Indul a Margó és a Hey, June! fesztivál!

Igaz, hogy még a vizsgaidőszak kellős közepén járunk, mégis szeretnénk figyelmetekbe ajánlani két kiváló irodalmi és zenei programsorozatot. Hiszen egy kis zene sosem árt, meg aztán a nyári olvasnivalókról is gondoskodni kell! Idén a járványhelyzetre való tekintettel mindkét rendezvény online lesz „látogatható”.

Június 3-7. között jön a Margó Irodalmi Fesztivál online kiadása, melyet a program Facebook-és Instagram-oldalán követhetünk. Naponta 7-12 program közül válogathatunk, köztük a klasszikus könyvbemutatókon túl tárlatvezetést, beszélgetéseket, előadást, színházi élményt és slam-estet is találunk.

Új kötetét mutatja be többek között Bereményi Géza (Magyar Copperfield), Erdős Virág (Hősöm), Fiala Borcsa (Drill – Minden lapnak három oldala van), a friss Aegon irodalmi díjas Nádasdy Ádám (A szakállas Neptun), Selyem Zsuzsa (Az első világvége, amit együtt töltöttünk), Spiró György (Malaccal teljes éveink) és Szentesi Éva (A legfontosabbat utoljára hagytam). Ha elég gyorsak vagytok, dedikált példányt is beszerezhettek!

Virtuális tárlatvezetést tart június 5-én 17 órakor Virágvölgyi István kurátor és Urbán Tamás fotóriporter a Felesleges Pillangó c. kiállításról. 18 órakor Ott Anna beszélget Mácsai Pállal, az Örkény István Színház igazgatójával arról, hogy mekkora szerepe volt az irodalomnak a Jászai Mari- és Kossuth-díjas színész-rendező életében. 6-án 18 órakor a Grecsó testvérek mesélnek majd a Többet magunkról c. előadásuk alkalmából, vasárnap este 20 órakor pedig Tóth Krisztina Csütörtök van c. darabját tekinthetjük meg, mely a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre reflektál.

A Margó Extra vendégei (Forrás: Margó Irodalmi Fesztivál)

A Margó Extra vendégei (Forrás: Margó Irodalmi Fesztivál)

Kiemelt szerepet kap a trianoni békeszerződés 100. évfordulója, így a mai napon ehhez köthető programokon vehetünk részt. 16 órakor bemutatkozik a Nézzünk bizakodva a múltba! – Alternatív Trianon c. kötet, melyben tizenegy szerző a saját kedve szerint alakította a történelmet egy-egy novella erejéig. Menyhért Anna irodalomtörténésszel és Romsics Gergely történésszel Valuska László beszélget 19 órakor a Trianon 100 – Vérző Magyarország; Emlékező Magyarország antológia első két kötetéről, amely vegyesen tartalmaz verseket, novellákat, regényrészleteket és értekező prózát Kosztolányitól egészen Darvasi Lászlóig. 20 órakor Veiszer Alinda Ablonczy Balázst Ismeretlen Trianon c. könyvéről kérdezi, melyben elsősorban a társadalom egyes csoportjainak tapasztalataira fókuszál. Este 9 órakor pedig Török András művelődéstörténész tart előadást a Fortepan közösségi archívumról Trianon visszfénye fotókon címmel.

A Trianon témájú kötetek (Forrás: Margó Irodalmi Fesztivál)

A Trianon-témájú kötetek (Forrás: Margó Irodalmi Fesztivál)

Szintén június 3-tól egészen 17-ig esténként 20 órás kezdettel a Müpa gondoskodik hallgatnivalóról. A 15. Hey, June! Fesztivál azonban kissé rendhagyó lesz, így a 2016 és 2019 között rögzített fellépések adják a programot, melyek között a magyar könnyűzene legjelentősebb zenekarai képviseltetik magukat. A koncerteket a Müpa honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján lehet megtekinteni.

Június 5-én, pénteken a The Life of Mörk tavalyi, improvizációval és vizuális elemekkel teli koncertjén a sor, szombaton Szabó Benedek és a Galaxisok veszik át a stafétabotot. Június 10-én a Margaret Island korábbi ismert dalaiból kaphatunk egyedi, elgondolkodtató válogatást. 12-én a Konyha játszik, a legkülönbözőbb zenei stílusokat – garage rock, country, funk, blues – vegyítve egymással.

Margaret Island (Forrás: Müpa)

Margaret Island (Forrás: Müpa)

13-án a játékos és sokszínű előadó és dalszerző Szeder 2017-es koncertfelvétele látható, 17-én pedig a Magashegyi Underground zárja a sort. Holdfényváros c. koncertjük mintha csak a Margóra reflektálna, hiszen pályafutásuk alatt többször zenésítették meg Parti Nagy Lajos és Szabó T. Anna verseit, illetve Závada Péterrel is dolgoztak már együtt, ezen a koncerten pedig kifejezetten erre az estére készült szövegek foglalják keretbe a dalokat.

Magashegyi Underground (Forrás: Müpa)

Magashegyi Underground (Forrás: Müpa)

Forrás:
Margó Irodalmi Fesztivál weboldala: https://www.margofeszt.hu/hu
A Müpa programajánlója: https://www.mupa.hu/programok/hey-june-2020
A Müpa blogja: https://mupa.blog.hu/2020/05/26/hey_june_mupa_home

Kiemelt kép forrása: Margó Irodalmi Fesztivál (tervező: Cristina Grosan) és a Müpa

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]