Mozgásforma, ami igazán örömet okoz – Itt az ideje, hogy kipróbáld!

Április 9-én, a SEK Move alkalmával lehetőségetek lesz részt venni három különleges bemutató foglalkozáson: a hip-hop és a jóga mellett a zumba világába is belépést nyerhettek. Mindhármat figyelmetekbe ajánljuk, de utóbbiról most részleteket is megtudhattok.

Három féle ember van: van olyan, aki hallott már a zumbáról, de túlságosan túlhypoltnak véli, ezért dacból még sosem próbálta; aztán létezik olyan is, akinek volt már benne része, és azóta is várja, hogy újra lehetősége legyen rá; végül pedig van az, aki az első tánc alkalmával szerelmes lett, így végérvényesen elkötelezte magát a latin-amerikai táncos-fitnesz mozgásforma mellett. Az utóbbi csoportba tartozik Zelkó Réka is, a BDPK másodéves tanító szakos hallgatója, aki évek óta a zumba megszállottja. Mára már hivatalosan zumba instruktor, és hetente egyszer, kedd esténként saját foglalkozást tart az Egyetem tánctermében.

A zumba az 1990-es évek közepétől terjedt el, elsőként a kolumbiai Cali városában. Az elnevezés egyes elméletek szerint nem jelent semmit, de elterjedt az a nézet, hogy az országban használatos „zumbear” szlengből származik, melynek eredeti jelentése „gyorsan mozogni, szórakozni”. A tánc – mely egyben fitneszprogram is – könnyen elsajátítható. „Ezek a koreográfiák nagyon könnyen megtanulhatók, pontosan azért, hogy aki az utcáról kíváncsian bejön a zene hallatán, az is két alkalom alatt megtanulhassa. Itt nincs olyan, hogy nem tudod megcsinálni a lépést két hónapig: bejössz, megtanulod, s máris boldog vagy, mert egyszerű mindenki számára” – árulta el Réka. A mozdulatok az aerobik és más egyéb táncok – például salsa, merengue, calyso, flamenco – alaplépéseiből tevődnek össze. Réka szavai szerint olyan kötetlen táncról van szó, amelyben nincsenek szabályok. Hozzáfűzte: „Vannak alapritmusok, de igazából úgy csinálod, ahogy azt te jónak gondolod. Felszabadulsz közben. Nem azt érzed, hogy »jaj, még húsz kitörés, még tíz guggolás«, hanem egyszerűen jól érzed magad”.

Fotó: Mihajliv Renáta

A hagyományos foglalkozások mellett az oktató teret ad arra is, hogy minél változatosabb órákban legyen része az táncoslábúaknak: a farsangi időszakban például akadt, amikor jelmezeket öltöttek. „Az otthoni, zalaegerszegi zumbacsapatnál – akiknél elkezdtem ezt a mozgásformát – szokás volt, hogy minden farsangi időszakban jelmezes órát tartottunk: mindenki egy adott témának megfelelően beöltözött, vagy egyéni jelmezeket talált ki. Ezeket mindig nagy izgalom és várakozás előzte meg. Azért is tartottam fontosnak, hogy ezt a szokást a saját órámra is becsempésszem, mert a rendszeresen járó tagok nagy része – ahogy jómagam is – tanító vagy tanár szakos, esetükben pedig különösen fontos az, hogy ne vesszen el a farsangi beöltözés hagyománya, így tudják majd tovább adni a jövő generációinak” – mesélt a különleges témájú óra hátteréről. Elmondta azt is, hogy az óra nem sokkal volt másabb, mint egy normál alkalom, de már a jelmezöltés különlegessé tette. A résztvevők nagyon élvezték; úgy mentek át a kollégiumból, hogy már ki voltak festve, és nevetve mesélték, hogy mennyien megnézték őket – tudtuk meg Rékától, aki kiemelte, hogy a többiek kicsit tartottak ettől az alkalomtól, de végül többen mentek maskarában, mint gondolta. A beöltözöttek között macska, balerina, tesis fiú és bohóc is volt. „Én A legnagyobb showman című filmből Barnum voltam, a világ legkülönösebb cirkuszigazgatója. Valóban úgy néztünk ki, mint egy cirkuszi társulat” – tette hozzá mosolyogva. Hozzáfűzte: „Annyira jó volt a hangulat, hogy nem csoda, hogy még Reni is (Mihajliv Renáta, rovatunk fotósa – a szerk.) is beállt közénk táncolni ”.

A változatosságot az is bizonyítja, hogy legutóbb magyar helyett angol nyelvű volt az óra, ugyanis részt vett rajta három törökországi Erasmus-hallgató is. Erre korábban is volt példa: az előző félévben itt lévő erasmusosok az óra végén megragadták az alkalmat arra, hogy török néptáncot tanítsanak magyar társaiknak. Az óra természetesen abban is segít nekik, hogy jobban be tudjanak illeszkedni közénk. Semmi sem hozza jobban össze az eltérő nyelvű és kultúrájú embereket, mint azok a közös élmények, melyeket jó hangulatban, nevetve szereznek. Igazi multikulturális egyetem hallgatói vagyunk, nem de?

Fotó: Mihajliv Renáta

Rékáék alkalomadtán a táncterem falait is átlépik: közülük többen jelen voltak március 9-én a − Szombathelyhez közeli − Vépen megrendezett nőnapi rendezvényen, melyen környékbeli oktatók és csapataik vettek részt egyéb érdeklődőkkel együtt (összesen kilencvenen gyűltek össze, a megye apraja-nagyja), hogy másfél órán keresztül együtt mozogjanak. A meghívott vendégoktatók között egyebek mellett ott volt a Venezuelában született, de Ausztriában élő Rob Birchbauer Sánchez is.

Felkeltettük az érdeklődéseteket?
Gyertek el április 9-én (kedden) a SEK Move alkalmával Réka bemutató foglalkozására!

Időpont: 2019. április 9. (kedd) 17:00 – 17:45
Helyszín: az Egyetem táncterme
Jelentkezés: ide kattintva, az űrlapot kitöltve
Ezekre lesz szükségetek: kényelmes cipő és sportos ruházat, egy palack víz és egy törülköző
Ami biztosan garantált: pörgős zenék, jókedv, nevetés és kikapcsolódás

Ha érdekel a másik két bemutató óra (Kövecses Patti − hip-hop és Németh Krisztián − jóga), azokra szintén ide, vagy a fenti linkre kattintva tudtok jelentkezni. A rendezvényen való részvétel teljesen ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Nem kötelez semmire az űrlap kitöltése, ez csak támpont az oktatók felé, hogy hány fővel számolhatnak.

 

(A cikkben szereplő képek a farsangi zumba alkalmával, március 12-én készültek.)

Mihajliv Renáta galériája

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]