Válts valóra egy kívánságot a Magyar Református Szeretetszolgálatnál!

Idén is különleges karácsonyi adománygyűjtő programot indított a Magyar Református Szeretetszolgálat. Tavalyi hagyományukhoz híven Szeretetdoboz – Kívánságlista néven fut a program, melyben nélkülözésben élő gyermekek és családok kívánságait lehet teljesíteni. Idén az a cél, hogy 2020 kívánság teljesüljön, és 2020 gyermek ajándéka legyen megtalálható a karácsonyfa alatt. Válts valóra te is egy karácsonyi kívánságot!

A református hátterű, keresztény alapértékekre épülő szervezet 2006 óta működik, előítéletek és vallási hovatartozás nélkül nyújt segítséget a Kárpát-medencében élő, nehéz helyzetben nevelkedő gyermekek és családjaik számára. A programjaik már határon túlra is eljutottak, önkéntes programjukon belül lehetőség nyílik más országokban is segítséget nyújtani. Legismertebb programjaik közé tartozik: Szeretethíd, Szeretetdoboz, Nyilas Misi Ösztöndíj, Mentő Maci program.

A Szeretetdoboz – Kívánságlista programban részt venni egyszerű. A Magyar Református Szeretetszolgálat honlapján kiválaszthatsz egy vagy több kívánságot, amelyet szeretnél teljesíteni. Így valóra válthatod egy nehéz sorsú gyermek álmát. A gyerekek vágyait 2020. november 2. és 30. között lehet teljesíteni.  A kívánságok a gyerekek neve és életkora mellett jelennek meg. Ha ezt megtetted, akkor kétféleképpen juttathatod el az ajándékot vagy értékét a Szeretetszolgálathoz: vagy postai úton küldöd el az ajándékot a szervezet részére, vagy az adomány értékét utalod el a gyűjtőszámlára, ebben az esetben ők vásárolják meg a kiválasztott ajándékodat.

Érdemes odafigyelni a kért kívánságok pontosságára, tehát ha egy távirányítós kisautót kért egy gyermek, akkor ne egy Star Wars-figurát vegyünk neki ajándékba. Illetve nem kötelező teljesen új ajándékot vásárolni, felajánlhatsz használt adományokat is, ha azok jó minőségűek. Postai feladás esetén fontos, hogy az e-mailben kapott azonosító, a felajánló neve, a megajándékozott neve és életkora legyen rajta a dobozon. A Magyar Református Szeretetszolgálat azt is lehetővé teszi, hogy a „szeretet postása” légy, hiszen azzal, hogy a gyermek anyukája, apukája vagy közeli hozzátartozója adhatja át a szépen becsomagolt karácsonyi kívánságot, azzal még nagyobb ajándékot nyújthatsz. Ezzel örömet szerzel a szülőknek és a gyerekeknek is.

A Szeretetdoboz program mellett még számos önkéntes szolgáltatás közül tudsz választani. A Kárpát-medencei Református Önkéntes Napok a Szeretethíd szolgálaton belül bontakoznak ki. Az esemény minden önkénteskedni vágyó fiatalt és idősebbet vár, hogy ezzel emlékeztessenek az adományozás jelentőségére.

Ha neked is kedved támad önkéntesként munkálkodni a Szeretetszolgálatnál, akkor a honlapon számos lehetőséget megtalálsz. Lehetsz állandó jelleggel vagy időközönként is önkéntes; részt vehetsz személyesebb programokon, vagy az adminisztrációban is segíthetsz. Ha a külföldi szolgáltatások érdekelnek, akkor az ÖDE programjában találhatsz erről bővebb tájékoztatást. Jelenleg 148 munkatárssal működik a Szeretetszolgálat, 555 önkéntes segíti a munkát a mindennapokban, 61 önkéntes jutott el külföldre segíteni, 21 határon túli jött el hazánkba, és 15.000 önkéntes vett részt a Szeretethíd programban.

Ha csak alkalmanként szeretnél segíteni a szervezetnek, arra is van lehetőséged. A gyűjtőszámlára szívesen fogadnak adományokat, vagy hívhatod a 1353-as számú adományvonalat is. Továbbá folyamatosan elfogadnak tárgyi adományokat, amelyek szebbé tehetik a gyermekek és családok mindennapjait. Az élelmezésben is lehet szereped, hiszen arra is adódik lehetőség, hogy segíts a gyermekek étkeztetésében.

Számos lakhatási program felbukkan a Magyar Református Szeretetszolgálat tevékenységei között, melyek elősegítik a gyermekek biztonságos lakhatását, akár a szülőkkel is. Ilyen szolgáltatások például a Biztos Kezdet Gyermekház, a Szülők Háza, és az Együtt a lakhatásért mentőprogram. Emellett foglalkoznak rehabilitációval, kutató-mentő csoportot hoztak létre a katasztrófák elhárítására, és orvoscsoportok is rendelkezésre állnak már Erdély területein is.

Ifjúsági missziók felállítása is a hatókörükbe tartozik, ahol több gyermekprogrammal várják a rászoruló fiatalkorúakat. Különböző táborokba van lehetősége eljutni a gyerekeknek, és ide tartozik a Nyilas Misi Ösztöndíjprogram is, mely a kiemelkedően tehetséges, nehéz sorsú gyermekeket támogatja.

A Szeretetszolgálat tevékenységei sokszínűek, amelyek közül bőven van választási lehetőség, ha te is szeretnél segíteni a rászoruló gyermekeknek és családjaiknak. Az önkéntesség mellett különböző programokban tudsz részt venni, adományozni, vagy a karácsonyi kívánságokat valóra váltani. Legyen mindenki számára különleges az ünnep, és váltsd valóra te is egy gyermek kívánságát!

„A JÓTÉKONYSÁGRÓL ÉS AZ ADAKOZÁSRÓL PEDIG EL NE FELEDKEZZETEK, MERT ILYEN ÁLDOZATOKBAN GYÖNYÖRKÖDIK ISTEN.” (ZSIDÓKHOZ ÍRT LEVÉL 13,16)

A kép forrása

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]