Színház ON: otthoni lehetőségek a színházlátogatásra

Ebben a színházaknak kedvezőtlen helyzetben nem oldható meg, hogy elmenjünk szépen kiöltözve egy színházba, hogy a gyönyörű falak között az aktuális díszletet szemlélve beüljünk a zsöllyékbe, és élvezzük az elénk táruló színházi élményt. Bár nem lehet a nappalinkban megteremteni az idilli hangulatot, számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre az internet segítségével, hiszen mindenhol van színház, az egész világON!

Jelenleg a legkézenfekvőbb lehetőség a felvett, vagy akár élő színházi előadásokat a neten megnézni, otthon, kényelemesen, a kanapénkon. Ehhez számos segítséget nyújtanak az egyik legnépszerűbb platformon, a Facebookon megtalálható oldalak, melyek az otthoni színházi élmények megtalálásához adnak támogatást.

A SzínházTV naprakész információkkal látja el a követőit a közelgő színházi előadásokról a legtöbb színházban. A legnépszerűbb budapesti színházak is helyet kapnak az online térben: számtalan előadást láthatunk a Vígszínház, a Katona József Színház és a Centrál Színház bemutatásában. A SzínházTV célja, hogy az otthon ülő nézők a lehető legközelebb kerüljenek az élő színházi élményhez, illetve egy olyan közösség létrehozása, amelyet a színház köt össze az ország számos pontján. Minőségi előadásokat tesznek közzé, valamint olyan repertoárral készülnek, mely színes és válogatott témájú színházi előadásokat tartalmaz, hogy a lehető legtöbb színházkedvelőnek a kedvében járjanak.

(A SzínházTV képe)

Közelgő eseményei közé sorolható a Jó emberek című előadás a Centrál Színház bemutatásában. Az előadás március 27. 19 órától március 28. 23 óráig lesz megtekinthető a SzínházTV által megosztott linken, a megvásárolt jegyek ellenében.

A színdarabot Puskás Tamás rendezte, és a Pulitzer-díjas David Lindsay-Abaire írta (fordította: Baráthy György). Margie Walsh (Básti Juli) bostoni hétköznapjai tárulnak a nézők elé, ami számos hasonlóságot mutat a mi valóságunkkal is. Margie eljutott élete egyik fordulópontjához, túljutott az 50-en, emlékeivel játszik a nehezen megjárt, küzdelmekkel teli életútjából. A főszereplő nem mindennapi nő, és élete fontosabb eseményei sem hasonlíthatók az átlagoshoz. A darab fő szálát jelképezi a tinédzserkori szerelem, mely Margie és Mike (Stohl András) között alakult ki anno. A két egykori szerelmes útjai újra keresztezik egymást, és eljátszanak a gondolattal, hogy vajon él-e még a tinédzserkori szerelem?

(A SzínházTV képe)

A héten kerül bemutatásra az Ahogy tetszik című előadás is a Katona József Színház bemutatásában. Március 28. 19 órától március 29. 23 óráig tekinthető meg a darab, melynek linkjét ismét a SzínházTV küldi el a megvásárolt jegyekkel rendelkező nézők számára.

Az előadás Kovács D. Dániel rendezésében lesz látható, melynek szövegkönyvét Shakespeare nyomán, Nádasdy Ádám fordításának segítségével írta meg Závada Péter. A szereplők között feltűnik Borbély Alexandra, Dankó István, Kocsis Gergely, valamint sokan mások a Katona József Színház színészei közül.

A darab főbb mozgatórugója a félelem és szorongás a szerelem nélküli léttől, a magánytól. Ez a helyzet több cselszövéshez és ármányhoz vezet, mely megbocsátható – legalábbis a szereplők nézőpontja szerint. A cselekmény 4 emberpár körül mozog, és bemutatja, ahogyan legyőzik (vagy sem?) félelmeiket az ardeni erdőnek nevezett helyen. A szerelemben nem utazó szereplők viszont bölcsességgel és bolondsággal lettek ellátva. A különböző nézőpontok ütközése veti fel a legizgalmasabb kérdőjeleket a darabban.

A SzínházTV mellett található még több online eseményt megosztó oldal, ilyen például az ESzínház oldala, mely hasonlóképp lehetővé teszi az otthoni, online színházi élményt. A héten látható lesz A Pentheszileia Program a Vígszínház jóvoltából, amely március 27-én 20:30-tól lesz megtekinthető oldalukon. Érdemes az ESzínház oldaláról is tájékozódni, ha színházi események után nézelődik az ember.

Továbbá a vírushelyzetből kifolyólag új kezdeményezésbe fogott a KaranténSzínház: a Prompt Media Hungary & C38 Stúdió felajánlották, hogy amíg tart a koronavírus-járvány, hetente egy eseményt élőben közvetítenek.

Mindezek mellett az interneten, a színházak weboldalán, valamint több Facebook-oldalon lehet olyan online előadásokra bukkanni, melyek lehetőséget adnak az otthoni színházi előadások megtekintésére.

Minden színházkedvelő figyelmébe ajánlom, hogy használják ki az internet adta lehetőségeket, és járjanak színházba az egész világOn!

„Színház mindig volt, van és lesz. Az élő szó és az élő megjelenés ereje mindennél erősebb.” – Mikó István

A főkép elérhető itt.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]