Megvan a 2018-as Margó-díj nyertese: Mécs Anna

Mécs Anna a Várkert Bazárban vehette át az első prózakötetesek kitüntetését, a Margó-díjat. Az irodalmi fesztivál megnyitójára és egyben díjátadójára október 18-án, csütörtökön négy órakor került sor, ahol a szakmai zsűri által kiválasztott top három könyv szerzője tündökölt a főszerepben.

A 2018-as Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár új helyszíne, a Várkert Bazár elegáns és méltó hangulatot teremtett egy díjátadó ceremóniához. Az esemény kezdetéig senkit sem engedtek be a könyvvásár területére, majd a terem előtt is megváratták a nagyérdeműt. Mikor végre kitárult a Világirodalmi színpad kapuja, a közönség és bizony, velük együtt a jelöltek is elfoglalták a helyüket a vidám, színes fotelekben. A kezdésig hátralevő néhány percben mindenki kedélyesen beszélgetett, majd Valuska László, a Margó főszervezője lépett a színpadra. A megnyitót egy rövid köszöntéssel és a fesztivál bemutatásával indította. Mint minden jó előadó, a humor eszközével ragadta meg közönségét, és egy filmes poént sütött el az irodalmi fesztivál megnyitóján. A helyzetkomikum után a hangulaton nem kellett javítani, és a terem teljes figyelmét elnyerte a moderátor. Valuska hangsúlyozta a Margó folyamatos fejlődését, különösen a bővülő programkínálatot és a külföldi vendégeket emelte ki.

Ezt követően Sándor Gabriella, a Margó egyik főtámogatójának (a Libri-Bookline Zrt.-nek) a képviselője nyitotta meg az irodalmi fesztivált. A marketingigazgató elmondta: a nyertesnek járó díj három részből áll: félmillió forint pénzbeli jutalom, a könyv próbafordítása és kereskedelmi-, illetve médiatámogatás, ráadásul utóbbit a cég idén megháromszorozza. Valuska László fordításában ez a megháromszorozás tulajdonképpen „iszonyú csim-bum cirkusz”-t jelent.

A díjátadó következő pontja a top 10 könyv bemutatása volt, melyet egy kivetített prezentációval vizuálisan is élvezetessé tettek. A moderátor egyesével ismertette a nyáron kihirdetett legjobb tíz könyv rövid összefoglalóját, melyeket mintegy 52 mű közül válogattak ki. A díjra csak elsőkötetes prózákkal lehet pályázni, bár idén minden eddiginél többen neveztek.

A feszültség egyre inkább fokozódott a teremben, hiszen az első kritikus ponthoz ért a ceremónia. covers_454113Kihirdették a top hármat. Csutak Gabi: Csendélet sárkánnyal, Juhász Tibor: Saglo Blues, Mécs Anna: Gyerekzár. Az alkotókat előre értesítették, hogy prózájuk a top három között szerepel, ám így is akadt meglepetés számukra. A moderátor egyesével felhívta a szerzőket a színpadra, és néhány kérdést tett fel nekik.

A sort Csutak Gabi kezdte, akinek novelláskötete saját gyermekkorát és felnőtté válásának történetét dolgozta fel, melynek helyszíne a ceaușescui Románia. Valuska László ebben a mederben tartotta a beszélgetést. Elsősorban arra volt kíváncsi, hogyan lehet újat mondani a témában. Az író válaszában megfogalmazta: kezdetben magának írta a történeteket emlékként, ám a téma mélysége és szubjektivitása miatt szerinte ez a tematika sosem válhat elcsépelté.4557483_3

A salgótarjáni Juhász Tibor foglalt helyet másodikként Valuska Lászlóval szemben. A szociografikus novellásregény szerzője dokumentarista alapanyagot dolgozott át szépirodalommá, melyeknek alapját felvett és fel nem vett interjúk adják. A kérdésre, hogy mit jelent számára Salgótarján, egyértelmű válasz sajnos nem érkezmecs_anna_GYEREKZARett. Ám a szerző felhívta a közönség figyelmét, hogy a régi könyvében megtalált Salgótarján megváltozott. Most már a Kék Acélban is rózsaszínűek a falak…

Végül, de nem utolsósorban Mécs Anna lépett színpadra. Az írót a 24 novellából álló kötetének megszületéséről kérdezte a főszervező. A kiadó megkeresésekor Annának csupán 20 oldala volt meg, ám elmondása szerint szereti a mélyvizet. „Olyan ez, mint a Kinder-meglepetés. Az is addig jó, amíg nem nyitod ki, reméljük, ez (könyve: a Gyerekzár – a szerk.) az után is jó lesz.” – mondta Mécs Anna, mire a közönség, majd ő maga is elnevette magát.

 

Az interjúk után az esemény legizgalmasabb pillanata, a díjátadó következett. Valuska László egy-két diát lépkedett a prezentációban a feszültségkeltés és a humor érdekében, ám nem húzta sokáig az idegeket. Kihirdette: Mécs Anna nyerte el a 2018-as Margó-díjat. A díjról döntő zsűri tagjai: Nagy Kata, a József Attila Kör elnöke, Czinki Ferenc, a Szépírók Társasága alelnöke, Antal Nikolett, a Fiatal Írók Szövetsége társelnöke, Dián Viktória a KKM-Publishing Hungary program képviseletében, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál főszervezője voltak. Miután Mécs Anna átvette azt a bizonyos fa M betűt, melyet idén negyedik alkalommal adtak át, és természetesen a fényképészek kattintottak párat, Valuska Lászlónak még egy bejelentése volt. Csutak Gabinak különdíjat ajánlott fel a Külgazdasági és Külügyminisztériumi Publishing Hungary Programja (a Margó egy másik támogatója) a Csendélet sárkánnyal című kötetért, melyben vállalták, hogy elkészítik a könyv egy részének próbafordítását.

44123889_2394533203908594_454656665199837184_o

A Margó-díj nyertese tehát Mécs Anna lett Gyermekzár című könyvével. Kötetében egyedi hangon és lendületesen ír nagyapáról, Tinder-kapcsolatról, rákról, szívásról, szexről vagy autóvezetésről. Témájában novellái szerteágazók, ám minden egyes darabja modorosságmentes és valóban szórakoztató. Így ez egy olyan Kinder-tojás, melyet mindenképp megéri kinyitni. És mi is lehetne jobb garancia rá, mint a 2018-as Margó-díj?

Forrás: margó.hu

Fotó: Litera.hu
Libri.hu
Nagy Marci Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]