Storytelling Fesztivál Budapesten

Második alkalommal rendezik meg Budapesten a Nemzetközi Roma Storytelling Fesztivált, ahol 8 különleges történettel ismerkedhetnek meg a résztvevők. A színházi rendezvény célja a roma dráma és történetmesélés legjavának a bemutatása egy-egy élettörténeten keresztül. Programajánlónkat olvashatjátok.

Május 24–27 között rendezik meg a Roma hősök címre hallgató nemzetközi színházi rendezvénysorozatot a Stúdió K Színházban, vagyis a II. Nemzetközi Roma Storytelling Fesztivált. A fesztivál alatt kortárs darabokkal ismerkedhetnek meg a látogatók, ahol magyar darabok mellett román, bolgár, spanyol, olasz, brit és ír előadók produkciója is megtekinthető lesz. Noha az előadók Európa különböző pontjairól érkeztek, előadásaik valamiben mégis ugyanolyanok: mindannyian egy személyes történetet mesélnek el.

Lovas_Emilia.1

Lovas Emília

Mindennap két előadást tekinthettek meg, ezeket az előadásokat pedig egy-egy összefoglaló címmel is igyekeztek jellemezni a szervezők, vagyis az egyes napoknak is van címük, nemcsak az előadásoknak. Az első nap (május 24.) címe Szuperhősök és áldozatok, ami akár egy képregényfilm alcíme is lehetne, de ebben az esetben sokkal komolyabb témákról lesz szó. A Kaméleonlány című műben Lovas Emília ad elő egy szuperhőstörténetet, míg a Nem láttál semmit! egy gyilkosság körülményeit boncolgatja.

A második nap (május 25.) az Erős nők jegyében telik majd, ahol a Cigánykerék című darab egy bulgáriai gettóból kikerülő fiatal roma nő történetét mutatja be, míg a Határtalan méltósággal című műben két spanyol nő élettörténetét meséli el az előadó. Ezt az előadást az is különlegessé teheti, hogy a két nő történetét felváltva mutatja be.

A harmadik napi (május 26.) előadások összefoglaló címe az Így jöttem, ami az előadások rendkívül személyes hangvételére utal. A szél gyermekei című darabban egy cirkuszművész története jelenik meg a színpadon, míg az Elmondok egy történetet / Levél Bradnekben az egyik legtehetségesebb fiatal színésznő, Farkas Franciska mesél a gyermekkoráról.

Farkas_Franciska_foto_Mikloska_Zoltan

Farkas Franciska

Az utolsó nap (május 27.) a Traveller történetek bemutatásáról szól majd. A mai lecke egy tanár történetét mutatja be, aki nemcsak a tananyagot adja át lelkiismeretesen a diákjainak, hanem az általa megismert kulturális értékeket is. A Kulturális kérdés vagy sem? egy ír férfi gyermekkorát eleveníti meg, miközben a lányának próbálja bizonygatni a tanulás fontosságát.

Minden színdarabot az előadó anyanyelvén láthatunk, ugyanakkor az idegen nyelvű előadásoknál a szervezők  szinkrontolmácsot is biztosítanak. Az összes darabot (a magyar nyelvűeket is) angol felirattal együtt lehet megtekinteni. Az egyes előadások után lehetőséget biztosítanak a nézőknek arra, hogy találkozzanak a művészekkel, úgyhogy nem csupán az izgalmas koncepcióval rendelkező darabok miatt, hanem emiatt is ajánljuk nektek ezt a rendezvényt. Az előadásokról az alábbi linken találtok további információkat, ahogyan a jegyárakról is.

 

Képek forrása: a rendezvény sajtóanyaga

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]