„Van egy trendi mozgolódás Hamvas körül” – Interjú Petre Gyöngyivel

Idén nyáron nyílt meg a Babérliget Könyvesbolt, amelynek fő profilja Hamvas Béla műveinek közreadása és népszerűsítése alkalmanként irodalmi rendezvényekkel. Petre Gyöngyivel, a Hamvas Béla Hagyatékkezelő Nonprofit Kft. igazgatójával beszélgettem a hagyatékgondozásról, két új kötetről és az író mai megítéléséről.

Honnan jött az ötlet, hogy Hamvas Béla életművét újra felfedezzék?

Marketingesként dolgozom Tiara Holding Vagyonkezelő Zrt-nél, amely egy több lábon álló gazdasági szervezet. Egy idő után felmerült bennünk, hogy szeretnénk komolyabb kultúratámogató tevékenységet folytatni. Így vettük fel a kapcsolatot a Hamvas Béla Alapítvánnyal és az azóta elhunyt örökössel, Dúll Antallal, illetve Palkovics Tiborral, aki az életmű jelenlegi gondozója. Megvásároltuk a kéziratokat, és a kiadói jogokat, amelyek a Hamvas Béla Hagyatékkezelő Nonprofit Kft., illetve a Medio Kiadó gondozásába kerültek. Missziónk, hogy minél nagyobb körben közreadjuk Hamvas műveit, ez a feladat kettős, mivel egyrészről olyanokat is szeretnénk megszólítani, akik még nem beavatottak, másrészről építünk az erős törzsközönségre is. Bár kétségtelen, hogy mostanában van egy trendi mozgolódás Hamvas körül, sokan igyekeznek beskatulyázni politikai hovatartozás szerint, de ő ennek folyamatosan ellenáll.

Mi történt az életművel Hamvas halála után?

Ekkor Kemény Katalin és Dúl Antal, mint szellemi örökösök szerkesztették és „modernizálták” a műveket, hogy érthetőbbé tegyék, így helyenként a szóhasználatot és a szórendet is módosítottak. Mi viszont Palkovics Tibor gondozásában az eredeti szövegeket adjuk közre, az autorizált gépirat alapján helyreállított, illetve jegyzetekkel és szószedettel ellátott írásokat. Abból a szempontból is újra szerkesztjük a köteteket, hogy más válogatásban, vagyis más összefüggésben szerepeltetjük az esszéket, mint a már megjelent kötetekben. Jelenleg úgy próbálunk megszólítani új közönséget, hogy az életműsorozatot egy kicsit más szempontból interpretáljuk, azaz a tervezett esszéket új, fiatalos köntösben foguk kiadni. Továbbá megjelentettünk egy interjúkötetet, amiben olyanokat szólaltattunk meg, akik még életükben találkoztak Hamvassal. Ezt esetleg még az is elolvassa, akinek elsőre nehézséget jelentene, mondjuk a Karnevált befogadnia. Készült egy dokumentumfilm is az interjúk nyomán, amivel Hamvas emberi oldalát igyekeztünk megmutatni. Egy éve tartottunk egy kétnapos konferenciát, ahol sok értékes előadás, illetve színvonalas felolvasások hangzottak el, ez utóbbiakból most karácsonyra A halhatatlanság tüzében címmel megjelentetünk egy hangos könyvet is. Szóban elmondva egészen más jelentést kap egy-egy szöveg, személyes kedvencem a Bor filozófiája Rudolf Péter előadásában.

Karnevál és Közös életrend c. kötetek

Karnevál és Közös életrend c. kötete

Mi lehet az oka, hogy Hamvas ma ennyire népszerű tud lenni?

Egyfajta misztikum lengi körül, mivel nem lehet sehova sem maradéktalanul besorolni. Egy iszonyatosan széles tudást vázolt fel a palettáján, szintetizáló elme, aki nem kirekeszt, hanem összehoz nézőpontokat a maga fantasztikusan nagy erejével. Manapság sokan fordulnak a transzcendentalitás felé, amelyet Hamvas a legjobb értelemben művelt. Sokaknak lehet egy Hamvas-mű kapocs egy másfajta tudatállapothoz. A sokrétegűsége megengedi azt, hogy egy életművének egy szelete is nagyon tanulságos legyen azzal együtt, hogy az egésze nehezen megismerhető.

Hogyan jött a Babérliget Könyvesbolt ötlete?

Ez szintén a misszió, a hosszú távú kultúratámogatásnak egy része. A Babérliget Hamvas műveinek a referenciaboltja, hiszen a teljes repertoár nem kapható a készlet végessége miatt. Azokat a könyveket is igyekszünk biztosítani, amelyekből Hamvas merített, ilyenek például Kierkegaard, Jung, Nietzsche, illetve indiai vallásfilozófusok művei. Továbbá igényt szeretnénk teremteni magára az olvasásra, ahonnan az olvasó majd esetleg rátér Hamvasra. A könyvesbolt mellett kávéház, borbár és étterem is üzemel az ingatlanban, összehozva a gasztronómiai és kulturális szolgáltatástásokat. A most megjelent két új kötet közül az egyik a Közös életrend, egy esszéválogatás, sorrendben a harminckettedik az életmű sorozatban, a másik pedig a Karnevál hétkötetes kiadványa. Ezeknek december 9-én lesz a bemutatója. A Hamvas Béla Alapítvánnyal karöltve szervezzük a rendezvényeket, ők nagyon jók abban, hogy megtalálják a közvetítő tudományokat, amelyek az irodalmon kívülről jövőknek is érdekessé tudja tenni az írót. Ilyen lesz például a Különleges bolygóállások c. rendezvény, ahol Szécsi András asztrológus fog előadást tartani, aki gyakran megidézi Hamvas gondolatait a csillagászatról.

Milyen nemzetközi együttműködésekre van példa?

A mostani szlovák könyvbiennálénak Hamvas és a magyarok voltak az égiszei, erre az alkalomra jelent meg egy esszéválogatás szlovákul. Nehéz az ő műveit érzékletesen átültetni egy másik nyelvre, de például spanyol, német és vietnámi fordítások is megjelentek az utóbbi időben. Vietnámban különösen népszerű, hiszen kapcsolódik a keleti filozófiákhoz, valószínűleg számukra könnyebben átérezhető ez a fajta szellemiség és írásmód.

2kép

Mik a jövőbeli terveik?

Folytatjuk az esszékötet-sorozatot, de hamarosan megindítjuk Hamvas műveinek új, kritikai jellegű összkiadását is, valamint szeretnénk még további hangoskönyveket kiadni. Ebben számítunk többek között Scherer Péterre, aki nagyon jól ráérzett Hamvas szatirikus hangnemére, de más művészek is igen magas színvonalon tudják Hamvast interpretálni. Szeretnénk még folytatni a szlovák kiadást és bizonyos kötetek újrakiadása is tervben van. Keressük az együttműködési lehetőséget másokkal is, de persze mi helyzeti előnyben vagyunk, mert nálunk vannak a jogok, de örvendetes, hogy Hamvassal egyre többen foglalkoznak, az ismertebbek között közül pl. Thiel Katalin, Szathmári Botond és sokan mások is.

Az oktatásban hogyan jelenhetne meg Hamvas Béla?

A Nemzeti Alaptantervben, mint ajánlott olvasmány megjelenik. Egyelőre egyéni kezdeményezések vannak, például Százhalombattán a végzősökkel megnézetik a dokumentumfilmet, és meghívják a rendezőt is beszélgetni. A legtöbb helyen a diákok nem hagyják el úgy a középiskolát, hogy ne hallottak volna róla, de kidolgozott módszertana nincs. Készülőben van egy, kifejezetten a középiskolai diákoknak szánt szöveggyűjtemény is, és ha eljuttatjuk Hamvas műveit a fiatalokhoz, akkor bizonyosan elmondhatjuk, hogy a hagyaték gondozása is elérte egyik fontos célját.

Fotó: Baló Timea

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]