Azok vagyunk, akiket szeretünk?

Egy ember élete = a szerelmeivel, állítja Grecsó Krisztián Megyek utánad című könyvében. Vajon tényleg igaz ez az egyenlet? Annyi biztos, hogy 2014-ben ezt a regényt „Az év szépirodalmi könyvének” választották az olvasók. Én akkor még kicsi voltam ahhoz, hogy megértsem, mit is jelent ez a „matematikai művelet”, és megítéljem annak igazságtartalmát. Most viszont, négy év elteltével, újra levettem a polcról, majd összeadtam, kivontam, szoroztam és osztottam. Ez lett az eredmény. Könyvajánlónkat olvashatjátok.

Grecsó Krisztián nem kertel. Már az első néhány oldalon beleláttam főhőse, Daru fejébe, lelkébe, érzelmeibe. Nem sokkal utána kiderült: a főhős Ő maga volt gyermekként. A konklúzió adott, akkor ez egy életrajzi regény lesz. Bizony ám, de nem a szokásos módon. Az elbeszélés stimmel, a főhős szemszögéből éltem át a könyvben megjelenített Daru életét. Viszont ez a regény sokkal specifikusabb. Ugyacovers_441753n az életnek minden területébe belekóstol egy kicsit az író, de a hangsúlyt kétségtelenül egy dologra, a szerelemre helyezi.

A Megyek utánad felépítése is ehhez az elvhez alkalmazkodik. A fejezetek címét a lányok nevei adják, olykor valaki megy, valaki jön, de mindig nő van a dologban. Már az ovis Darunak is egy lány, Lili áll élete középpontjában. A falusi gyerekkor, mely már-már Grecsó névjegyévé vált, illetve a szöveg stílusa, egy az egyben a Móricz-regényeket idézte fel bennem. Persze, ehhez hozzájárult a regény mottója is, melyet Móricz Zsigmondtól kölcsönzött, a helyszín, a környezet, és végül, de nem utolsósorban a mű tematikája is. Hiszen népdalaink és népmeséink legfontosabb témája ugyanúgy a szerelem. Miért lenne ez itt másképpen?

A könyv történetét spoilertől mentesen, csak röviden foglalnám össze. Daru, a falusi fiú útkeresését követjük nyomon gyermekkorától egészen a felnőtté válás végéig. Ebbe természetesen beletartozik rengeteg kaland, iskola, munka, szomorú és boldog perc, kétségbeesés, vidámság, mulatság, barát, és nem utolsósorban: a szerelem. A könyv egy személyiségfejlődési utat, önazonosság-keresést tár elénk, amin mindannyian túlestünk annak idején. Jobb esetben. A regény fő üzenete mégis, mindenféle poén lelövése nélkül, az, hogy szerelmeink által találjuk meg önmagunkat.

A könyv szerzője, Grecsó Krisztián, József Attila-díjas költő, író. Eddig több, mint tizenöt könyve jelent 00061872meg, ebből számosat idegen nyelvre is lefordítottak. A Megyek utánad például megjelent törökül is. Grecsó pályafutását újságíróként kezdte 1997-ben, később többek között a Nők Lapja című magazin vezetőszerkesztője is volt. Azután forgatókönyvíróként is kipróbálta magát, a budapesti Katona József Színházban bemutatott Cigányok című darabban is közreműködött.

Grecsó Krisztián Megyek utánad című műve 2014-ben jelent meg. Egy idézetet szeretnék kiemelni a könyvből, hogy megerősítsem, milyen következtetésre jutottam a rengeteg matekozással:

Lehet úgy szeretni, hogy az én elkopik, mint a kréta, nincs többé én, csak te van, a másik van.”
Azt hiszem, egyértelmű az eredmény…

 

 

Forrás: wikipédia
szeretlekmagyarorszag.hu
kortarsonline.hu

Fotó: wmn.hu
moly.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]