„Együtt vagyunk!” – Párhuzamos történetek a gólyahétről, a gólyáktól

A gólyahétről már előző cikkünkben beszámoltunk, azonban ez egy “kívülálló” tollából másféleképpen hiteles, mint azokéból, akik részt is vettek a programokon, és átélhették a varázsát. Éppen ezért megkértük a különböző karok gólyáit, hogy válaszoljanak arra, milyen volt a gólyahét, hogyan érezték magukat.

A Bölcsészettudományi Karról Gaál Flóra, magyar-történelem osztatlan tanár szakos hallgató mondta el véleményét:

„Nagy izgalommal vártam a gólyahetet, de az izgalom mellett ott volt egy picit az idegeskedés is. A szokásos kérdések jártak a fejemben a gólyahét előtt: milyen is lesz az egyetemen az élet, milyen programok lesznek, és mennyi új emberrel fogok találkozni! Sajnos hallottunk a hírekben negatívumokat a gólyatáborokról, és emiatt sokaknak rossz véleményük van róla – pedig nem kéne. Szerintem nagyon megbántam volna, ha nem megyek a szombathelyi gólyahétre, örülök, hogy nem hagytam ki. A felsőbb évesek sok jó és izgalmas programot találtak ki a gólyáknak. A Savaria Túrától elkezdve a csapatépítő programon át a PubQuiz-ig, és estenként a Campus Clubban tartott bulikig kellően változatos volt a felhozatal.

IMG_6466

Forrás: EO Savaria

A Savaria Túrán megismerhettük Szombathelyt, és emellett jót szórakoztunk a különböző állomásokon. Mint kiderült, hiába hívnak minket “gólyáknak”, mégsem tudunk gólyalábon járni (vagy csak kevesen)… Szombathely szívét betöltötte a Karok hangos rivalizálása! A csapatépítő programon viccesnél viccesebb feladatok voltak és ötletes megoldások, amik még közelebb hoztak minket egymáshoz; nem szabad megfeledkezni a Karok eredeti és sokszor vicces “himnuszáról” sem, ami azt jelentette, hogy pár ember még a hangját is feláldozta a csapatáért. Az esti bulikat karaokéval és Just Dance-szel dobták fel a rendezők, amik, valljuk be, megadták az alaphangulatot. Ezeken kívül voltak előadások is, amik a mi érdekeinket szolgálták, hogy könnyebben be tudjunk majd illeszkedni az egyetemi életbe. Nagyon jól éreztem magam, nekem mindegyik program tetszett, mivel jó volt a társaság, és a pásztoraink sokat segítettek. Szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy aki részt vett a gólyahéten, az nem bánta meg. Igaz, a Karok között kiélezett verseny volt, de mint ahogyan a csapatok himnusza és az eredményhirdetés után is mondtuk: “Együtt vagyunk!”, szerintem ez a legfontosabb. Ez a pár nap remek volt, remélem, ugyanilyen vagy legalább ehhez hasonló hangulatban telnek el az egyetemi éveink is!”

A Pedagógiai és Pszichológiai Kar képviselőjeként Pólya Márton, testnevelés-gyógytestnevelés osztatlan tanár szakos hallgató fogalmazta meg gondolatait:

„Szerintem nagyon jó volt a gólyahét! Jól szervezett programok voltak, amik azt segítették, hogy megismerhessük egymást a leendő szaktársakkal. Ezt mind a HÖK-nek köszönhetjük, illetve a gólyapásztoroknak, kitettek magukért. A bulik is szuperek voltak, jól éreztem magam. Ezen kívül nagyon szimpatikus volt a Kari bemutatkozás, illetve ezeken a tájékoztatókon megkaptunk minden információt, amelyre szükségünk volt. Az ügyintézés szintén gördülékenyen ment, tehát én összességében tényleg elégedett vagyok. Azt megjegyezném, mindig vannak negatív emberek és rosszakarók, akik ócsárolják az egész gólyahetet, én azonban nem értem őket.”

Rátkai Marcsi a Tanító- és Óvóképző Kar tanító szakos hallgatójaként mondta el élményeit nekünk:

„Emlékszem, amikor július végén megtudtam, hogy felvettek az egyetemre, számos érzés kavargott bennem, de leginkább a kíváncsiság furdalt. Vajon milyen lesz ez az új világ, a szaktársak, a tanárok? Jópár kérdésemre a gólyahét alatt kaptam választ. Mikor elérkezett szeptember 3., a gólyahét első napja, az izgatottság a tetőfokára hágott – egy kis félelemmel vegyítve. Persze, ez nem csoda, hiszen ez egy fordulópont az ember életében. Az első napirendi pont a gólyacsomagok átvétele volt. Még most is mosolyogva gondolok vissza arra, amikor barátnőmmel egyenként halásztuk ki a különböző meglepetéseket a táskából. Mondtuk is egymásnak, hogy olyan kicsit, mintha karácsony lenne, annyira örültünk minden apróságnak. Ezt követően számos programon vehettünk részt. A tanulmányi tájékoztatók nagyon hasznosak voltak, sok fontos információt tudhattunk meg.

IMG_6159

Forrás: EO Savaria

A további programok között szerepelt még a Savaria Túra és a csapatépítő vetélkedő is. Voltak próbatételek, amelyekhez a fizikai állóképességünkre volt szükség, de persze voltak olyan kérdések is, melyek egy kis fejtörést igényeltek. A nevetést olykor már majdnem sírás övezte, amikor egy fiút lánnyá kellett varázsolnunk, vagy mikor meghallgattuk a karok szellemes “himnuszait”. Vidámságból tehát nem volt hiány. Sajnos eljött az utolsó nap. Délelőtt már a komolyabb oldalunkat mutatva tettük le eskünket, és a kézfogás után már hivatalosan is az egyetem polgárai lettünk. A délután is tartogatott még néhány programot: PubQuiz-en, valamint elsősegélynyújtó gyakorlaton vehettünk részt. Az eredményhirdetéssel pedig véget ért a gólyahét. Köszönet illeti a szervezőket, a segítőket, hogy ilyen felejthetetlenné tették első napjainkat az egyetemen, valamint pásztorainknk is, akik mindenben segítettek, támogattak, és szórakoztattak minket. Hogy mit nyertem a gólyahét alatt? Tapasztalatot, tudást, élményeket, és ami a legfontosabb: BARÁTOKAT. Leendő gólyák, kell ennél több? A gólyahetet vétek lenne kihagynotok!”

A Társadalomtudományi Kar gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatója, Schneider Brigitta számolt be gólyahéten történtekről:

„Szerintem mindenki hallott már legendákat az egyetemi gólyatáborokról a középiskolai évei alatt. Ezek között szerepelnek izgalmas és negatívabb történetek is. Azt azonban elmondhatjuk, hogy a különböző sztorikban közös elem a szórakozás. Először, bevallom, nem volt kedvem a gólyahéthez, de az első nap reggelén már felfokozott állapotban vártam a programok kezdetét. A mi gólyahetünk szeptember 3.-án, hétfőn kezdődött. Az egyetem épületébe érve újra érezhettünk némi félelmet, hiszen teljesen új környezetbe érkeztünk, ahol nagyon sok új emberrel találkoztunk. Legelsőként a gólyacsomagunkat kaptuk meg, ami rengeteg dolgot tartalmazott: többek között bögrét, gólyás pólót, mappát, fülhallgatót, tollakat, tornazsákot és meglepően sok prospektust. A pásztorok minden nap terelgettek minket, hogy meglegyen a megfelelő hangulat, és megismerjük egymást anélkül, hogy bármi is erőltetett legyen.

A programok között szerepelt például a Savaria Túra, mely során különböző állomásokat jártunk be, és a Fő tér is megismerhette az egyetem gólyáit, a PubQuiz, az elsősegélygyakorlat, valamint a csapatépítő verseny. Számomra ez a verseny volt a legemlékezetesebb, hiszen a feladatok viccesek és ötletesek voltak, rengeteget nevettünk. A játékos-táncolós programok közben mindenki kitett magáért, találó és vicces himnuszokat hallhattunk. A gólyahét napjait az esti bulik zárták le, amelyek során a jó zenék, illetve fellépők mellett a karaoke és a Just Dance adta meg az alaphangulatot. A gólyahét során rengeteg információval gazdagodtunk, hiszen a felsőbb évesek nagyon sok hasznos dologról meséltek. Összességében azt kell, hogy mondjam, minden negatív előítéletem megcáfolódott ebben a három napban. Rengeteg barátság szövődött, és mind a hat Kar csapata elmondhatja, hogy mindent megtett a győzelemért. Minden leendő gólyának csak ajánlani tudom, hogy vegyen részt a gólyahéten, ha szeretne egy felejthetetlen élményt, és remek hangulatban, ismerős környezetben megkezdeni az új tanulmányait.”

Az Informatikai Kar gólyahetéről Novák Benedek, gépészmérnök szakos hallgató mondta el benyomásait:

„Én nagyon élveztem a programokat, a kedvencem a Savaria Túra volt. Lehetőséget adott megismerni egymást, valamint jót szórakozhattunk közben. Ami nekem kevésbé tetszett, az talán az volt, hogy az IK-nak nem igazán volt szabadideje, mert ugye egy míg a programok egy része zajlott, addig nekünk tanulásmódszertani kurzuson kellett részt venni. A bulik közege nem igazán az én világom, egyszer azért elmentem oda is.”

IMG_5791

Forrás: EO Savaria

A Természettudományi Kar elsős hallgatója, a matematika-biológia osztatlan tanár szakos Pintér Gréta osztotta meg élményeit:

„Felejthetetlen pillanat volt számomra, amikor júliusban megkaptam az SMS-t arról, hogy mostantól az ELTE hallgatói közé fogok tartozni. Elképzelni sem tudtam, hogy milyen lesz az egyetemi élet, az új közeg, amelybe belecsöppenek. Éppen ezért tűkön ülve vártam már a gólyanapokat, ahol végre belekóstolhatok az egyetemi mindennapokba. Az első napon megtörtént a gólyacsomag átvétele, amely számos ajándékot tartalmazott, ugyanakkor lehetőségünk nyílt részt venni a Savaria Túrán is. A második nap is rengeteg programot tartogatott számunkra: e napon került sor a kari tájékoztatókra, amelyek rengeteg hasznos információval szolgáltak. Felejthetetlen élmény volt a csapatépítő foglalkozás is, ahol szórakoztató feladatokat kaptunk, valamint új barátokra tehettünk szert, gólyapásztorainkkal is megismerkedhettünk. A harmadik napon a tanévnyitó ünnepély keretében hivatalosan is ELTE -s polgárokká avattak minket, illetve a délután sem maradt programok nélkül. Nagyon színvonalas volt a PubQuiz, ami teljesen egybekovácsolta a csapatunkat, de részt vehettünk egy hasznos elsősegélynyújtó gyakorlaton is. Az eredményhirdetéssel sajnos véget ért a gólyahét, de szaktársaim nevében is mondhatom, hogy rengeteg élménnyel gazdagodtunk, megismerkedhettünk a hallgatósággal. Szeretnénk megköszönni a szervezőknek, pásztoroknak a színvonalas gólyahetet, és hogy mindenben támogattak, segítettek minket!”

Minden gólyának köszönjük a beszámolókat, és sok sikert kívánunk az egyetemi éveikhez!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]