A Manderley-ház asszonya sikertörténete az Operettszínházban folytatódik

A Rebecca – A Manderley-ház asszonya című musical a Grammy-díjas komponista, Sylvester Lévay és a szövegíró Michael Kunze világhírű darabja. A musical a 2017/18-as évadban visszatért a Budapesti Operettszínház repertoárjára, december közepétől játsszák ismét. Krimi, szerelem, izgalom, magával ragadó zene és kiváló szereposztás – nem véletlenül a nézők egyik kedvence és az Operettszínház jelenleg legsikeresebb musicalje ez a látványos produkció.

Daphne du Maurier A Manderley-ház asszonya című regénye 1938-ban jelent meg, és közel húszezer példányban kelt el. A nagy sikert az is mutatja, hogy Susan Hill 1993-ban megírta a regény folytatását, Mrs. de Winter címmel. Ken Follett angol krimiírót, A katedrális című világhírű regény szerzőjét is megihlette a történet. 1980-ban kiadott Kulcs a Manderley-házhoz című háborús krimijében du Maurier regényét sajátos módon használja egy német kém. Üzenetét kódolva kell elküldenie, s a kód megfejtéséhez A Manderley-ház asszonya című mű a kulcs. Alfred Hitchcock 1940-ben filmet forgatott du Maurier művéből Laurence Olivier, Joan Fontaine és Judith Anderson főszereplésével, akiket alakításukért a rendezővel együtt az Amerikai Filmakadémia Kitüntetésére jelöltek.

Daphne du Maurier könyvének alapján készült el Michael Kunze eredetileg angol nyelvű librettója is, amit az operettes előadáshoz Müller Péter Sziámi fordított magyarra. A musical premierjét Londonban tervezték, de végül a Vereinigte Bühnen Wien produkciójában a bécsi Raimund Theaterben tartották meg 2006-ban. A produkciót Moszkva, Helsinki és Tokió közönsége is megismerhette.

A történetet a musicalben és a regényben is a főszereplő, egy naiv és álmodozó huszonegy éves nő elmesélésében ismerhetjük meg, aki szülei korai halálánál fogva Mrs. Van Hopper társalkodónője lett. A főhős egy Côte d’Azur-i szállodában ismerkedik meg az angol Lord Maxim de Winterrel, akit felesége, Rebecca rejtélyes halála magányossá és zárkózottá tette. Hamarosan főhősünk lesz a második Mrs. de Winter, és férjével annak vidéki otthonába, a legendás Manderley-be költözik, amely a regény szerint Anglia legszebb háza. Az új otthon az első pillanattól fogva rideg és barátságtalan az új feleség számára. Ráadásul nyomasztóan nehezedik rá az első Mrs. de Winter emléke, aki a ház minden tárgyában, szegletében, de főképp Mrs. Danvers, a sötét oldalt megtestesítő házvezetőnő gondolataiban folyamatosan jelen van. Az új úrnő úgy érzi, hogy Mrs. Danvers minden lépését figyeli, és állandó gyanakvással, rosszindulattal veszi körül. Sejtése hamarosan be is igazolódik. Férje, Maxim is egyre megközelíthetetlenebbnek tűnik számára sötét emlékekkel teli otthonában. A helyzet még tovább romlik, amikor megtalálják a vízbefúlt Rebecca holttestét, és újból vizsgálni kezdik az asszony halálának körülményeit…

rebecca1

Az előadást Béres Attila rendezte, Mrs. De Winter szerepében Vágó Zsuzsi és Dancs Annamari, Maxim de Winterként pedig Szabó P. Szilveszter és Homonnay Zsolt látható kettős szereposztásban. Színpadra lép többek között Mészáros Árpád Zsolt, Bálint Ádám, Szulák Andrea, Peller Anna, Polyák Lilla és Janza Kata is.

A darabot mindenképpen érdemes megtekinteni annak, aki egy szórakoztató, mégis komoly, látványos és színvonalas zenés színházi produkcióra vágyik.

Forrás: OperettszínházPraeViva la Musical!Rebecca

Kiemelt kép: Rebecca – The Musical

Képek: Operettszínház

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]