnagyobb tere, tele plázákkal és szórakozóhelyekkel. A látnivalók igazi kelet-berlini időket idéznek fel az idelátogatókban. A tér igazi sokszínűségnek is örvend: kisebb fesztiválok kapnak itt helyet, a fiatalok legkedveltebb tere, a helyiek kedvelt találkahelye. Az Alexanderplatz egyik pontján pedig megtalálható a híres világóra, ami 148 város, illetve földrajzi régió nevét és az ott mért pontos időt mutatja.

3. Rosenstrasse

Az első olyan hely volt, ahol eltévedtem és fogalmam sem volt, hol is vagyok. Éppen ezért, na meg persze a történetéért is szántam helyet a listában ennek az emlékműnek. A TV-toronytól nem messze, egy kis utcában egy nyílt kiállítás fogadott: egy emlékkiállítás az 1943-as Rossenstrassei-tiltakozásnak. A története pedig az, hogy amikor a zsidó származású férjeket el akarták fogni, feleségeik az életüket kockáztatva álltak ellen a rendőröknek.

4. Opernplatz

Nem fogok hazudni, ha azt mondom a város egyik legszebb tere. Egyik oldalán a Humboldt Egyetem főépülete (amely nem mellesleg 27 Nobel-díjast adott a világnak!), a másikon pedig a BTK épülete magasodik. Építészetében mind a ketten az élen járnak, megéri rácsodálkozni. Aztán ha az ember megtette, nézzen le a lába elé, hisz itt is érdekes látnivaló akad. Heinrich Heine mondta: „Ott, ahol könyveket égettek, hamarosan embereket is fognak”. Ezzel az idézettel kezdődik minden. A tér az ezt követő eseményeknek állít emléket a könyvekről készült szoborral és a földbe vájt üres könyvtárral. Elszomorító, de egyben csodálatos művészeti alkotás ez, ami a turistákat idevonzza.

5. Dorotheenstädtischer

Igen, ez egy temető lesz. Nem, nem azért vezérellek ide titeket, mert úgy gondolnám, ismeretlen emberek sírjai között járni menő. Azért írtam fel ide, mert már egy jó ideje turisták százai látogatnak, zarándokolnak el ide. Azt mindenképp tudni kell, hogy a hely Németország legnagyobb alakjainak sírjait rejti. Így talán már kezd sejleni, miért is ajánlom. Brecht vagy Heinrich Mann neve talán nem mindenki számára ismert, pedig igenis azok voltak a maguk nevében. Rajongók és turisták látogatnak el és teszik le tiszteletüket a „nagyok” előtt. Brecht sírjához például ritka úgy odatévedni, hogy az emberfia ne találna egy marék tollat a sírfőnek állítva virág helyett, tiszteletül. Ha az előzőek nem is lettek volna ismertek, a német nemzet idealizmusának legnagyobb alakja, a filozófus Hegel biztosan nem ismeretlen számotokra. Az ő sírját is megtalálhatjátok itt.

Nyilván Berlin egy főváros, történelme többezer évre nyúlik vissza, rengeteg a látnivaló itt, így bármerre is indul el, mindig fog valamit találni magának az ember. Azt tudom igazán tanácsolni nektek, hogy ne féljetek térkép nélkül neki vágni a városnak, hisz ha eltévedtek, akkor találtok csak igazán érdekes dolgokat.

Hegel és Brecht sírja

Étkezés

A várost járva megéhezik az ember, és ha már úgyis új ország, új város, belevág abba, hogy megkóstolja a helyi konyha remekjeit. Őszinte leszek, a currywurston kívül én nem ismertem más helyi ételt. Pedig vannak ám! És van egy jó hírem: nem kell nagyobb összegeket költened rájuk, hisz a java utcai árusoknál megkapható. Ezeket kóstold, ha jót és helyit szeretnél enni:

1. Kartoffelpuffer

Krumplipalacsinta, ahogy ők hívják, azonban ez sokkal inkább tócsni és lángos keveréke lenne. Sokféleképpen találkozhatsz vele Berlinben: van olyan hely, ahol húsosan adják, van, ahol hallal, de akad olyan is, ahol almaszósszal kínálják.

2. Berliner

Ez a hagyományos német desszert igazából nem különbözik a mi töltött fánkunktól. Viszont ez egy kicsit könnyebb tésztából áll, belsejében pedig a számtalan töltelék egyike található. Eredetileg ezt csak farsang és szilveszter között lehetett kapni, ma viszont már bármelyik sarki árusnál megtalálhatod.

3. Königsberger Klopse

Ezt az eredetileg porosz ételt (német lakta területen ették, így került végül a német kulináris konyha terítékére) húsgombóc elegye adja, amelyet gazdagon fűszereznek hagymával, zsemlemorzsával, különféle ínycsiklandó fűszerekkel. Miután elkészült a gombóc, vajas-tojásos fehér szósszal leöntve tálalják. Elsőre bármennyire is riasztónak hangzik, isteni finom étel, amit egyszer mindenképpen megéri megkóstolni.

Közlekedés

Berlin első ránézésre hatalmasnak tűnik, pedig nem olyan félelmetes, mint amilyennek látszik. Ha költségtakarékosok szeretnénk lenni, induljunk a városnak gyalog! A legtöbb látnivalót így is meg lehet tekinteni, nem kell nagy-nagy kilométereket legyalogolnunk. Ha mégis úgy döntünk, hogy igénybe vesszük a tömegközlekedést, jó ha tudunk pár dolgot. Mint például, hogy három körzet van (A, B és C), mindháromnak különböző árkategóriái vannak. Ezekről érdemes előre tájékozódni. Berlinnek rendkívül jól átlátható, egész várost lefedő tömegközlekedése van, és a jegyeket előre, online is megveheted. Tipp: a buszokon van, hogy az ajtó előtt fel van festve egy sárga csík. Erre soha ne lépjünk! Mindig maradjunk mögötte, ugyanis a busz addig nem indul el, a berliniek pedig erre nagyon érzékenyek. Ne haragítsuk magunkra a németeket!

Érdekességek

  • Itt található a legnagyobb szabadtéri galéria, ami a berlini fal egy 1316 méteres, egybefüggő szakaszán található. A fal pedig 102 művész munkáját takarja.
  • Két amerikai elnök is mondott a berlini fal előtt ikonikussá vált beszédet. Ezeknek az emlékét ma is nyomán viseli a város. (Felfedezésre fel!)
  • Több helyen árulnak itt döner kebapot, mint Isztambulban. Pontosan 1600 helyen városszerte.
  • A Berlin Ringbahn, a vonatos körgyűrű egy véletlen folytán egy basset hound kutyus arcát rajzolja ki felülnézetben.
  • A jelzőlámpákból meg tudod különböztetni, hogy milyen területen vagy. Az Ampelman, ami tulajdonképpen az a kis bábu a közlekedési lámpákon, segít ebben neked. Ha a megszokottól eltérő alakot látsz meg a lámpán, akkor tudhatod, hogy az egykori kelet-berlini részen vagy.
  • A városnak igen sajátos dialektusa van. Ugyan az angollal és az irodalmi némettel a legtöbb helyen megértenek, mégis a berliniek megértése igencsak problémás tud lenni olykor. (Tipp: habár Németország fővárosáról beszélünk, az angol nyelv sokkal jobban dominál a városban, nem csak a turistahelyeken.)

 

A cikkben szereplő fotók a szerző felvételei.

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]