HÖOK: fokozottan érvényesüljön a teljesítmény a hallgatói juttatások odaítélésekor!

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) azt javasolja, hogy a hallgatói juttatások odaítélésekor a jövőben fokozottan érvényesüljön a hallgatók tanulmányi teljesítménye. Az átalakításokról szóló kormányrendeletet az MTI információi szerint még tavasszal tárgyalhatja a kabinet.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke az MTI-nek elmondta: fontosnak tartják, hogy a hallgatói juttatások, ösztöndíjak odaítélésekor, hasonlóan az eddig alkalmazott gyakorlathoz, a szociális szempontok mellett a jövőben is legalább ugyanolyan mértékben számítsanak a hallgatói teljesítmények is.

A mostani szabályozás sávokat határoz meg – folytatta a hallgatói vezető, hozzátéve: a sávokon belül intézményi szinten dől el, hogy a keret hány százalékát fordítják teljesítmény, és hány százalékát szociális ösztöndíjakra.

Megjegyezte: jelenleg a rendeletben olyan aránytalan megkötések vannak, melyek esetenként torzítják a képet a hallgatók szociális helyzetének megállapításakor, és így olyanok is eleshetnek a támogatástól, akiknek a bennmaradása múlhat ezen. Ez nem maradhat így – jelentette ki, hozzátéve: a HÖOK készen áll arra, hogy az elmúlt évtizedben szerzett tapasztalatait megossza a döntéshozókkal és olyan keretrendszer alakuljon ki, mely objektíven veszi figyelembe a hallgatók szociális helyzetét, és emellett továbbra is teljesítményösztönző marad.

Nagy Dávid elmondta: a hallgatói normatíva 2006 óta változatlanul 119 ezer forint, ez reálértéken már a töredékét sem éri. Ezt az összeget nem csorbítani, hanem növelni kellene – jegyezte meg, hozzátéve, erre nem látnak sok esélyt, de fontos, hogy legalább a jelenlegi szintet megőrizzék.
MTI

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]