Új sikersport születik

Néhány hónap alatt nemzetközi elismertségre tett szert Magyarország egy olyan sportban, amit az év elején még szinte senki nem ismert itthon. Az ELTE-n szerveződött flag football játékosok egyedüli csapatként indultak az osztrák ligában, ahol éves tapasztalattal rendelkező csapatokat maguk mögé utasítva harmadik helyet szereztek.

A flag football az ismert amerikai futball biztonságos, kontakt nélküli változata. A drága felszerelést felváltja az egyszerű sportruházat és a sportág nevét adó két zászló, ami a játékosok övéből lóg ki. A szereléshez ezt a zászlót kell kirántani, így nem kell sem sisak, sem vállvédő és ütközésektől sem kell tartani. A sportág az anyaországában évtizedek óta létezik “nagytestvére” mellett, Európában viszont eddig szinte teljesen ismeretlen maradt a nagyközönség számára. Ausztria ebből a szempontból egyedülálló a térségben: az amerikai football mellett itt a legnagyobb a flag football ismeretsége is. Magyarországon egészen 2012-ig csak kivételes alkalmakon lehetett találkozni a sporttal, amikor is az ELTE diákjai úgy döntöttek, hogy megteremtik maguknak a sportágat az országban, és megalapították a Scientists csapatát.

“Egy flag football csapat létrehozásának gondolata már régebb óta foglalkoztatta az edzőket” – meséli az azóta szervezőből vezetőedzővé előlépett Kis Péter. “A jelenleg Offensive Assisstantként tevékenykedő Gáspár Attilával – akivel korábban egy csapatban játszottunk – külön-külön már mindketten próbálkoztunk, de ezek a kezdeti kísérletek nem jutottak messzire. 2011 őszén az ELTE Természettudományi Karán újra összehozott minket a sors és közösen kezdtük meg az egyetemi flag football csapat szervezését. Mindenki számára az volt a fontos, hogy az egyetemen egy olcsóbb és kevésbé sérülésveszélyes formáját honosítsuk meg az amerikai futballnak, és a vártnál jóval nagyobb kezdeti érdeklődés egyértelművé tette, hogy az egyetemistáknak valóban erre van szüksége. A flag focinak megvan az az ereje, hogy mozgásra bírjon olyan embereket is, akiket lázba hoz a Magyarországon új szenvedélynek számító nagytestvére, de különböző okok miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy azt játsszák”.

Kezdetben személyes megkeresésekkel, később pedig diákújságban és sportműsorokban toboroztak embereket. Az érdeklődés messze felülmúlta az elvárásokat, így pár héten belül, meg is kezdhették az edzéseket a Mérnök utcai sporttelepen. Ekkor csatlakozott az edzőkhöz, a több éves amerikai futball tapasztalattal és csapatán beül a Legértékesebb Játékos díjával rendelkező Szampiás Krisztián, aki a védelem edzőjeként segíti a csapatot. Mivel itthon liga, de még csak vetélytársak sincsenek, a csapat kénytelen volt külföldre utazni, hogy játszhasson. “A célok már kezdetben egyértelműek voltak: 2012-ben az osztrák liga Start bajnokságában gyakran és eredményesen szerepelni, később pedig az osztrák másodosztályban való nevezés, ahol már kötelező a heti rendszeres játék” – folytatja a történetet Péter. “Ha megnézzük az osztrák első osztályú ligát, láthatjuk hogy a flagfoci egyben komoly versenysport is, mely a legmagasabb szinten legalább olyan fizikai és szellemi felkészülést kíván meg, mint a tackle – az ismert, felszereléssel és ütközésekkel játszott – változat”.

A csapat sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az első megmérettetésük előtt pár héttel maga a Magyar Amerikai Futball Szövetség kereste meg őket. “A FlagLigaStartba nevező csapatok kötelesek megjelölni játékosaik közül két személyt, akik a játékvezetésben segítik a szervezőket. Itt vetődött fel az ötlet, hogy a flag footballal komolyabban foglalkozni szándékozó magyar játékvezetők a Scientistsszel utazzanak egyes versenynapokra, tapasztalatszerzés céljából”. Az osztrák szervezés örömmel fogadta a javaslatot, így az amerikai futballban már éves tapasztalattal rendelkező Takács Gergely és Ragályi Balázs is a csapattal tart, hogy segítse a külföldi bírók munkáját.

“Láthatóan nagyon örültek a jelenlétünknek, azt gondolom tovább bővült az eddigi nagyon jó bírói együttműködés az osztták és magyar szövetség között” – meséli az élményeit Takács. “Minden lehetőséget megkaptunk, hogy tanulhassunk, illetve tapasztalatot szerezzünk mind a junior mind a senior korosztályban. A nap végén több, a közeljövőben megrendezendő eseményre meghívtak minket. Remélem hamarosan Magyarországon is sok sok iskolában fogják játszani ezt a játékot. A sportág maga új, izgalmas, nem utolsó sorban olcsó, hiszen egy játékosnak egy darab övet kell megvásárolnia, de még ezt is meg lehet oldani házibarkács jellegű tépőzáras megoldással. Remélem, hogy ezzel a játékkal megmozgathatjuk a fiatalokat.”

Ilyen eltökéltség és felkészülés nem maradhatott eredmény nélkül: a Scientists amellett, hogy a védelme a legelső mérkőzésének harmadik másodpercében rögtön pontot szerzett, ezzel sokkolva a liga egyik legjobbjának számító FlagPack Salzburg csapatát, a meccsnapon két győzelmet aratott egy – rendkívül szoros – vereség mellett. A megkérdezett osztrák csapatok mind pozitívan fogadták ELTE-seket és elismerően nyilatkoztak a teljesítményükről, annak ellenére, hogy a mieink voltak az első-, és máig egyetlen külföldi csapat az osztrák ligában. A tornáról végül bronz kupával térhettek haza, ünneplésre azonban kevés idejük maradt, a rendszeres edzések ugyanis tovább folytatódnak, mivel három hét múlva újra indulnak Ausztriába, a következő meccsnapra, ahol legalább ekkora sikereket szeretnének majd elérni.

Szerző: Maár Gergely
http://www.facebook.com/eltescientists

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]