Az éhezők viadala jogi szempontból – előadás az ÁJK-n

Az éhezők viadala könyvsorozatként is hatalmas sikernek örvendett már, igazán nagy hírnévre mégis akkor tett szert, amikor film készült belőle. Jennifer Lawrence 2012-ben tűnt fel először a nagyvásznon Katniss Everdeen szerepében, és az alkotás népszerűsége azóta is töretlen, folyamatosan beszédtémát szolgáltat. Most például az ELTE ÁJK-n.

Hogy mitől lett annyira népszerű Az éhezők viadala, önmagában is megérne egy mélyelemzést. Rendelkezik egy olyan főszereplővel, akivel szinte mindenki nagyon könnyedén azonosulni tud. Másik nagy erőssége a filmnek maga a viadal, amely egyrészt helyenként nagyon látványos, másrészt pedig számos kérdést felvet. Ezek a kérdések szólhatnak erkölcsről, elvekről, bajtársiasságról, érzelmekről. Ezekről most ugyan kevésbé lesz szó az ÁJK-n, viszont azokról igen, melyek azzal függenek össze, hogy a történet egy disztópikus, diktatórikus állami berendezkedéssel rendelkező helyen játszódik, Panemben. Elsősorban a film által felvetett politikai és jogi kérdésekről lesz szó, melyek közül néhány rendkívül aktuálisnak mondható.

jl

Dr. Hoffman István közigazgatási jogász és Dr. Tóth Csaba politológus tart előadást Az éhezők viadalának jogi és politikai elemzése címmel. A két oktató már számos nagy sikerű filmet/sorozatot vesézett ki hasonló szempontrendszer alapján, mint például A trónok harca, a Star Wars, vagy a Harry Potter. 2015-ben szabadon felvehető kurzust is indítottak, amely során filmes jogi rendszereket mutattak be.

A rendezvény február 20-án 18:00-kor kezdődik, várhatóan másfél órás lesz. A helyszín az ELTE ÁJK „A” épülete lesz, azon belül is a Vécsey Auditórium. A nagy érdeklődés miatt a részvétel regisztrációhoz kötött, ami február 20-a 12:00-ig lehetséges. A regisztrációs lapot az alábbi hivatkozásra kattintva érhetitek el. A szervezők kérése, hogy aki regisztrált, de mégsem tud részt venni ezen a programon, az mindenképpen jelezze távolmaradását feléjük. Az est végén lehetőség lesz kérdéseket intézni az előadókhoz a témával kapcsolatban.

Gyertek el minél többen!

 

Kiemelt kép forrása: az esemény Facebook-oldala

Kép forrása: IMDb

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]